torsdag 30 januari 2014

En blogg passar bra som loggbok

Starta en blogg och skaffa en app för bloggen på din telefon eller surf-platta. Skriv en kort text och ta en bild. Sedan är det bara att publicera.

Mårten Wasteson, praktikant på IT-avdelningen
på Österlengymnasiet, tar en bild till sin blogg.

I inlägget står automatiskt dagens datum och tid. 

På detta enkla vis kan du dokumentera ditt arbete, få allt material samlat på ett och samma ställe och låta dem du vill (du bestämmer) läsa din blogg. 

Detta verktyg är användbart för oss alla, men kanske särskilt för lärlingar och praktikanter som ska dokumentera sin kunskapsutveckling och redovisa sitt arbete.

söndag 26 januari 2014

Hur motiverar vi våra elever?

I detta TED-talk ställer Simon Sinek tankeväckande frågor kring vad det är som gör att en del människor och företag (och lärare) lyckas så mycket bättre än andra.

Sinek hävdar att sann inspiration inte kommer från informationen (vad kan man erbjuda?) och inte heller från metoden (hur gör man det?). Istället kommer den från motiven (varför gör man det?). Bara om du själv är övertygad och kan förklara det för andra, blir de inspirerade.

Att det skulle vara våra motiv som motiverar oss låter kanske inte så revolutionerande? Jag menar: det har vi ju hört och kanske även känt och tänkt många gånger förr, men kan det vara så att vi inte ännu fullt ut drar nytta av vetskapen?

http://www.ted.com/talks/lang/sv/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action.html



Sinek hävdar att det spelar stor roll i vilken ordning du gör det och han kallar det den gyllene cirkeln "Why, how, what": du ska börja med cirkelns kärna - motiven - och sedan säga hur du gör det och vad det leder till. Du ska inte i första hand sträva efter att sälja något till dem som behöver det, utan du ska försöka få människor att tro på det som du själv tror på. Först då kommer de att bli inspirerade och vilja göra det som du vill att de ska göra.

Kan vi bli bättre på att motivera våra elever med hjälp av dessa tips?

lördag 11 januari 2014

Kroppsspråket spelar roll!

Vårt kroppsspråk speglar hur vi känner oss, men det påverkar också hur vi mår. Påverkan sker på båda håll. När vi mår bra så ler vi, men även fejkade leenden får oss att må bättre. Dessutom påverkar vårt kroppsspråk hur andra uppfattar oss.



Amy Cuddy gjorde ett experiment på studenter för att se om man kunde få elever att ta mer plats i klassrummet och på så vis också få dem att känna sig mer kraftfulla, delta mer aktivt i undervisningen och på sikt få högre betyg.




Cuddy visar hur högstatus-poser ger självkänsla, mod, lägre stresskänslighet och bättre abstrakt tänkande, medan lågstatus-poser ger motsatsen och hennes råd är "fejk it till you make it!" eller ännu hellre "Fejk it till you become it!".


http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.html



Visst låter det rimligt att tro att det inte bara är psyket som påverkar kroppsspråket utan att påverkan även kan ske på andra hållet och i så fall innebär det att vi med hjälp av vårt kroppsspråk kan bli tryggare, smartare och lyckligare. Då är väl detta något vi kan och bör träna med våra elever?


Ett sätt att börja detta på skulle kunna vara att göra eleverna medvetna om sina egna kroppspråk och att tillsammans pröva typiska starka respektive svaga positioner utifrån Amy Cuddys bilder:





Kanske skulle vi också kunna uppmuntra varandra att använda oss av högstatusposer under en hel skoldag och diskutera hur vårt kroppsspråk kan påverka oss i olika skolsituationer.

tisdag 7 januari 2014

Nya digitala verktyg ska stödja lärandet

 MÅNAD: JANUARI 2014

Nya digitala verktyg ska stödja lärandet

Från och med 2014 kommer skolorna i Simrishamns kommun att successivt börja använda Google Apps for Education (GAFE) och Google Chromebooks istället för Microsoft Office och PC-datorer. 

Fördelarna med detta är många. Google Apps for Education är användarvänligt och anpassat för att man ska arbeta och lära tillsammans. Chromebooks är nätta och lätta att hantera och de är skapade för att man ska jobba internetbaserat med Googles programvaror.

Ingela Andersson och Lotta Persson har precis kommit igång med GAFE och Chromebooks i åk 4-7 på Korsavad.

Ingela Andersson och Lotta Persson ser stora pedagogiska möjligheter med att använda Google Apps for Education.

Lotta Persson (biträdande rektor på Korsavadsskolan) och Ingela Andersson (pedagogisk ledare i skolområde Simrislund) är några av dem som har lett utvecklingen. Tillsammans med Lotta och Ingela kommer vi här att något förenklat förklara vad GAFE är och vad som skiljer det från vanliga Google-konton. Vi kommer också att berätta lite om vad som kännetecknar Google Chromebooks.

Vad är Google Apps for Education?

Google Apps for Education innefattar en mängd verktyg som våra elever och lärare har behov av i sin vardag, bland annat e-post, chatt, kalender, lagring och spridning av bilder, youtube-konto och verktyg för att skriva och skapa dokument, presentationer, kalkylark, formulär och webbsidor. För de elever som är över 13 år, ingår dessutom ett socialt nätverk för kommunikation kallat Google+.

Google Apps for Education

Här ser du några av de viktigaste verktygen i Google Apps for Education.

Vad skiljer GAFE från vanliga Google-konton?

Det är viktigt att veta att det är stor skillnad på Google Apps for Education och privata Google-konton. I GAFE är vi till exempel helt befriade från reklam, sökstatistik och liknande som Google annars tjänar pengar på.

Skolorna i Simrishamns kommun följer och uppfyller personuppgiftslagens krav och använder GAFE enbart för kommunikation och lagring av pedagogiskt material. Känsliga uppgifter kommuniceras på annat sätt.

Vad är Google Chromebook?

I stora drag kan man säga att en Google Chromebook är ett litet, lätt och snabbstartat verktyg som ser ut som en bärbar dator. En Chromebook har ingen hårddisk som kan bli trött, få virus eller på andra sätt ställa till besvär. Eftersom programmen i första hand nås via internet och uppdateras automatiskt, behöver man inte längre tänka på att köpa, installera och uppdatera programvaror på sin hårddisk. Precis som namnet antyder är Google Chromebook skapad för att passa webbläsaren Google Chrome och programmen i Google Apps.

På denna avslutande bild håller Hannes Hörberger i klass 5A på Korsavad en bärbar dator och en Chromebook för att jämföra storlekarna:

 

Fortsättning följer …

Vi kommer under våren att berätta mer konkret om hur det ser ut på några av skolorna och hur elever, lärare och skolledare vill använda verktygen.

På webbsidan för Google Apps for Education kan du läsa mer:
https://www.google.com/intx/sv/enterprise/apps/education/

________________________________

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...