De mörkgröna områdena är visar länder där majoriteten av invånarna talar ett eller flera indoeuropeiska språk som modersmål. De ljusgröna områdena visar länder där en minoritet talar ett eller flera indoeuropeiska språk och ett indoeuropeiskt språk är klassat som officiellt språk.
Det blir inte så stora områden kvar på kartan, bara några länder i Sydostasien (sino-tibetanska språk som till exempel kinesiskan) och Norra Afrika och Mellanöstern (semitisk-hamitiska språk som till exempel arabiskan). Blir det inte tydligt att Indoeuropeiskan är den största språkfamiljen i världen?
Bilden är hämtad från Wikimedia Commons och upphovsmännen/-kvinnorna har avsagt sig upphovsrätten. Bilden är alltså helt gratis och fri att använda: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IE_countries.svg
Även den här språkliga jämförelsen mellan några olika indoeuropeiska språk tycker jag är belysande (du kan lättare se och jämföra genom att läsa direkt i artikeln på wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Indoeuropeiska_spr%C3%A5k#Exempel_p.C3.A5_den_typ_av_likheter_mellan_spr.C3.A5k_som_l.C3.A5g_till_grund_f.C3.B6r_den_indoeuropeiska_uppt.C3.A4ckten)
Det är lätt att undra hur forskare kan veta vilka språk som är släkt och inte. De olika språken lånar ju friskt ord från varandra. Jag vet att forskarna har studerat flera tusen år gamla texter och jämfört dem med varandra, men visst måste det vara en svår uppgift att vetenskapligt fastställa vilka språk som ligger varandra närmast? Jag tycker dock att listan visar att det finns stora likheter mellan språken och eftersom det handlar om så grundläggande ord i vårt ordförråd, är det svårt att avfärda dem som lånord. Vad tycker du?
Här kan du se en illustration över hur en del forskare tror att de indoeuropeiska språken spridits från områdena kring Svarta havet och ner över Indien och upp över Europa under perioden 4000-1000 F Kr:
Bilden är hämtad från Wikimedia Commons och ligger under licensen Creative Commons (by, sa). Det innebär att du är fri att använda den, så länge som du uppger varifrån du hämtat den (by) och att du sprider den under samma licens som den redan ligger under (du kan alltså inte lägga någon egen copyright på den när du använder den i något sammanhang). Här kan du hitta den i original: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IE_expansion.png
Om du blev lite nyfiken på vilket som är det näst största språket i Sverige så kan du läsa här: "Topplista över språk i Sverige".
Här kan du testa dina kunskaper kring språk och hur de är släkt med varandra: http://testmoz.com/3450/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar