Simrishamns 6-åringar utforskar Östersjön
Sedan 2011 får alla 6-åringar i Simrishamns kommuns förskolor chansen att vara med om en särskilt lärorik och rolig havsupplevelse. Det hela är ett samarbete mellan Barn- och ubildningsförvaltningen och Marint Centrum och den 2-5 juni i år (2014) kommer turen till de barn som föddes år 2008.
Så här beskrivs arrangemanget av Luci Nordahl, förskollärare på Nallens förskola i Simrislund och initiativtagare och ledare av årets projekt:
Barnen kommer att, iklädda vadarbyxor, få lära känna och utforska Östersjön med hjälp av vattenkikare, håvar, akvarier och luppar. Till deras hjälp kommer det att finnas kunniga förskollärare och en marinbiolog från Marint centrum.
Dagarna startar med en saga om Blåmusslan Mindy som bor i Östersjön vid Simrishamns kust. Sen letar och utforskar vi spännande, fina, roliga, läskiga och vackra saker och djur på stranden och i havet.
Tanken är att när barnen lär sig om havet, dess invånare och vilken betydelse havet har för oss människor, så läggs grunden för en hållbar miljömedvetenhet. I Skolverkets Läroplan för förskolan står att …
”Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro ska prägla förskolans verksamhet. Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp” (Lpfö98, rev 2010, förskolans uppdrag) ”Barnen ska få stimulans och vägledning av vuxna för att genom egen aktivitet öka sin kompetens och utveckla nya kunskaper och insikter.” (Lpfö98, rev 2010, förskolans uppdrag)
Förhoppningen är att detta ska bli spännande, rolig och lärorik avslutning på förskoletiden och att man ska kunna bygga vidare på barnens erfarenheter när barnen börjar förskoleklass.
Bakgrund:
2011 och 2012 anlitade Barn- och utbildningsförvaltningen Sea-U Marint Kunskapscenter från Malmö som fick ansvarat för fältdagarna. Förra året fanns det inga pengar och förskollärare Luci Nordahl pratade med Sven Weitner vid Barn- och utbildningsförvaltningen om hur synd det var att vi inte tar tillvara på kunskaperna och resurserna som finns i kommunen.
Luci och Sven kom då överens om att Luci skulle planera och driva ett nytt men liknande projekt med stöd av Sven. Tanken är att naturskolan, som nu blir verklighet i Kivik, i framtiden kommer att kunna ta över stafettpinnen. Här kan du läsa mer om naturskolan: https://bufsimrishamn.wordpress.com/2012/12/03/snart/
Luci är förskollärare med ett brinnande intresse för havet och dess invånare. På gymnasiet läste hon bland annat marinbiologi och i dag tillbringar hon stora delar av sin fritid vid havet och i skogen tillsammans med sin familj och hund.
I höstas började hon planera och diskutera projektet med Sven, och i vår har hon bestämt detaljerna med hjälp av två förskollärarkollegor – Margareta Nilsson och Aimee Carlson. Dessa två kollegor kommer att delta på fältdagarna. Dessutom kommer de att få hjälp av en marinbiolog som Marint centrum sponsrar kommunen med.
Sagan som man kommer att utgå ifrån handlar om en blåmussla som träffar olika djur i Östersjön utanför Simrishamn. Den är skriven av Luci och illustrerad av Jenny-Lynn Bonnor, som också jobbar som förskollärare på Nallens förskola i Simrislund.
_______________________________
Bilden på maneten är tagen av förskollärare på uteförskolan Villut.
Bilderna på barnen som håvar och använder vattenkikare är tagna av Susann Bengtssons elever i kursen Fotografisk bild på Österlengymnasiet, våren 2012: Sanna Hultberg, Rasmus Lempinen, Fredd Ankarklint, Emil Bengtsson, Minela Suljovic och Emilia Åberg.
Vill du veta mer?
Här kan du läsa om hur man lade upp projektet våren 2011: http://www.simrishamn.se/sv/om-kommunen/marknadsforing-information/pressrum/pressinformation/2011/April/2011-04-20-sea-u/
Här kan du läsa om projektet år 2011 och 2012 och om planerna för i år, 2014: http://www.simrishamn.se/sv/marint-centrum/pedagogisk-verksamhet-/
______________________________________________________
Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar