Nu är det dags att utvärdera och se över vilket eller vilka verktyg man vill ha och behöver i framtiden. Därför var vi några lärare och IKT-strateger i Simrishamn som bestämde oss för att höra hur våra kollegor i Ystad tänker i dessa frågor. Joachim Thornström och Martin Ekholm tog emot oss. Tack för att ni tog er tid!
Kalle, Lotta, Lillan, Jan, Joachim, Bo, Martin och undertecknad träffades i Ystad 26 sept 2011. |
En annan anledning till varför vi simrishamnare gärna ville träffa Joachim och Martin är att Ystad kommun nyligen börjat använda sig av lärplattformen VKlass (Softronics) och denna är vi mycket nyfikna på. VKlass har massor av bra funktioner om man vill ha en lärplattform och det verkar vara en tjänst som skulle kunna gillas och användas av elever (till skillnad från Unikum som hittills haft svårt för att locka elever och deras föräldrar). Problemet med VKlass är att de inte ännu har något utvecklat system för individuella utvecklingsplaner. Däremot är det inga problem att koppla tjänsten till Extens och alla uppgifter om grupper, närvaro och frånvaro hämtas från Extens en gång per dygn. Det finns massor av andra verktyg och tjänster integrerade. Du kan till exempel ha en google apps-knapp eller en live@edu-knapp i VKlass och det finns kopplingar till bland annat NE, UR och Urkund, som du kan komma åt utan att logga in separat. Även om VKlass kan hämta information från Extens så kan den inte lämna information. Du kan alltså som lärare inte lägga in betyg i VKlass, utan du måste göra det via Dexter genom att behålla två moduler för nationella prov och betyg.
Andra lärplattformar vi talade om är LearnPoint som är skapat i Via Ecole.
Har du erfarenheter av bra verktyg för individuella utvecklingsplaner och för lärande så är jag jättenyfiken! Skriv gärna en kommentar eller skicka ett e-brev. Jag blir jätteglad!
Har du erfarenheter av bra verktyg för individuella utvecklingsplaner och för lärande så är jag jättenyfiken! Skriv gärna en kommentar eller skicka ett e-brev. Jag blir jätteglad!
12 kommentarer:
Hej Charlotta!
Jag brukar följa din blogg. Även om jag arbetar på mellanstadiet har du som gymnasielärare många intressanta och användbara inlägg. När det gäller plattformar vet jag att Schoolsoft har varit omtyckt av elever, föräldrar och lärare. Jag har själv inte arbetat med den, men vår näraliggande högstadieskola gör det och de är mycket nöjda.
Sabina
Tack för din respons!
Vad glad jag blir att någon kan ha nytta av mitt bloggande och vad glad jag blir att höra att schoolsoft är omtyckt! Jag tror att vi skulle ha stor glädje och nytta av en plattform som inte bara tar hand om individuella utvecklingsplaner, utan som även kan användas i skolarbetet och lärandet! Om eleverna (och dessutom deras föräldrar) gillar det så är det toppen - för annars har vi ju inte så stor nytta av det. :)
Jag känner inte till Schoolsoft sedan tidigare, men hittade det här: http://www.schoolsoft.se/ så nu får jag väl läsa på lite. :)
Undvik Vklass programmet är inte färdigutvecklat och det är långsamt, buggar massor och supporten är urusel!
Hej!
Halmstads kommun har successivt infört en ny digital skolportal ”Portal 035” som innefattar tre (3!) olika program (Skola 24, Fronter samt Unikum). Dessa skall vara lärarnas digitala verktyg för att samla och få ut information ang. schema, frånvaro, läxor, studieresultat, individuella omdömen etc. till varandra och till elever och föräldrar. Jag är med i föräldraföreningen på skolan och tycker det verkar absurd att ha tre skilda program, alla med olika inloggningar och uppbyggnad, istället för ett enda . Skolan använde sig förut av ett program som hette Dexter som omfattade samtliga funktioner, men Utbildningsförvaltningen förkastade detta system och har alltså istället infört Portal 035. Detta betyder i sin tur att alla föräldrar måste sätta sig in i samtliga tre program för att kunna följa sina barns skolgång. Lärarna har fullt upp att sätta sig in i detta nya system och de borde ju vara relativt datavana. Men så är inte fallet om man ser till våra föräldragrupper (väldigt många nyanlända till landet)Anser du att detta är en bra lösning? Borde det inte finnas något enklare system, för alla parter?!
Både vuxenutbildningen och gymnasieskolorna i Skövde kommun använder Fronter.En lärplattform med IUP och som nu går att koppla till mål från ämnesplanerna i Gy11 och där det också finns möjlighet till Elluminate, ett program i som möjliggör desktopkonferens och mycket mycket annat.
/Helen Ögnelod
Hej igen
Jag har väl egentligen ingen åsikt om dessa tre program var för sig,de är säkert o.k. Det jag reagerar på är att man inte kan samla alla funktioner i ett och samma program för att öka användarvänligheten för alla som inte är så insatta i data och internetanvändande. Hos oss ska man då dels lära sig Skola 24 för bl.a. frånvarokoll, Fronter för att se aktuellt schema och sitt barns läxor/planering samt Unikum för att ta del av och följa upp/diskutera barnets IUP. För mig som "bara" är förälder känns det rätt krystat med så många "forum" för att följa sitt barn......Eller är jag bara mossig??!!
Hej Malin!
Jag tycker att du tänker helt rätt.
Det borde vara självklart att föräldrar och elever bara hade ett system som de skulle logga in i. För eleverna ska det vara smidigt (så att de använder det ofta) och för föräldrarna måste det vara enkelt (av samma skäl). Helst skulle det vara självklart med endast ett system även för oss lärare, men det är kanske inte lika nödvändigt. Vi måste nog i första hand anpassa oss efter elevers och föräldrars behov och efter vilka verktyg som bäst kan täcka våra behov i vardagen.
Jag gillar tanken med lärplattformar, för det skulle vara en stor fördel att ha allt samlat, men jag ser det som ett problem att information som borde vara öppen på så vis stängs in i plattformen och bara kan kommas åt med hjälp av inloggningar. Jag vill ha ett så öppet system som möjligt, där man bara behöver logga in när man vill komma åt mer personlig och/eller känslig information.
Vänliga hälsningar
Charlotta
Hej igen
Hur väljer kommunerna då sina system? Är det nån slags upphandling där priset styr eller hur funkar det?
Vilka bra och svåra frågor du ställer Malin! Hur tjänstemännen och politikerna tänker i frågan är säkert väldigt olika i olika kommuner, men några viktiga faktorer kan kanske vara att man vill ha samma system för alla åldrar och skolor, att man vill ha materialet tillgängligt obundet av tid och rum det vill säga varifrån som helst 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan, att man känner att man måste ha ett verktyg som klarar skolverkets krav på individuella utvecklingsplaner, att det inte får bli för dyrt och att man vill ha ett och samma system med bara en inloggning ... Har jag glömt något?
Det känns som om du har tänkt till i frågan Malin! Om du har tid så skriv gärna upp hur du som förälder skulle önska att det fungerade, till exempel: vilken information skulle du vilja kunna få ta del av och hur skulle du vilja kunna komma i kontakt med skolan och ditt barns lärare? Skulle du vilja få någon särskild information via epost eller sms eller räcker det att du kan hitta informationen när du loggar in i en plattform (till exempel om barnet har frånvaro eller information om prov eller läxor eller vad vet jag)? Är det något av de verktyg som ni använder som du tycker att du har särskilt stor nytta av eller något som du tycker är särskilt svårt att använda?
Vänliga hälsningar
Charlotta
Tjaa, vi har ju som föräldrar bara fått inloggning på skola24 än så länge. Och där är det ju frånvarostatistiken som kan vara intressant, samt kontaktinformation till de olika lärarna. Fronter har barnen själva börjat använda, men vi föräldrar har ingen egen inloggning. Jag har tittat på funktionerna via min sons inloggning, och jag tyckte det verkade rörigt o krångligt.Han var inte med och kunde förklara utan jag klickade runt för egen maskin. Hittade lite läxor och olika forum men förstod inte vad det mesta gick ut på. Unikum har inte introducerats ännu, lärarna håller på att lära sig programet, så elever o föräldrar får vänta. Vi har för övrigt väntat minst ett par år sedan Dexter samt skolans hemsida lades ned. Sedan har vi fått höra om & om igen att nåt nytt skulle införas.....
Det enda jag eftersöker är omdömen som är någorlunda enhetliga. På vår skola har alla lärare fått skapa sin egen pappersmall på omdömet vilket gör att alla ser olika ut och de blir därför svårtolkade. Sedan finns inte kontaktuppgifterna på omdömeslapparna utan man ska leta upp lärarnas kontaktuppgifter först via skola24 för att kunna diskutera omdömet. Jag skulle vilja ha ALLT på ett ställe, lätt överskådligt, samt den infon som rör MITT barn, inte nödvändigtvis HELA skolan! Men detta verkar vara för mycket begärt....
Informationshysterin verkar vara ostoppbar. Kanske man skulle kunna ha ett basutbud med sitt eget barns uppgifter och vill man veta mer om skolan etc så kunde man välja till funktioner genom att klicka i en box....vad vet jag.
Sen tycker jag själv att en läxa är bättre att få i pappersform hem, annars måste man ha en skrivare hemma, alla har faktiskt inte det...
Vänliga hälsningar Malin
Skicka en kommentar