onsdag 24 april 2024

Albo härad hembygdsförening får Simrishamns Byggnadsvårdspris 2024

Tal i samband med utdelningen av Simrishamns kommuns Byggnadsvårdspris 2024:

Idag är det Arkitekturdagen och fokus ligger på god arkitektur. God arkitektur är inte kopplad till en viss tid eller byggnadsstil, utan god arkitektur handlar om medvetna val, ett väl avvägt samspel av form, skala och funktion, medvetenhet om samtida och framtida behov, anpassningar till platsens sammanhang och historia, omsorg om detaljer och helhet och bra materialval och tekniker som gör att byggnaderna åldras vackert och håller länge. Vad som är god arkitektur är alltså väldigt komplext. 

Bra arkitektur är väl värd att uppmärksamma och den är väl värd att vårda. I linje med detta har Simrishamns kommun instiftat ett pris för byggnader och bebyggelsemiljöer som renoveras varsamt med traditionella material och metoder. 

Men innan vi delar ut detta pris, vill jag passa på att uppmärksamma några viktiga förutsättningar för byggnadsvård: 

Jag vill börja med att ge en eloge till …
* Privatpersoner, föreningar, hantverkare och företag, som väljer att satsa på byggnadsvård.
* Försäljare av traditionella material (linoljeprodukter, kalkbruk, limfärg, etc) och de som tar tillvara och säljer återbrukat byggmaterial och inredning (fönster, dörrar, skåp, möbler).
* Alla som aktivt sprider sina kunskaper vidare.
Utan dessa personers intresse och engagemang skulle byggnadsvård inte vara möjlig. 

Simrishamns kommun gör också en hel del för att stötta byggnadsvård: 
* Vi har t ex ett Arkitektur- och kulturmiljöprogram som innehåller riktlinjer för vår framtida utveckling av kommunen. Där kan man hitta fakta och se bilder på våra olika landskapstyper, byggnader och kulturmiljöer, få inspiration och lära sig mer om vår kommuns historia och utveckling, vad vi ska bevara och hur. 
* Kommunen har också en kommunantikvarie med specialistkompetens inom kulturmiljöer och byggnadsvård. Hon har i uppdrag att granska planerade byggnationer och renoveringar och komma med tips och synpunkter på hur man kan bevara, vårda och utveckla våra miljöer. Privatpersoner kan också kontakta henne i frågor som gäller byggnadsvård. 
* Utöver detta arrangerar vår kommunantikvarie och Österlens museum tillsammans utbildningar kopplade till arkitektur och vård av vår kulturhistoria. 
T ex Fönsterrenoveringens dag varje år i maj. Förra året: hur man steg för steg renov fönster. I år: Benny Andersson-energirådgivning. 
Arkitekturvandringar i Simrishamn och Kivik. 
Kulturarvsvandring i Hammenhög i samarbete med Hammenhögs byalag. 
Till hösten: någon form av prova på-tillfälle, kanske något i stil med förra årets projekt där man fick lära sig mer om musselskalsbränning och skällning av tegeltak.  



Som ordförande för kultur- och fritidsnämnden har jag nu äran att dela ut Byggnadsvårdspriset för 2024. Årets pris går till Albo härads hembygdsförening (en förening som bildades 1934, alltså för 90 år sedan) och jag vill be representanter för föreningen att komma upp på scenen innan jag läser upp Kultur- och fritidsnämndens prismotivering: 

“Albo härads hembygdsförening äger och förvaltar flera byggnader som utgör en del av vårt gemensamma kulturarv. I Simrishamns kommun ansvarar de för Södra Mellby mölla, Sankt Olofs mölla, Krubbemölla och Brydestuan i Åkarp. Med stor varsamhet, engagemang och kunskap underhåller och renoverar föreningen byggnaderna med traditionella metoder och material. Genom olika arrangemang erbjuds besökare därtill att uppleva dessa kulturmiljöer, som på olika sätt levandegörs av föreningen. Albo härads hembygdsförening arbetar även aktivt med att sprida kunskap om byggnadsvård.” 

Med priset vill vi visa att vi uppskattar ert arbete och ert engagemang i att bevara och vårda delar av vårt byggnadsarv. Samtidigt som ni vårdar byggnaderna, vårdar ni den historia som våra byggnader bär på. Det är värt en varm applåd!





St Olofs mölla








Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...