Nöjda barn när skolmaten blivit bättre
Nu har de nya tillagningsköken varit igång i ungefär två månader på Gärsnäs skola och på Backstugans respektive Solrosens förskola i Simrishamn. Vi tycker därför det är intressant att följa upp vårt tidigare inlägg om Barn- och utbildningsförvaltningens förhoppningar kring startandet av fler tillagningskök. Du hittar inlägget här: ”Det satsas på skolmaten i Simrishamns kommun”
Frågorna vi sökte svar på är:
- Har de nya tillagningsköken lett till att det blivit färre transporter,
- slängs det mindre mat nu och
- vad tycker barnen om maten – märker de någon skillnad?
För att ta reda på detta åkte vi ut och deltog vid lunchen på Gärsnäs skola. Vi passade också på att prata om maten med skolans elever och personal.
Här kommer svaren:
En transport i veckan istället för många
Josefine Yngve, som jobbar som kock på Gärsnäs skola, berättar att de tidigare fått en leverans per dag med färdiglagad mat. Dessutom fick de flera varuleveranser i veckan med bland annat mjölk, specerier och grönsaker från olika leverantörer. Sedan de börjat laga all skolmat på plats och köpa alla varor via en distributionscentral i Ystad behöver de nu bara en varuleverans i veckan.
Nylagad mat
Före förändringen kom maten med lastbil redan vid 10.15 och innan dess hade lastbilen varit och lämnat av mat i både Skillinge och Hammenhög. Barnens lunchmat behövde alltså tillagas direkt på morgonen. När den väl serverades i Gärsnäs mellan klockan 11 och 12 hade den hållits varm i ett par timmar och efter lunchen var man tvungen att kasta bort all mat som inte ätits upp. I dag kan maten tillagas så att den blir färdig precis innan den ska serveras.
Anpassade mängder
Tack vare tillagningsköken kan man anpassa hur mycket mat man lagar efter hur mycket mat som går åt. Ett exempel på detta är att förr fick skolan fat med 1800 köttbullar för en lunch och de köttbullar som inte åts upp kastades. I dag steker Josefine först upp 1300 köttbullar och när de börjar ta slut steker hon upp fler i omgångar. Vanligtvis går det därmed åt cirka 1500 stycken. På så vis blir maten som serveras mer nylagad och det blir inte så mycket rester. Den mat som är nylagad och inte varmhållits kan dessutom sparas och serveras vid ett senare tillfälle.
Ökad kvalitet
Josefine berättar att när de tillagar maten på skolan kan de öka kvaliteten. Förutom att maten blir mer nylagad kan hon till exempel ugnsbaka varje sprödbakad fiskbit för sig. Det uppskattas väldigt mycket av eleverna, som tidigare inte gillat de mjuka och lite våta paneringarna som blir utav att man staplar fiskbitarna på varandra.
Entusiastiska elever
Erica Malmros och Eva Strand, som arbetar som ekonomibiträden i skolans kök och alltså bland annat serverar maten och tar hand om disken, berättar att tidigare var det ungefär 10 barn om dagen som lite pliktskyldigt tackade för maten. I dag tackar ungefär 50 barn om dagen och många säger spontant att de tyckte att maten var jättegod.
______________________________________________________
Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar