måndag 11 maj 2015

Österlengymnasiets lärlingselever imponerar (del 1 av 2)

 

Österlengymnasiets lärlingselever imponerar (del 1 av 2)

För några dagar sedan skrev vi om varför lärlingsutbildningarna blivit så populära och vi presenterade våra yrkesprogram på Österlengymnasiet i Simrishamn ”Lärlingsutbildningarna på Österlengymnasiet leder ofta till jobb”. I dag ska ni få träffa några av våra lärlingselever i kommunen.

Vi börjar med att ta er till en restaurang, ett hotell, ett elektronikföretag, en klädaffär, en mataffär och en bank och på dessa ställen ska ni få träffa lärlingar från Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Hotell- och turismprogrammet och Handels- och administrationsprogrammet.

Vi har frågat eleverna varför de valt att ta sin yrkesexamen på Österlengymnasiet, var de gör sin praktik, vad de tycker har varit viktigt och intressant att lära sig och vad de har för framtidsplaner. Vi har också passat på att prata med handledare ute på de olika företagen och med karaktärsämneslärare på Österlengymnasiet.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson går tredje året på Österlengymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram med inriktning kök. Just nu är han lärlingselev på restaurangen En gaffel kort. Foto: Charlotta Wasteson.

Fredrik Johansson går tredje året på Österlengymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram med inriktning kök. Han har redan hunnit med att få arbetslivserfarenhet från Hotell Svea, Maritim, Löderups strandbad och Strandpaviljongen. Nu är han lärling på En gaffel kort i Simrishamn.

ÖG lär restaurang En gaffel kort-14Fredrik har alltid gillat att laga mat och det kändes därför naturligt att välja restaurang- och livsmedelsprogrammet. Något som han tycker varit särskilt viktigt att lära sig under utbildningen är grunderna för hur man hanterar olika råvaror och recept för bland annat olika såser. Nu utgår han från dessa kunskaper när han experimenterar fram nya rätter. Efter studenten kommer Fredrik att arbeta i varmköket på Löderups strandbad och han ser ljust på framtiden: ”Här på Österlen finns det massor av jobb inom restaurangnäringen under april till september/oktober och på vintern kan man jobba i fjällen.”

Patricia Mårtensson

Patricia Mårtensson praktiserar också på En gaffel kort i Simrishamn. Hon går första året på restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök på Österlengymnasiet. Foto: Charlotta Wasteson.

Patricia Mårtensson går första året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök på Österlengymnasiet. Trots att hon är så ung har hon redan hunnit jobba både helger och somrar inom restaurangnäringen. Hon har varit lärling på Maritim i Simrishamn och Lite mer i Ystad och nu är hon på En gaffel kort i Simrishamn tillsammans med Fredrik Johansson.

ÖG lär restaurang En gaffel kort-25Patricia gillar att laga mat och hitta på egna recept. Förra sommaren vann hon t ex Simrishamns Köpmannaförenings tävling i vem som kunde laga den bästa äppelpajen. I Österlenmagasinet kan du läsa mer om detta och få receptet: ”Solen sken på äppelfest”. Patricia berättar att hon tycker det är viktigt att hon på sin utbildning får lära sig grunderna. Då kan man utgå från dem när man utvecklar egna rätter. Hon gillar också att utbildningen ger henne en bred bas att stå på. Det finns så många olika saker man behöver kunna för att driva en restaurang, inte bara matlagning och hantering av råvaror, utan även t ex servering och vilka regler som gäller för alkoholtillstånd.

En gaffel kort i Simrishamn

Jon Håkansson (karaktärsämneslärare på Österlengymnasiet) följer hur Patricia Mårtensson (lärlingselev), Max Jacobsen (kock) och Linus Persson (kock) förbereder kvällens rätter. Patricia lägger sista handen vid en tuppbuljong smaksatt med pepparrot. Den innehåller algen agaragar och detta ska hon hälla över raskarumstuppen. Till kvällen kommer tuppen att serveras som del av en förrätt i form av terrin på raskarumstupp & pepparrot. Foto: Charlotta Wasteson.

Restaurangen En gaffel kort drivs av Linus och Linda Persson. De berättar att de är mycket nöjda med lärlingssystemet och med sina nuvarande lärlingar. Lärlingssystemet är ett bra sätt att lära sig ett yrke. Dagens kockar behöver ha bred kompetens. De förväntas kunna göra allt från att stycka lamm, lägga in sill och koka såser till att baka bröd och tillaga efterrätter. Det är så extremt mycket ett hantverk och som lärling lär man sig av att få göra mycket själv men också av att se vad de andra gör i köket.

Linus Persson och Jon Håkansson

Linus Persson är lärlingselevernas handledare på En gaffel kort och Jon Håkansson är deras kökslärare på Österlengymnasiet. På plåten ligger skogsvioler som under natten torkats i 60 graders värme. Foto: Charlotta Wasteson.

Linus Persson är handledare till Fredrik och Patricia och han är noga med att lyfta fram att restaurangnäringen är en kraftigt växande bransch. Restaurangerna har ett stort behov av kvalificerad arbetskraft: ”Är man nyfiken och intresserad, kan man komma väldigt långt.”

Jon Håkansson är lärlingselevernas lärare i köksämnena och han bekräftar bilden: ”Våra elever hinner få ett stort kontaktnät inom restaurangvärlden och de flesta blir erbjudna riktiga jobb på sina praktikplatser på lov och efter att de gått ut gymnasiet. Dessutom har våra svenska kockar gott rykte utomlands. De anses vara kunniga och effektiva.”

Jon besöker regelbundet sina elever ute på deras arbetsplatser för att se till att de mår bra, trivs på sin praktik och tycker det är kul och givande. Samtidigt passar han på att se hur eleverna jobbar och prata med deras handledare om hur det går och hur elevernas kunskaper och färdigheter ska bedömas. Tillsammans med elevernas handledare går han igenom vilka kurser eleverna läser och diskuterar hur man på lärlingsplatserna ska få in de olika kursmålen så att man praktiskt får träna det man läst och pratat om i skolan.

Vill du veta mer?

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är skapat för ungdomar som älskar att få ut sin kreativitet i form av att laga mat eller baka. Eleverna får den grundläggande yrkesutbildning som krävs för ett arbete som kock eller bagare/konditor. Under praktiken följer lärlingseleverna arbetsplatsens tider, vilket innebär att de bland annat provar på hur det är att arbeta på kvällar och helger.

På webbplatsen Flickr kan du se fler bilder på lärlingseleverna Patricia Mårtensson och Fredrik Johansson tillsammans med deras lärare Jon Håkansson och deras handledare Linus Persson på restaurangen En gaffel kort:

Här hittar du Österlengymnasiets beskrivning av Restaurang- och livsmedelsprogrammet som lärlingsutbildning:

Här kan du läsa Skolverkets detaljerade beskrivning av programmet:

Hotell- och turismprogrammet

hotell o turism julia iversen ljungstrom-1

Julia Iversen-Ljungström går första året på Hotell- och turismprogrammet på Österlengymnasiet. Just nu praktiserar hon på Hotell Continental. Foto: Britten Billgren.

Julia Iversen-Ljungström går första året på Hotell- och turismprogrammet på Österlengymnasiet. Hon har valt denna lärlingsutbildning i Simrishamn för att den inte finns i Ystad. Just nu praktiserar hon på Hotell Continental i Ystad, där Aaron Persson är hennes handledare.

Julia trivs väldigt bra på sin praktik. Hon får vara med om mycket, träffar många trevliga människor och har en jättebra handledare. Något som hon tyckt varit mycket viktigt och bra i utbildningen är att lära sig hur man bemöter hotellgäster på ett korrekt sätt. Man får lära sig vad god service innebär och blir bra på att förstå andra människors önskemål och behov.

När Julia är klar med sin lärlingsutbildning vill hon först ut och resa. Sedan planerar hon vidareutbilda sig inom hotellbranschen och inom fem år hoppas hon jobba på ett hotell utomlands.

Vill du veta mer?

Turismen är en snabbt växande bransch med goda möjligheter till jobb. Eleverna kan göra sin praktik var som helst i Skåne och den sista terminen har de även möjlighet att göra delar av sin praktik utomlands. De elever som går lärlingsutbildningen inom Hotell- och turism kan välja mellan två inriktningar: ”Hotell och konferens” respektive ”Turism och resor”.

Här hittar du Österlengymnasiets beskrivning av Hotell- och turismprogrammet som lärlingsutbildning:

Här kan du läsa Skolverkets detaljerade beskrivning av programmet:

Handels- och administrationsprogrammet

Adnan Hamidovic går andra året på Handels- och administrationsprogrammet. Han berättar att han valde Österlengymnasiet för att det är den närmsta gymnasieskolan och för att han har kompisar som också går där. Adnan har tidigare haft praktik på Dressman i Ystad. Nu är han på Elgiganten AB i Ystad och butikschef Martin Hansson är hans handledare.

Adnan Hamidovic

Adnan Hamidovic går andra året på Handels- och administrationsprogrammet på Österlengymnasiet. Just nu praktiserar han på Elgiganten AB i Ystad. Foto: Britten Billgren.

Adnan tycker att allt i praktiken har känts roligt och viktigt att lära sig, speciellt hur man blir en bra säljare. Det är också viktigt att lära sig hur man bemöter folk. Efter studenten vill han jobba och tjäna pengar. På sikt skulle han vilja gå en butikschefsutbildning för att kunna bli butikschef inom elektronikbranschen.

***

Siri Lindqvist går första året på Handels- och administrationsprogrammet och gör just nu sin praktik på Lindex i Simrishamn. Hon valde att gå en lärlingsutbildning därför att hon gillar att jobba. Man lär sig mycket bättre när man får göra det på riktigt. Men hon gillar skolan också. Man har inte så mycket läxor, utan gör det mesta på lektionerna och man lär sig nya saker i klassrummet som man kan testa när man är ute på sin praktikplats. Siri har även blivit erbjuden sommarjobb på Lindex och det har hon med glädje tackat ja till.

Siri Lindqvist

Siri Lindqvist går första året på Handels- och administrationsprogrammet och gör just nu sin praktik på Lindex i Simrishamn. Foto: Britten Billgren.

Siri är mycket intresserad av mode och har en egen blogg kring mode, träning och livsstil, som hon regelbundet skriver och fotograferar till. Hon har dessutom alltid velat jobba i en klädaffär. Valet av gymnasieprogram blev därför lätt. Under utbildningen tycker hon att hon fått ett större självförtroende. Det har blivit lättare att bemöta kunder och hon hjälper gärna till om någon letar efter kläder till ett särskilt tillfälle eller letar efter plagg som matchar varandra.

Siri Lindqvist Siri passar på att läsa in högskolebehörighet under sin gymnasietid. På så vis har hon möjlighet att läsa vidare, till exempel på någon ledarskapsutbildning. I framtiden vill hon jobba i en exklusiv märkesbutik och målsättningen är att så småningom avancera till butikschef.

Irene Johansson är butikschef och Siris handledare på Lindex och hon är mycket positiv till lärlingssystemet. Handledarna på praktikplatserna är ofta mycket flexibla. Eleverna har på så vis chans att pröva många områden och komma med egna önskemål om vad de behöver träna. Lärlingsutbildningen är ett bra sätt för eleverna att lära sig ett yrke och de elever som är engagerade och duktiga på sina praktikplatser har lätt att få jobb. Man behöver visserligen vara 18 år för att få sköta kassan, men många lärlingselever får vikariat och tillsvidareanställningar inom handeln när de hunnit bli lite äldre. Till dess kan elever som vill jobba lite extra få jobb med att packa upp varor och hjälpa kunder tillrätta i butiken.

***

Kajsa Nilsson går årskurs ett på Handels- och administrationsprogrammet och hon praktiserar på ICA Brunnshallen i Simrishamn. Hennes handledare är butikschef Peter Willhager. Hon berättar att på praktiken har hon fått mer självförtroende och blivit bättre på att ta egna initiativ. I början när man är ny på arbetsplatsen kan man känna sig lite osäker, men efter ett tag lär man känna alla och kan prata och skoja med sina arbetskamrater. En annan sak som Kajsa tycker har varit väldigt nyttig att lära sig är att sitta i kassan. Hon trivs med att jobba på ICA Brunnshallen och har fått jobb där till sommaren.

Kajsa Nilsson

Kajsa Nilsson går årskurs ett på Handels- och administrationsprogrammet. Nu praktiserar hon på ICA Brunnshallen i Simrishamn. Foto: Charlotta Wasteson.

Kajsa valde Österlengymnasiet för att slippa pendla och för att hennes storasyster trivts när hon gått sin lärlingsutbildning på Barn- och fritid på skolan. Kajsa berättar att hon var ganska skoltrött efter nian. Därför kändes det rätt att välja en lärlingsutbildning, som innebär att hon får vara ute och jobba flera dagar i veckan. Att det blev just Handels- och administrationsprogrammet beror på att Kajsa gillar att jobba med människor och hon drömmer om att starta ett eget företag. Men först ska hon gå färdigt sin lärlingsutbildning, resa och träffa nya människor och platser, kanske till Australien, och sedan vill hon plugga vidare.

***

Minny Punjarak går andra året på Handels- och administrationsprogrammet på Österlengymnasiet. Praktiken gör hon på Sparbanken Syd och hennes handledare är Lisbet Nygren. Hon valde detta program för att hon alltid varit intresserad av ekonomi, marknadsföring och administration. Minny fick jobb som bankkassör på Sparbanken Syd redan förra sommaren och kommer att jobba där även i sommar. Efter studenten vill hon fortsätta på en yrkeshögskola i Göteborg eller Malmö och sedan hon vill jobba inom ekonomi och redovisning eller som konsult på en bank eller redovisningsbyrå.

Minny Punjarak

Minny Punjarak går andra året på Handels- och administrationsprogrammet på Österlengymnasiet. Praktiken gör hon på Sparbanken Syd. Foto: Charlotta Wasteson.

På praktiken har Minny fått träffa mycket människor och blivit duktig på att bemöta kunder. Hon berättar att hon också blivit mycket bättre på svenska eftersom hon tränar språket hela tiden. Nu vågar hon prata även inför många människor. Minny tycker att det är bra att man i utbildningen får lära sig att starta eget företag och göra en egen affärsidé och affärsplan. Hon planerar starta ett UF-företag i årskurs tre och tycker att det är mycket nyttigt att man i samband med detta bland annat ska redovisa sin affärsidé för en bank. Man får se hur det funkar i verkligheten.

Britten Billgren

Britten Billgren är karaktärsämneslärare på Österlengymnasiet och liksom övriga lärlingslärare coachar hon sina elever för att de ska klara sina kurser och hitta inriktningar och praktikplatser som de trivs med och är intresserade av. Foto: Charlotta Wasteson.

Britten Billgren är en av lärlingselevernas lärare på Handels- och administrationsprogrammet och på Hotell- och turismprogrammet. Hon berättar att de flesta eleverna som hon har är fantastiskt duktiga och gör stora framsteg både i skolan och på sina praktikplatser.

Med tanke på att eleverna får en yrkesexamen och blir anställningsbara vid blott 19 års ålder, tycker Britten att den här utbildningsformen är väldigt bra för de elever som är intresserade och sköter sig. Hon är också noga med att berömma elevernas handledare: ”Handledarna ute på de olika företagen ska ha en stor eloge för sitt stora engagemang. De är mycket fina förebilder för våra elever.”

Vill du veta mer?

Handeln har blivit en mycket attraktiv arbetsgivare, karriärmöjligheterna är många och det är vanligt att duktiga anställda erbjuds betalda vidareutbildningar, exempelvis till butikschef.

På Handels- och administrationsprogrammet på Österlengymnasiet kan eleverna välja mellan två olika inriktningar: ”Handel och service” och ”Administrativ service”. De elever som vill, får träna sig i att starta och driva ett eget företag inom skolans ram, ett så kallat UF-företag. Vad gäller lärlingsplatser samarbetar skolan med såväl lokala företag som företag i hela Öresundsregionen. Under sista terminen i årskurs tre har eleverna även möjlighet att ha delar av sin praktik utomlands.

Handels- och administrationsprogrammet passar elever som siktar på jobb direkt efter studenten. Eleverna har också möjlighet att starta eget företag eller läsa vidare till exempel inom ekonomi och marknadsföring på en yrkeshögskola.

Här hittar du Österlengymnasiets beskrivning av Handels- och administrationsprogrammet som lärlingsutbildning:

Här kan du läsa Skolverkets detaljerade beskrivning av programmet:

Fortsättning följer …

I nästa inlägg kommer ni att få träffa elever från Barn- och fritidsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet och El- och energiprogrammet. Den som är intresserad kan dessutom läsa om ytterligare elever på Österlengymnasiets hemsida: ”Varför lärling?” och i Ystads Allehanda ”Robin – en lärling som stortrivs”.

____________________________

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

Det finns många fördelar med att läsa en lärlingsutbildning på Österlengymnasiet

Lärlingar på Österlengymnasiet får:

  • Hälften skola – hälften praktik.
  • Valbar högskolebehörighet.
  • Mycket goda jobbchanser. De flesta lärlingselever får sommarjobb under utbildningen och anställning efter studenten.
  • 2050:- per månad (studiebidraget + 1000:- extra).
  • Gratis busskort som gäller alla dagar, kvällar och helger i hela Skåne.
  • Matersättning med 50:- per dag när eleverna är på på sin praktikplats och god och näringsriktig mat i skolan (inklusive ett vegetariskt alternativ) de dagar som de är på skolan.
  • Behålla sin skoldator efter tre års studier.

_________________________________________

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...