torsdag 23 april 2015

Barngruppen Blåvinge – för barn som har det svårt hemma

 

Barngruppen Blåvinge – för barn som har det svårt hemma

Känner du till ett barn i åldern 7-12 år som lever i en familj där en eller flera vuxna har en psykisk sjukdom, missbrukar alkohol eller andra droger eller genomgår en konfliktfylld separation, så kan du hjälpa honom eller henne genom att tipsa om barngruppen Blåvinge.

Annica Lindh och Birgitta "Gittan" Ericson

Blåvinge-grupperna träffas tillsammans med Annica Lindh och Birgitta ”Gittan” Ericson på KAK-huset vid Rosentorget i Simrishamn.

I ett samarbete mellan socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen förbereder nu Annica Lindh och Gittan Ericson för nya Blåvinge-grupper, som ska starta till hösten. De informerar om Blåvinge-satsningen, tar emot anmälningar och sätter ihop grupper av barn som har liknande erfarenheter och som de tror kan trivas ihop.

Många barn är drabbade och behöver stöd

Barngruppen Blåvinge är ett stöd- och utbildningsprogram för barn i åldrarna 7-12 år som lever eller har levt i en familj där en eller flera vuxna mår dåligt och är ledsna eller arga, har någon form av psykisk sjukdom, dricker mycket alkohol eller använder andra former av droger. Det kan också handla om barn vars föräldrar går igenom en konfliktfylld skilsmässa.

Barngruppen Blåvinges målgrupper

Barngruppen Blåvinge vänder sig till barn vars vårdnadshavare har så stora svårigheter att de inte orkar ta tillräcklig hänsyn till sina barns behov. Det kan till exempel handla om att psykisk ohälsa, djupa konflikter mellan de vuxna, kemiskt beroende eller psykiskt eller fysiskt våld.

Många barn är drabbade och i behov av extra stöd

Fler barn än man kanske skulle tro har stora problem hemma. Många av dem vågar eller vill inte berätta om hur de har det. Kanske är de rädda för att verka annorlunda eller för att deras föräldrar ska råka illa ut om någon får veta. Klossarna på bilden symboliserar en genomsnittlig skolklass och de blå klossarna visar hur många barn som skulle vara i behov av att delta i Blåvinge-gruppen eller liknande satsningar.

När föräldrar har stora problem påverkas alla i deras omgivning och särskilt deras barn. Det är många barn som fokuserar på att försöka hjälpa sina föräldrar. Det kan i förlängningen leda till att barnen döljer sina egna känslor och och utvecklar starka försvar.

Många barn som mår dåligt döljer det med hjälp av olika försvar

Många barn som mår dåligt döljer det med hjälp av olika former av försvar. Barn som innerst inne är väldigt rädda eller ledsna kan till exempel bete sig som om de vore arga på allt och alla eller till och med som om allt är frid och fröjd. Bilderna används för att illustrera vanliga försvar och ingår i ett material utvecklat av Jette Boberg.

Hjälp för barn att förstå och må bättre

Det är vanligt att barn i problemfyllda familjer tror att de är ensamma om sina upplevelser. De tar också ofta på sig skulden för det som händer i familjen. Genom att delta i en Blåvinge-grupp får barnen möjlighet att uttrycka sina känslor i förhållande till det som sker i det dagliga livet, bli mer medvetna om sig själva och sina behov, dela sina erfarenheter och upplevelser med andra barn och avlastas från skuld.

Det är viktigt att påminna barnen om att de inte är ensamma och att det inte är deras fel.

Många barn som har problem hemma känner både skuld och skam. Därför är det viktigt att vi hjälper dem att förstå att det är de vuxna som har ansvaret för att en familj ska fungera och att de inte är ensamma om att problem i sin familj.

Syftet med Blåvinge-grupperna är att barn som har det jobbigt ska få chans att …
• må bättre,
• lära sig mer om sig själva,
• träffa andra barn som varit med om liknande saker,
• ha roligt,
• känna att det är ok att prata om svåra saker och ställa känsliga frågor,
• lära sig att göra saker som är bra för dem själva och
• få veta mer om kriser och om känslomässiga sjukdomar.

Det som görs och sägs i gruppen är hemligt för utomstående

Blåvinge-grupperna träffas en gång i veckan, totalt tjugo gånger, och varje träff är två timmar. Grupperna är små och består aldrig av mer än 6 barn. Det är samma barn varje gång och det är alltid Gittan och Annica som är ledare.

Fotöljerna står i en rund ring och det ligger ett mjukt och kramgott hjärta på varje plats

På KAK-huset står fotöljerna i en rund ring och det ligger ett mjukt och kramgott hjärta på varje plats.

Träffarna har olika teman som handlar om känslor, familjen, risker och val, självkänsla, försvar och de känslomässiga sjukdomarna. Man har avslappning, ritar, ser film, läser böcker, leker lekar, har rollspel och varje gång fikar man tillsammans.

De olika träffarna har olika teman.

Några av utbildningens teman tar upp problem såsom ”psykisk ohälsa”, ”konflikt”, ”kemiskt beroende” och ”våld”. Andra teman handlar om olika följder av problemen och förslag på sätt att hantera dem, såsom t ex ”känslor”, ”självkänsla”, ”försvar”, ”familjen” och ”respekt och val”.

Man ska kunna känna sig helt trygg när man träffas i gruppen. De barn och vuxna som deltar får alltså inte berätta för någon utomstående vilka som går i gruppen eller vad de sagt och gjort. Därför kommer barnens föräldrar eller lärare inte heller att få någon information kring innehållet i samtalen.

_________________________

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

Här kan du läsa mer om Blåvinge-grupperna:

Information på kommunens hemsida:  http://www.simrishamn.se/sv/omsorg-stod-och-vard/stod-och-hjalp/barn-familj-och-ungdom/barngruppen-blavinge/

Informationsblad som vänder sig till vuxna (öppnas som pdf)   http://www.simrishamn.se/pagefiles/16811/A5_Bl%C3%A5vinge_vuxen.pdf

Informationsblad som vänder sig till barn (öppnas som pdf):  http://www.simrishamn.se/pagefiles/16811/A5_Bl%C3%A5vinge_barn.pdf

Här kan du se fler bilder från KAK-huset och delar av det material som man använder i Blåvinge-gruppen:

https://www.flickr.com/photos/wastes/sets/72157651547180838/

Barngruppen Blåvinge är baserat på ett utbildningsprogram av Jette Boberg. Hon har utgått från CAP-metoden och vidareutvecklat den (CAP står för Children Are People). Här kan du läsa lite mer om hennes metod och arbete:

http://www.sydsvenskan.se/malmo/effekterna-kan-synas-upp-till-medelaldern/

 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...