lördag 24 juli 2010

Sök, finn och dela med dig!

3d people partner.
Jag har med stor entusiasm följt projektet
som på uppdrag av .SE:s Internetfond under våren serverat 16 mycket nyttiga och pedagogiskt upplagda utbildningsfilmer. Nu såg jag att skaparna till webbplatsen har valt att använda sig av följande Creative Commons-licens BY, NC, SA och därför tänkte jag pröva att utnyttja den här.

Jag har valt att lägga in en text och en film på min blogg som handlar om hur man kan söka och finna användbart material på nätet. Eftersom jag inte tjänar några pengar på min blogg (jag använder mig inte ens av reklammöjligheten) har jag inga problem med att materialet ligger under Creative commons-licensen NC, det vill säga Non commersial. Licensen SA betyder Share alike och innebär att om jag använder material från internetkunskap.se måste jag använda mig av samma licens när jag sprider deras eller delar av deras material vidare. Jag har länge funderat på att ha en Creative Commons-licens på min blogg. Nu blev det av! Jaha, då återstår bara BY, det vill säga att ge erkännande till dem som skapat materialet. Det är ju viktigt att det tydligt framstår att det inte är jag själv som kan ta åt mig äran för det. Filmen och texten under rubriken ”Sök – att hitta rätt information på Internet” som kommer nedan är alltså saxade från webbplatsen internetkunskap.se.

Man kan fråga sig varför jag väljer att klippa in materialet här och göra alla omständliga anpassningar till licenserna, när jag lika gärna borde kunna länka till webbplatsen för internetkunskap.se. Anledningen är den att om jag lägger materialet här riskerar det inte att försvinna eller flyttas. Tack vare licenserna kan jag samla olika typer av intressant material på en och samma webbplats eller blogg utan att göra något olagligt. Internetkunskap.se tillåter dessutom att jag bearbetar och förändrar deras material, vilket gör att jag kan anpassa materialet för att passa mina syften och undervisningsgrupper. Väldigt generöst! Fint eller hur!?

Sök – att hitta rätt information på Internet

I den här filmen får du lära dig de viktigaste grunderna i att söka och hitta rätt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information, beroende på vad det är du letar efter.


Medverkande: Annika Lidne VD på Disruptive Media

Annika Lidne är en av de mest välkända personerna inom sociala medier i Sverige. Hon utformar strategier och vägleder ett stort antal företag och organisationer inom sociala medier och digital affärsinformation. Hon är också en populär föreläsare och utbildare i ämnet. Annika är också grundare av Stockholm Social Media Club, den första i sitt slag i Skandinavien, en månatlig lunchklubb för socialt nätverkande och diskussion. Annika har lång och bred erfarenhet inom media och har arbetat med allt från journalistik och förlagsverksamhet till TV-reklam, produktplacering och – förstås – kommunikation på internet. Hon har även publicerat böcker och varit vd för ett antal företag inom reklam-och mediabranschen.
Frågor du får svar på i den här filmen är:
  • Vad är en sökmotor? Vi går enkelt igenom hur en sökmotor fungerar och vilka de största sökmotorerna är.
  • Hur kan du söka? ? Du lär dig bland annat vad det innebär att skriva ”annas skolprojekt” i sökfältet och vilka andra ”knep” du kan ta till för att så snabbt som möjligt hitta just den infomation som du är ute efter. Här går vi även igenom funktioner såsom ”Avancerat sök”, hur du kan få sökresultaten översatta till svenska (eller annat språk) och vad Googles ”jag har tur”-knapp egentligen betyder.
  • Hur du kan jobba med sökresultat: Vi ger tips på hur du kan filtrera dina sökresultat till exempel efter datum, plats eller typ av innehåll (film, bild, nyhet, bloggpost, Twitterstatus också vidare) och förklarar även vad det innebär att Google ger dig ”personliga sökresultat”. Du lär dig även bland annat vad det är för skillnad på sponsrade länkar och organiska sökresultat, vilket kan vara viktigt att känna till när du ska klcika dig vidar eutifrån dina sökresultat.
  • Vilka andra platser är bra för att söka information? Vi ger dig tips på vilka alternativ det finns till Google för att söka efter och hitta rätt information. Du får till exempel lära dig hur man kan använda Facebook och Twitter för att få en viss typ av informatoin och varför det bland kan vara bättre att söka där än exempelvis på Google. Här tar vi även upp webbplatser och tjänster som Wikipedia, Ne.se, Twingly och Delicios och guidar dig i hur du bäst använder respektive tjänst.

Lilla länklistan:

Här har vi samlat länkar till alla de webbplatser och tjänster som vi går igenom i filmen så att du enkelt ska hitta rätt!
I listan hittar du även ett par tjänster som inte nämns i filmen men som kan vara bra att känna till och värda att spana in i din jakt på rätt information.
Sökmotorer:
Användbara hjälpsidor hos Google och Bing:
Alternativa, ”sociala” söktjänster:
Webbplatser med ämnesrelaterad och/eller skolanpassad information:

4 kommentarer:

b eric g sa...

vilket hästjobb du gjort! ska absolut använda detta i min undervisning, om jag får för dig givetvis :)

charlotta wasteson sa...

Öhhh ... lite pinsamt för mig (för det var ju licensen "BY") - var jag inte tillräckligt tydlig med att jag tack vare creative commons-licensen kunnat plocka det från internetkunskap.se?

AnnikaLidne sa...

Hej,

kul att du gillar Internetkunskap.se och att du delar med dig. Vi hoppas att så många som möjligt ska använda materialet i undervisningen. Och, du får faktiskt använda det även om du hade haft annonser på sajten, den räknas då som redaktionell. Däremot får du inte bränna filmerna på DVD och sälja i tunnelbanan ;-)

Hälsningar

Annika Lidne

charlotta wasteson sa...

Tackar, tackar! Bra att veta! Och tack för ert superfina material!!!

Ja, jag tycker som sagt att ni har massor av mycket användbart material. Det passar bra för er (och min) målgrupp det vill säga för ungdomar, men det passar också oss vuxna väldigt bra!

Just nu har jag inte kommit på någon film som jag saknar ... men när jag hunnit använda ert material lite mer, så kommer jag att att längta efter en uppföljning! (Och ni som är så på framkanten vet väl redan nu vilka ytterligare saker vi mottagare längtar efter att få lära oss! ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...