Mina elever har läst klassiker och nu funderar vi över vad en bokpresentation bör innehålla. Vad är intressant och viktigt att veta? Här kommer några förslag:
- Lite information om författaren och om den tid då bokens skrevs (sätta in boken i sitt sammanhang).
- Lite information om boken, till exempel vad boken handlar om (i stora drag), varför den har en viss titel, hur historien är berättad, vad som är bokens budskap, vad den kan säga oss i dag …
- Jämför boken med dina tidigare erfarenheter. Liknar boken andra böcker, teaterstycken, filmer eller musikföreställningar som du känner till?
- Ett omdöme med motivering. Vilka läsare passar boken för?
- Skriva om den. (Dra nytta av saker som du skrivit i din läslogg, medan du läst boken.)
- Läsa in en bit av boken (som en ljudfil).
- Dramatisera något avsnitt ur boken och filma eller spela in som radioteater.
- Sammanfatta boken (eller delar av den) i form av en tecknad serie eller bilderbok.
- Använda bilder (egna eller bilder som ej är upphovsrättsskyddade).
- Var kreativ och använd dig av flera redovisningsformer.
http://smeste09.skolbloggen.se/2011/07/15/dags-att-dela-med-sig/
Vilka är dina erfarenheter? Vad brukar ni och era elever tänka på när ni gör bokpresentationer? Kom gärna med tips!
2 kommentarer:
Kan inte annat än hålla med. En intressant vinkling på det hela skulle också kunna vara hur dessa klassiker framställs i de sociala medierna och även om de alls tas upp där i någon form. Om inte kan man ju fundera på varför.
Frekar09
I form av boktips på twitter och facebook och på bokbloggar tas de upp, men jag tror det främst gäller böcker som är av någon anledning är aktuella (nyöversättningar, nytryck, filmatiering av boken eller vad det nu kan vara). De flesta vill nog skriva om sånt som känns nytt och spännande och akutellt när de ger sig ut på de sociala plattformarna. Jag vet dock ett undantag: en blogg som har som syfte att försöka pusha för det som är inaktuellt och lite "gammalt" och det tycker jag är spännande. Bloggen heter Glömda ord: http://glomdaord.wordpress.com/ och jag vill verkligen rekommendera den!
Skicka en kommentar