torsdag 22 december 2016

Aktuellt på Österlengymnasiet

 

Aktuellt på Österlengymnasiet

Det händer en hel del kul ute på våra skolor. Här kommer ett axplock av vad som hänt på Österlengymnasiet i november månad fram till jul:

Öppet hus

Det var god stämning och mycket folk som samlades för Öppet hus på Österlengymnasiet i början av november.

oppet-hus-8-nov-2016-1Eleverna på Elprogrammet berättade om sina praktiker på bland annat BG Svensson elservice och Lindstens el och att de som går på en ETG-(elteknikbranschens) gymnasieskola, kan börja som förstaårsmontörer direkt efter ETG-examen. Besökarna fick pröva på att tillverka förlängningssladdar och se hur eleverna jobbar i sin verkstad.

Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-26.jpg

oppet-hus-8-nov-2016-7På Barn- och fritidsprogrammet visade eleverna bildspel och berättade om kursen i naturguidning, hur det är att praktisera på skolor och förskolor på Österlen och möjligheterna att jobba utomlands under praktiken. Elin och Josefin, som går tredje året på programmet, var nyss hemkomna från sin utlandspraktik i Spanien och berättade och visade bilder från Skandinaviska skolan på Costa Blanca.

oppet-hus-8-nov-2016-24

oppet-hus-8-nov-2016-23Elever från Vård- och omsorgsprogrammet lärde ut medicinska begrepp och besökarna fick titta på streptokocker i mikroskop, mäta sin lungfunktion i en PEF-mätare och pröva en handcheck som visar var man missat att ta handsprit och på så vis gör en uppmärksam på var man har bakterier. Under sin studietid får alla vård-eleverna stor bredd genom att pröva många olika typer av praktikplatser på mottagning, LSS, äldreboende, hemtjänst, psykiatri och sluten sjukvård. Bristen på sjuksköterskor har lett till att Region Skåne anställer fler undersköterskor och att undersköterskorna får fler karriärvägar.

oppet-hus-8-nov-2016-12

oppet-hus-8-nov-2016-8På Handels- och administrationsprogrammet och Hotell- och turismprogrammet berättade eleverna om sina gymnasiearbeten. Julia ska till exempel sätta ihop en jorden-runt-resa utan flyg och Alidad ska sy en kavaj och undersöka om det är en lönsam affärsidé. Eleverna är på väldigt skiftande praktikplatser. De är just nu bland annat på Lindex, Bil Bengtsson, Peugeot, Hotell Continental, Dressman, Fastighetsbyrån, Sparbanken Syd och Österlens museum.

img_2551

oppet-hus-8-nov-2016-20Eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet visade hur de jobbade i sitt nya restaurangkök och bjöd på pumpasoppa och nybakta grahamsbullar. Sebastian, som tre dagar i veckan gör praktik på Mat- och chokladstudion i Malmö, gjorde chokladpraliner. Andra gör praktik på En gaffel kort, Nordic Sea Winery, Vitemölla badhotell, Norrmans konditori i Gärsnäs, Café Smulans i Brösarp, skolköken i Borrby respektive Bollerup lantbruksskola.

oppet-hus-8-nov-2016-15

Kvällen avslutades stämningsfullt med att artisten Frida Green, mest känd för låten  ”Johnny G (The Guidetti Song)”, sjöng och spelade gitarr.

Gymnasieinformation

Österlengymnasiet har bjudit in alla elever i årskurs 9 i kommunen för en kombinerad lunch och gymnasieinformation. Restaurang- och livsmedelsprogrammets elever lagade och serverade maten och elevrepresentanter från de olika programmen berättade om de utbildningar som skolan erbjuder.

Exempel på rätter som serverades vid de olika tillfällena var:

  • Pannbiff med kokt potatis, broccoli, gelé, gräddsås och färska grönsaker.
  • Panerad torskfilé med kokt potatis, ärtor och en ”hemmagjord” remoulad.
  • Gulasch-gryta med chili-crème fraiche och nybakt brytbröd.
  • Till efterrätt serverades en mjölkchokladpannacotta.

De besökande niorna var nöjda med maten och informationen och det var bra träning för Österlengymnasiets elever att få göra muntliga presentationer och att tillaga och servera maten.

Kultur och hälsa

Österlengymnasiet har en kultur- och hälsoprofil och arrangerar regelbundet aktiviteter som ökar gemenskapen och ger eleverna möjlighet till nya upplevelser. I september byggde eleverna drakar och hade drakflygning ute på idrottsplatsen, i november åkte alla till Malmö för att göra olika studiebesök och gå på musikalen Kinky boots på Malmö Opera och sista skoldagen i december kunde eleverna välja mellan en mängd juliga aktiviteter.

Musikalen Kinky boots bjöd på en blandning av fest och glamour och motgångar och eftertänksamhet. Det fanns flera viktiga och bra budskap att fundera över efteråt. Det är inte lätt att hitta sig själv och veta vad man vill med sitt liv. Och det är sannerligen inte lätt att sedan våga vara sig själv (varken som transvestit eller ”chefens son”) – särskilt inte när man stöter på fördomar.

Jultraditioner

Lions bad Restaurang- och bagerieleverna på Österlengymnasiet att ha en pepparkakshustävling på Stortorget på Simrishamns julmarknad den första advent. Julmarknadsbesökarna kunde rösta på sina favoriter och köpa elevernas julgodis. Vann gjorde Wilhelm och Oliver som hade tillverkat en igloo av pepparkaksdegen.

Lucia firades stämningsfullt tillsammans med elever från Nova Academy och julen dansades in tillsammans med Kulturskolans tomteorkester.

Torsdagen 22 dec var det sista skoldagen för terminen. Då åt man en god frukost tillsammans och hade en mängd sköna och kul jul-aktiviteter. Här kommer avslutningsvis några bilder från julfirandet:

God jul och gott nytt år önskar elever och personal på Österlengymnasiet!

torsdag 8 december 2016

Delaktighetsmodellen – ett arbetssätt för ökad delaktighet i skolan

Något som jag grubblar mycket över är hur man ska få elever som inte är engagerade och intresserade av undervisningen att börja bry sig och vilja delta. Jag tror att en anledning till att några av mina elever inte väljer att delta aktivt i undervisningen beror på att de inte känner att de har förutsättningar att klara av uppgifterna. 

Jag som lärare kan tycka att de visst kan klara det, särskilt med min och klasskamraternas hjälp, men känner inte eleven själv att det är möjligt så är det inte heller det. 

Uppgiften behöver egentligen inte vara för svår för eleven, utan det kan helt enkelt handla om att eleven har en mängd misslyckanden bakom sig och därför ger upp innan han eller hon ens försökt lösa den.

Detta finns att läsa om på SPSM:s webbplats:

"Sex delaktighetsaspekter och tre kulturer 

För att täcka in delaktighetens komplexitet har begreppet spjälkats upp i sex olika aspekter: tillhörighet, tillgänglighet, samhandling, engagemang, erkännande och autonomi. Alla aspekter hänger samman och påverkar varandra. Alla är viktiga att uppmärksamma och har betydelse för elevers möjlighet till delaktighet i skolans lärmiljöer. 
   Delaktighet sker i ett sammanhang, i en aktivitet tillsammans med andra. Olika typer av aktiviteter och sammanhang ställer olika krav på individen och på omgivningen. Det innebär att en elevs villkor för delaktighet skiljer sig åt mellan olika aktiviteter. Tre olika kulturer: undervisningskultur, kamratkultur och omsorgskultur, illustrerar olika typer av sammanhang.
    De olika delaktighetsaspekterna och kulturerna överlappar, påverkar och samspelar med varandra. En elev som av omgivningen uppfattas som oengagerad i en aktivitet kan befinna sig i en miljö som visar sig ha stora brister i tillgängligheten. I själva verket är det den otillgängliga miljön som leder till elevens låga engagemang – inte ett ointresse för uppgiften."

(Hämtat från SPSM:s webbplats:  http://www4.spsm.se/fortbildning/globalassets/global/kursmaterial-utvecklingsstorning/delaktighet.pdf)

Jag tänker att jag behöver fokusera mer tydligt på hur jag ska skapa en lärmiljö som är tillgänglig även för dessa elever. 

Jag vill försöka skapa en miljö där även den tidigare oengagerade eleven känner att han eller hon vågar och vill göra sin röst hörd, blir lyssnad på, förstår och blir förstådd och är en viktig del av gruppen. Det borde väl inte vara så svårt, eller? 

Skämt åsido, även om det är svårt så tänker jag att det är lätt att bli uppgiven när man träffar på oengagerade elever men det här är ett rimligt förhållningssätt och det borde vara möjligt att nå fler elever med den här inställningen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...