Det är en ära att få hålla tal på en nära väns bröllop, men håll det kort så att inte maten kallnar eller glassen smälter bort. |
Här kommer min uppgift till eleverna ...
När du ska hålla ditt tal ska du börja med att berätta förutsättningarna för oss, så att vi t ex vet om vi är bröllops- eller begravningsgäster:
- Vilka ska lyssna? (T ex stort sällskap och alla åldrar, hela svenska folket, de mest passionerade ornitologerna på Österlen, de närmast sörjande?)
- Var är vi? (T ex hemma hos någon, i en stor aula, hyrd festlokal?)
- Vad har hänt? (T ex någon har fått ett pris eller tagit examen, någon fyller år eller har bjudit på middag, någon gifter sig eller har dött?)
- Vilket är ditt syfte med talet? Tänk gärna på alla dina syften och var noga med att lägga särskild vikt vid ditt viktigaste syfte! (T ex roa, oroa, sprida god stämning, få andra att förstå hur bra värden eller värdinnan är, själv framstå som sympatisk och intelligent?)
Talet ska vara 1-3 min långt. Här kan du se hur långt det är: http://talakuten.files.wordpress.com/2011/09/bild-3.png
När du bestämt förutsättningarna ska du fundera över hur du ska dra nytta av dem för att uppnå ditt syfte.
Talet ska fokusera på den som är festens huvudperson
Talet ska handla om "festobjektet", orsaken till varför ni samlats. Är det din egen fest så ska du fokusera på varför du är så glad över att gästerna har kommit och hur mycket de betyder för dig. Det är helt ok att berätta att man är tacksam över att få chansen att säga några ord, men sätt inte dig själv i centrum. Det gäller att vara finkänslig, lagom personlig (interna skämt funkar inte) och lagom fräck. Humor är bra, men var försiktig med ironi. Tänk på att det inte får verka som om du klankar ner på andra, samtidigt som du själv vill framstå som störst, bäst och vackrast. Istället ska det, senast i ditt tals slutkläm, tydligt synas hur mycket dessa människor betyder för dig (så att åhörarna uppfattar din uppskattning, trofasthet och ödmjukhet). Tänk på vilken känsla du vill förmedla och se till att den känslan blir tydlig.
Berättelser fängslar, liknelser och citat kan vara tänkvärda
Låt som sagt festens huvudperson också bli talets huvudperson. Ska du alltså hålla tal för din bror som gifter sig så kan du gärna berätta någon eller några anekdoter ur hans liv. Tänk på att utnyttja detaljer. Detaljer gör beskrivningarna mer levande. Andra strategier kan vara att göra träffande liknelser eller utnyttja citat. Talet måste inte vara roligt, utan det kan t ex skapa stämning och visa vilken härlig människa han är. Bjuda gärna på dig själv och dina egna misstag. Se bara till att inte förlora fokus på den andra personen.
Röd tråd
Bestäm dig redan från början för vad du vill ha sagt med ditt tal. Tänk dig att du sedan ska hitta sätt att illustrera detta på. Ta gärna inspiration från hur du byggde upp din debattartikel. T ex: "Tes: min storebror är en mycket omtänksam och klok människa (och jag hoppas och tror att han kommer att bli lycklig i sitt äktenskap)". Hur har han visat att han är omtänksam och klok? Tre exempel.
Jobba särskilt med inledningen och avslutningen
Försök gärna att få till en intresseväckande inledning och en lite känslomässig avslutning.
Tips på vidare läsning på hemsidor:
(använd listan för att checka av att du verkligen har en intresseväckande inledning, håller det kort, ... avslutar med en claptrap o s v och dra gärna nytta av de konkreta förslagen i den så kallade lathunden i punkt 9)
Svenska retoriksällskapet: http://www.retoriksallskapet.se/Festtal.htm
Läxhjälp: http://xn--lxhjlp-buad.nu/guider/skriva-och-halla-tal/ (lägg också märke till de guiderna: samla in fakta, skapa, memorera och framföra)
2 kommentarer:
Trevlig och nyttig uppgift. Så slipper man höra att "egentligen är jag ingen talare" av någon som sen inte kan sluta.
Hej Ingrid! Jo, jag håller med. Visst är det konstigt att så många av de som börjar sina tal med att de inte är talare, sedan fortsätter och fortsätter och fortsätter att just tala ... ;)
Skicka en kommentar