måndag 14 september 2015

Simrishamns kommun satsar på naturpedagogik

 

Simrishamns kommun satsar på naturpedagogik

Andrea Lundqvist arbetar som naturpedagog på Österlens naturskola

Andrea Lundqvist har tidigare arbetat med naturpedagogik och barn och unga och genom sitt arbete som naturguide vid Stenshuvud känner hon nationalparken väl. Andrea har många planer och idéer kring vad Naturskolan Österlen ska kunna tillföra kommunen och är noga med att framföra att hon är öppen för förslag och önskemål från kommunens elever och pedagoger.

1 juli 2015 började Andrea Lundqvist som naturpedagog i Simrishamns kommun och redan nu kan kommunens pedagoger kontakta Andrea för att boka besök på Naturskolan Österlen för sig och sina elever. Intresserade kan också få tips kring hur man kan jobba med naturpedagogik på den egna skolan.

I detta inlägg kommer vi att presentera Andrea, visa upp det nybyggda huset och omgivningarna och ge tips på några aktiviteter som Naturskolan Österlen kan erbjuda.

Andrea har alltid varit djur- och naturintresserad och började läsa till biologilärare. Sedan tog naturintresset överhanden och hon valde att bli biolog. Andrea har arbetat på naturskolan på Fredriksdals museer och trädgårdar och varit värd på Naturrum och naturguide i Stenshuvuds nationalpark. Tidigare har hon även arbetat ideellt med barn och unga som EU-voluntär i Belgien och för Children´s International Summer Villages där hon arrangerat utbyten och aktiviteter för barn i såväl Sverige som Frankrike och Indien.

Andrea Lundqvist välkomnar oss in i den nybyggda naturskolan.

Entrén till Naturskolan Österlen består både en bred trappa och en lång träramp. Där finns också ett stort trädäck med vidsträckt utsikt över äng, skog och hav.

Naturskolan Österlen ligger vid Äpplets hus, strax norr om Stenshuvuds nationalpark. Den har byggts i samarbete mellan Kiviks musteri och Simrishamns kommun.

Huset har bland annat ett stort samlingsrum med vedkamin och ett fullt utrustat kök, sovsal med plats för ca 30 personer på liggunderlag, duschar och toaletter.

Invigning Naturskolan Österlen 20150911

Den stora salen har många fönster, en kamin och det finns en stängningsbar vikvägg mot det fullt utrustade köket. På bilden syns årskurs 5 från Piratenskolan som äter lunch efter en förmiddag med aktiviteter på Naturskolan.

I anslutning till huset planerar Andrea att man ska ha trädgårdsväxter och en kompost. Hon vill gärna bland annat visa barnen hur våra bär, frukter, rotfrukter och grönsaker växer och kunna jämföra våra trädgårdsväxter med det som växer vilt i naturen.

Österlens naturskola är högt belägen och marken sluttar sedan ner mot skogen och havet.

Naturskolan Österlen är högt belägen och marken sluttar sedan ner mot skogen och havet. Planen är att det ska bli trädgårdsväxter nära huset, äng på norra delen av tomten och vilda björnbär och andra snår på den södra delen.

naturgaranti-19Bakom huset ligger en äng som sluttar mot havet. Här är tanken att det ska få växa vilda växter och att det mot skogen till ska finnas många vilda björnbär och annat som hasselmusen gillar att klättra i. För att uppnå större artrikedom ska man ta bort en del av skräpporna, örnbräken, vindan och vassen så att de inte tar över för mycket.

naturgaranti-24Nere vid havet finns ett skogsparti, sand och stenar och en liten murad hamn. Här hoppas Andrea på sikt kunna ha en båt så att man kan göra kortare utflykter för att studera det marina livet en bit utanför kusten.

naturgaranti-32Andrea Lundqvist har redan kommit igång med att ta emot elever och pedagoger och hon berättar att intresserade kan boka besök på allt från en timme till hela dagar och nätter. De som kommer till Österlens naturskola har inte bara chansen att lära sig mer biologi, utan Andrea kopplar gärna aktiviteter och upplevelser till skolans många andra kursplaner också.

fågelskelettDet finns så mycket man kan arbeta med: utomhusmatematik, allemansrätten, mustning av frukt, håva och titta med vattenkikare på vattendjur vid strandkanten, studera spår, skelett och bajs från olika djur, titta på bin, fjärilar, fåglar och olika blommor, gräs, buskar och träd, lära sig om nyttoväxter och hur man använt dem genom historien, prata om vilka vilda växter man kan äta om man inte har tillgång till vanlig mat och för de elever som stannar över natten finns det bland annat möjlighet att ha fladdermussafari.

_____________________________

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

Vill du veta mer?

Några fler bilder inifrån huset ….

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-5

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-6

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-99

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-215

Och några exempel på vad man kan göra på Naturskolan Österlen …

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-106

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-14 Invigning Naturskolan Österlen 20150911-113

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-210

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-201

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-132

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-128

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-145

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-148

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-160

Invigning Naturskolan Österlen 20150911-220

Här kan du läsa mer om …

På Barn- och utbildningsnämndens sida på Flickr kan du hitta fler bilder på Naturskolan Österlen …

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...