Klang berättar även att det finns två olika typer av rättigheter: ideella och ekonomiska. De ideella rättigheterna innebär att upphovsmannen eller –kvinnan ska namnges när verket används och att han eller hon kan neka till ändringar i verket eller att verket sprids på ett sätt som han eller hon upplever som kränkande. De ekonomiska rättigheterna innebär att upphovsmannen eller –kvinnan kan förbjuda eller begränsa kopiering och spridning av verket. Båda typerna av rättigheter kan man välja att avstå ifrån, men bara den senare kan överlåtas.
Licenserna talar om vilka rättigheter och skyldigheter som är kopplade till verket. Klang går igenom Free Art License, Free Documentation License, Sparc Author Addendum, Open Database Licence Agreement, Common Documentation License, Free Documentation License, Open Game License och Creative Commons.
Det licenssystem som jag själv använder och har kommit mest i kontakt med är Creative Commons (CC) och jag tycker att det är enkelt och roligt att använda – helt enkelt genialt!
Här kan du läsa Mathias Klangs text (öppnas som pdf): http://www.iis.se/docs/Copyright_copyleft_webb.pdf
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar