Stor nationell satsning på yrkesutbildningar
”Att välja en yrkesutbildning är ett smart val som ger många valmöjligheter efter examen: möjlighet att börja arbeta som anställd eller som egenföretagare i Sverige eller utomlands och möjlighet att studera på yrkeshögskola eller högskola och universitet.” Det är det övergripande budskapet i den stora satsningen på yrkesutbildningar som startade nationellt under 2016.
Yrkesutbildningens år
I samarbete med LO och Svenskt Näringsliv har regeringen 2016 valt att göra en stor satsning som de kallar Yrkesutbildningens år. Satsningen består i bland annat utbildningar, konferenser, tävlingar och mässor. Målsättningen är att både att höja kvaliteten på utbildningarna och att öka intresset bland unga att läsa yrkesutbildningar i gymnasieskolan.
De senaste åren väljer allt färre ungdomar att gå yrkesutbildningar. 2008 var det 35 procent av gymnasieungdomarna som påbörjade ett yrkesprogram, 2015 var det bara 26 procent. Simrishamns kommun avviker dock från den nationella trenden. I februari 2016 var det 42 % som valde ett yrkesförberedande program.
De ungdomar som väljer en yrkesutbildning har goda jobbchanser. Sju av tio elever som tagit yrkesexamen har enligt SCB arbete ett år efter studenten.
Yrkes-SM
11-13 maj åkte många av Simrishamns kommuns högstadieelever till Malmö för att uppleva yrkesutbildningsmässan och tävlingen Yrkes-SM. Som besökare fick de information om olika praktiska yrken och yrkesutbildningar och de fick se och prata med arbetande ungdomar, uppleva hur de olika yrkena är, prova på och ställa frågor.
Yrkes-SM är dessutom ett tillfälle för skickliga ungdomar att få visa upp sitt valda yrke och tävla i vem eller vilka som bäst kan utföra det. I år tävlade man bland annat i betongarbete, golvläggare, elinstallation, hudterapeut, frisör, fordonslackering, guldsmed, florist, flygmekaniker, vård och omsorg, plåtslagare, webbdesign och telekommunikation. Vinnarna går vidare till Yrkeslandslaget som ska tävla i den Yrkes-EM i Göteborg i början av december.
Många elever som besökte yrkesutbildningsmässan tävlade i ”Visual Managment” genom att styla en skyltdocka. Julia Wigren, Kimely Åkesson och Fatima Iskef i årskurserna 8 respektive 9, vann tre biobiljetter för deras skyltning.
”Vi bestämde oss för att vi ville ha sommar-tema eftersom det snart är sommar”, berättar Julia. ”Vi valde kläder som vi själv skulle vilja gå i: en typiskt somrig topp, korta byxor, nätta solglasögon och ett tufft armband.”
Apl-utveckling
Mycket av insatserna under Yrkesutbildningens år kretsar kring elevernas möjlighet att få viktiga delar av sin utbildning på arbetsplatser utanför skolan. Detta lärande sker i form av prao (praktisk arbetsplatsorientering i grundskolan), apl (arbetsplatsförlagt lärande på gymnasiets yrkesutbildningar) och lärling (en gymnasieform där eleverna får minst hälften av sin utbildning ute på sina praktikplatser).
Ett exempel på hur man arbetar med detta inom Simrishamns kommun är att hantverks- och handelsprogrammen på gymnasiesärskolan under 2016 tar hjälp av en nationell apl-utvecklare för att förbättra upplägget av gymnasieprogrammens apl.
Ett annat exempel är att Österlengymnasiet och gymnasiesärskolan använder Skolverkets webbaserade utbildning för handledare. Den fick pris för bästa E-learning i Swedish Learning Awards 2015 och används för att kommunens handledare och lärare ska vara väl förberedda i att handleda elevernas lärande och veta vad som förväntas av arbetsplatsen respektive skolan.
Utbildningen tar ca 4 timmar och innefattar bland annat skriftlig information och filmer, övningar och testa-dig-själv-frågor. Här kan du få veta mer:
Vill du veta mer?
Här hittar du webbplatsen för Yrkes-SM 2016: http://yrkessm.se/
Här hittar du mer information om Yrkesutbildningens år: ”Fokus på yrkesutbildningens år”
Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister, har skrivit en debattartikel kring varför 2016 ska vara yrkesutbildningens år: ”2016 – yrkesutbildningens år”
På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om apl-handledarutbildningen: ”Apl-handledarutbildning”