fredag 27 september 2024

Höstsalongen på Gösta Werner museet har blivit en tradition vi räknar med och ser fram emot

 Invigningstal för Höstsalongen på Konstmuseet Gösta Werner och havet 26/9, 2024:


Kära konstvänner!


Vilket väder! Så blött, ruskigt och ruggigt! Perfekt för en Höstsalong!


Mitt namn är Charlotta Wasteson och jag är ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Simrishamns kommun och det är det är en stor ära för mig att få vara med och hälsa er alla varmt välkomna till invigningen av årets Höstsalong 2024 här på Konstmuseet Gösta Werner och havet! 


Konsten är en oumbärlig del av vårt samhälle. Den får oss att stanna upp, öppna våra sinnen, få nya perspektiv, ifrågasätta och reflektera. Genom konsten kan vi uttrycka känslor, idéer och tankar som ibland är svåra att sätta ord på. Den kan föra oss samman och skapa förståelse för både det vi har gemensamt och det som gör oss unika. I en tid då vi ibland kan känna att världen rör sig alltför snabbt är konsten en påminnelse om att det måste finnas utrymme för eftertanke, utforskande, kreativitet, skapande och lekfullhet.


Det är fjärde året i rad som det hålls en Höstsalong här och på vägen har man förfinat sitt koncept och sina rutiner. Det behövs många personer för att kunna genomföra Höstsalongen - man behöver personer som kan hjälpa till med allt från att ta emot konstverken och hantera administrationen till att hänga konsten och konstruera skyltar. Stort tack till alla er som genom ert ideella arbete gör ett sånt här arrangemang möjligt. Det är många konstnärer som vill delta. Inför urvalet till denna salong fick man in hela 450 verk från 176 olika konstnärer. Det är verkligen imponerande! Höstsalongen bidrar till att förlänga konstsäsongen här på Österlen och har redan hunnit bli en tradition vi räknar med och ser fram emot. 


Årets jury har bestått av två välrenommerade gallerister: Thomas Wallner (för oss på Österlen kanske mest känd för sitt uppskattade galleri i Simris som nu tyvärr är på väg att flytta tillbaka till Malmö) och Pia Stael von Holstein (som driver Kammaren på Lilla Fiskaregatan i Lund och som ni känner igen som en av experterna i SVT:s Antikrundan) och de har haft ett spännande men svårt arbete framför sig. Efter mycket omsorg valdes 209 verk ut som skulle passa ihop i denna höstsalong. 


Det är roligt att se vilken blandning av konstnärer vi har i årets utställning. Här finns både välkända och nya namn, verk från såväl etablerade som unga, lovande talanger. Att intresset att vara med i Höstsalongen varit så stort och att man kan hålla en så hög kvalitet på verken är slående. Att man dessutom kan visa upp så många lokala konstnärer vittnar om vilken otrolig bredd och hög konstnärlig nivå vi har här på Österlen. Detta kan vi vara stolta över! 


När vi nu är så många konstintresserade samlade så vill jag passa på att rikta ett stort tack till Konstmuseet Gösta Werner och havet för er verksamhet och ett stort tack även till motsvarande verksamheter på våra andra fantastiska konsthallar och utställningsrum i kommunen som genom året och åren ger oss möjlighet att mötas och låta konsten ta plats. Stort tack till alla er som gör detta möjligt – våra konstnärer, våra arrangörer och naturligtvis till alla som är publik (och som idag dessutom är potentiella köpare av konsten).


Med det sagt vill jag ännu en gång hälsa er varmt välkomna och officiellt förklara Höstsalongen invigd. 


Tack!


Trångt i de många rummen när Höstsalongen 2024 invigdes på Konstmuseet Gösta Werner och havet. 


Thomas Wallner tar emot Gösta Werner sällskapets uppskattning för sitt juryarbete.

Pia Stael von Holstein tackas också för sitt juryarbete.

Museet var fullt av konstintresserade vid Höstsalongens invigning.

Peter Carlsson samtalar med Owe Gustafson som skapat de ikoniska illustrationerna och animationerna till tv-serien Fem myror är fler än fyra elefanter. 




(Bilderna på Uno Levinsson och mig i samband med invigningstalet har jag fått av Elisabeth Wikenhed resp Peter Carlsson och bilden på mig och Pia Stael von Holstein har Peter Carlsson tagit. Stort tack!)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...