onsdag 6 maj 2015

Lärlingsutbildningarna på Österlengymnasiet leder ofta till jobb

 

Lärlingsutbildningarna på Österlengymnasiet leder ofta till jobb

I dag vill vi berätta om lärlingsutbildningar i största allmänhet och om Österlengymnasiet i synnerhet. Därefter kommer vi att följa upp med inlägg som presenterar några elever som går på olika lärlingsprogram i Simrishamns kommun.

Skräddarsydd utbildning efter elevernas och arbetsmarknadens behov

Det pratas idag mycket om ungdomsarbetslösheten och att det är svårt för unga människor att etablera sig på arbetsmarknaden. De sista 10 åren har ungdomsarbetslösheten legat på över 20 % och i mars i år (2015) var 152 800 ungdomar mellan 15-24 år arbetslösa. Samtidigt hör man att det finns brist på arbetskraft inom vissa områden. Lärlingsutbildningarna är ett sätt att möta detta problem.

ÖGs loggaÖsterlengymnasiet i Simrishamn var med redan 2008 och utvecklade det som 2011 kom att bli en nationell satsning på lärlingsutbildningar. I dag är Österlengymnasiet Sveriges största lärlingsgymnasium i förhållande till folkmängden. Österlengymnasiet har fem olika lärlingsprogram samt ett helt nytt El-program, som är en skolförlagd specialutbildning i samarbete med ETG (Elteknikbranchens gymnasium).

Lärlingsutbildningarna innebär att eleverna får lära sig ett yrke samtidigt som de får gedigen arbetslivserfarenhet. Minst hälften av utbildningstiden är nämligen förlagd till olika arbetsplatser, där handledare följer elevernas utveckling och hjälper dem framåt. Arbetsgivarna lär känna och kan påverka ungdomarnas utbildning och kompetens och elevernas kunskaper kommer på så vis att bättre matcha arbetsgivarnas behov.

På Österlengymnasiet får lärlingseleverna tidigt in en fot på arbetsmarknaden. Eleverna börjar praktisera redan första året och hinner pröva flera olika arbetsplatser och få en bred kompetens och ett stort kontaktnät.

Annan väg men samma mål

Skolverkets statistik visar att allt fler elever väljer lärlingsutbildningar istället för traditionell yrkesutbildning. Det är kanske inte så konstigt. Lärlingsutbildningarna har nämligen samma behörighetskrav och ämnesplaner och leder till samma yrkesexamen som skolförlagda yrkesprogram. Dessutom kan även lärlingselever som funderar på att läsa vidare, välja kurser som gör att de får högskolebehörighet. Den stora skillnaden är att lärlingseleverna får mycket större yrkesvana.

Österlengymnasiets entré

Österlengymnasiet i Simrishamn erbjuder flera olika yrkesprogram, de flesta i lärlingsform. Det finns möjlighet att välja högskoleprofil på samtliga inriktningar.

Österlengymnasiet har lång erfarenhet vad gäller yrkesutbildningar. Det innebär att man hunnit skapa ett nära och bra samarbete mellan skola och arbetsliv i kommunen. Utbudet av program och inriktningar är i första hand styrt av vilken kompetens som efterfrågas av det lokala näringslivet. Målet är att de elever som söker jobb efter studenten ska kunna få det i kommunen.

De lärlingsutbildningar som Österlengymnasiet kommer att erbjuda nästa läsår är …

Dessutom startar en ny utbildning inom El- och energiprogrammet, eftersom Österlengymnasiet nyligen blivit ETG-certifierat. Läs mer om det här: El- och energiprogrammet.

Eleverna kan även styra sin utbildning efter intressen och behov genom sitt individuella val. På så vis kan de i sin utbildning lägga in extra undervisning i till exempel musik, idrott och bollspel,teckenspråk, film, bild eller hur man startar ett eget företag, så kallade UF-företag (läs mer om UF-företag här: ”Ung företagsamhet”).

Många möjligheter efter utbildningen

dream job sign

För de elever som väljer en lärlingsutbildning på Österlengymnasiet finns det många dörrar öppna efter avslutad utbildning. De kan välja att …

  • börja arbeta inom sitt yrke
  • studera vidare på högskola eller universitet
  • starta ett eget företag
  • jobba utomlands

Särskilt elever som har gått turist- och hotell, restaurangutbildningen eller vårdutbildningen har goda möjligheter att kombinera resor med jobb utomlands.

what is a dream job

Ett drömjobb är något som … 1) du gillar att göra, 2) du är bra på och 3) du kan få betalt för. Bilden hittar du i original här: https://www.flickr.com/photos/jongalloway/4201087549/

Det är intressant att veta vad som händer med eleverna efter avslutad utbildning. På Österlengymnasiet har man därför tradition att följa upp hur det går för deras elever. Kartläggningen visar att de elever som valt att gå en lärlingsutbildning på Österlengymnasiet har goda möjligheter att få jobb:

  • Av de elever som gick ut från gymnasiet VT 2014 har mer än hälften fått jobb, medan cirka en sjättedel har valt att studera vidare. Av de elever som fått jobb har hälften redan en tillsvidaretjänst inom den bransch som de har utbildat sig. (Svarsfrekvensen var drygt 94 %.)
  • Av de elever som avslutade sin utbildning VT 2013 hade nästan alla fått jobb, två tredjedelar av dem hade fått jobb inom den bransch de utbildat sig. (Svarsfrekvensen var 80 %.)
Erika Nilsson tog studenten på lärlingsprogrammet på Österlengymnasiet 2013

Erika Nilsson är en av många lärlingar på Österlengymnasiet som fått jobb. Hon gjorde praktik på ICA, Handelskompaniet respektive Sparbanken Syd och fick jobb som bankkassör direkt efter studenten 2013. Nu arbetar hon som rådgivare i kundtjänsten på Sparbanken Syd och stortrivs med sitt jobb.

Det finns många fördelar med att läsa en lärlingsutbildning på Österlengymnasiet

Lärlingar på Österlengymnasiet får:

  • Hälften skola – hälften praktik.
  • Valbar högskolebehörighet.
  • Mycket goda jobbchanser. De flesta lärlingselever får sommarjobb under utbildningen och anställning efter studenten.
  • 2050:- per månad (studiebidraget + 1000:- extra).
  • Gratis busskort som gäller alla dagar, kvällar och helger i hela Skåne.
  • Matersättning med 50:- per dag när eleverna är på på sin praktikplats och god och näringsriktig mat i skolan (inklusive ett vegetariskt alternativ) de dagar som de är på skolan.
  • Behålla sin skoldator efter tre års studier.

_________________________________________

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

Vill du veta mer?

Här kan du läsa om några ungdomar som går Österlengymnasiets olika lärlingsutbildningar just nu:  ”Österlengymnasiets lärlingselever imponerar, del 1”

Här hittar du Österlengymnasiets hemsida:  http://www.osterlengymnasiet.se

Här berättar några ungdomar varför de har valt lärlingsprogrammet:  ”Varför lärling?”

Här kan du följa Österlengymnasiet på Facebook: https://www.facebook.com/osterlengymnasiet

Här beskriver Skolverket sina tankar kring lärlingsutbildningarna:

Skolverket ”Mer stöd för lärlingsutbildning” (2014-02-12) http://www.skolverket.se/skolutveckling/nyhetsarkiv/2014/mer-stod-for-larlingsutbildning-1.214620

Skolverket, pressmeddelande: ”Fler elever blir lärlingar” (2014-12-11)  http://www.skolverket.se/om-skolverket/press/pressmeddelanden/2014/fler-elever-blir-larlingar-1.228113

Statistik över ungdomsarbetslösheten i Sverige på Svenskt näringslivs webbplats Ekonomifakta:  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Ungdomsarbetsloshet-per-manad/

Här kan du se en film av Svenskt Näringsliv om hur viktigt det är med praktik, hur det kan vara att söka praktikplats och vad man kan lära sig på sin praktik:

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...