Detta har jag skrivit mer om här:
- ”Simrishamns kommun ligger i framkant i arbetet med FN:s barnkonvention”
- ”Barnkonsekvensanalyser hjälper oss att sätta barnen i centrum”
- ”Barn och unga hörs och syns i Simrishamn”
- ”Föräldrautbildningar för dig som vill förbättra relationen till dina barn”
- ”Nära samarbete mellan skola och socialtjänst för barnens bästa”
- "Utbildningar med barn i fokus"
Boken som nyss blivit färdig har titeln Implementering av barnkonventionen – med hjärta och hjärna och är skriven av Marie Lundin Karphammar med bidrag av Ewa Kristensson.
Marie Lundin Karphammar inledde eftermiddagens tema kring barnrätt och barnrättsarbete med att kortfattat presentera sin bok. Den handlar om hur barnkonventionen har implementerats i Simrishamns kommun och särskilt inom barn- och utbildningsförvaltningen.
Syftet med implementeringen har framför allt varit att få kommunens verksamheter att utgå från en gemensam barnsyn och ett värdegrundsbaserat synsätt i allt arbete som rör barn och unga direkt eller indirekt. Boken vänder sig därmed till alla som på ett eller annat sätt arbetar med frågor som berör barn.
Marie Liljenberg, verksamhetschef Campus Österlen, ledde därefter ett offentligt samtal om de mänskliga rättigheterna - bakgrunden, nuläget och framtiden. Det fanns också möjlighet att ställa frågor till panelen.
I samtalet deltog Jarl Silfverberg, beteendevetare, Marie Lundin Karphammar, barnrättsjurist, Bodil Rasmusson, fil. Dr. i socialt arbete, Per Wickenberg, professor emeritus i rättssociologi, Ewa Kristensson, barn- och utbildningschef, Agneta Åhlund, psykoterapeut/handledare och fd Sverigechef för Rädda Barnen, Göran Bexell, professor emeritus i etik, Tove Kjellander, barnrättsexpert och Christer Karphammar, fd internationell domare i FN.
Stort tack för en mycket givande dag!