När jag letade material om medeltiden på NE Skola hittade jag en vackert gjord film om engelska medeltida handskrivna och illustrerade böcker: Luttrell-psalteriet och Canterbury Tales. Denna film vill jag rekommendera: http://www.ne.se/ur/program/165021
Filmen är 29 minuter lång och visar vackert illustrerade handskrivna böcker från medeltiden. Speakerrösten har en "perfect brittish accent" och de intervjuade är så entusiastiska att man inte kan låta bli att smittas. Bilderna och texterna analyseras och man får på så vis en inblick i hur det var att leva på medeltiden.
13 minuter in i filmen berättar forskare om en intressant teori: kanske finns det ett samband mellan att människor hävdade att de sett monster och att de alltid drack svagt öl istället för vatten och att deras rågbröd lätt förgiftades av mjöldryga som gjorde att man hallucinerade.
17 minuter in i filmen handlar det om boktryckarkonsten och man får se hur typerna ligger fastspända i en ram och svärtas med urindoftande bläckkuddar. Man får också veta att det var genom Caxton som man ca 100 år efter tillkomsten tryckte upp det engelska verket Canterbury Tales i massupplaga. Intressant att påpeka är att Geoffrey Chaucer skrivet verket på det engelska språket och inte på latin eller franska och att han därför anses vara mycket viktig för det engelska språkets och diktkonstens utveckling. Eftersom Chaucers verk blev så spritt (genom tryckpressarna) är det rimligt att anta att verket inte bara speglar medeltiden utan att det också påverkade hur de medeltida människorna uppfattade sig själva.
Tyvärr har jag problem med att filmen då och då slutar mitt i som om den var slut, så jag fick hålla koll på räkneverket så att jag kunde hitta till rätt ställe de gånger som jag behövde starta om filmen. Jag har också problem med bilden ca 21-22 minuter in i filmen (detta är ett tyvärr ganska vanligt problem när jag ser ur:s och svt:s filmer).
Enligt en kollega beror problemen antagligen på att nätverkskortet inte orkar med riktigt, men nu har jag fått ett nytt och bättre och det verkar inte avhjälpa mina problem. Är det någon av er som känner igen problemen och/eller vet hur de kan lösas?
Här kommer nu lite bonusmaterial som jag snokat upp:
Först en alldeles underbar bild som föreställer det resande sällskapet i Canterbury Tales. Bilden kommer från Wikimedia Commons:
Här kan du se en lite annorlunda video om Canterbury Tales av Crazy history teachers:
Här kan du se början respektive slutet på en filmatisering av Chaucers Canterbury Tales av italienaren Pier Paolo Pasolini (1972):
Slutet påminner skrämmande mycket om Hieronymus Bosch målningar (från 2:20 in i filmklippet):
Här kan du som är intresserad av att fördjupa dig ytterligare i ämnet, ta del av vad man har att säga om verket vid Harvard universitetet: http://www.courses.fas.harvard.edu/~chaucer/cantales.html och via Gutenbergprojektet kan du läsa verket i sin helhet: http://www.gutenberg.org/ebooks/2383.
6 kommentarer:
Du har på skrivit så lockande om engelska medeltida böcker. Medeltida engelska böcker finns normalt inte i min föreställningsvärld ;)
Jag blev sugen på att titta på filmen om engelska medeltida handskrivna och illustrerade böcker. När jag loggade in hemifrån på mitt privata NE-konto har jag inte tillgång till filmen du så inbjudande rekommenderar. Privatpersoner har tydligen tyvärr inte tillgång till UR:s material. Jag får nöja mig med dina beskrivningar som ger intressanta inblickar i filmen.
Längre ner i ditt blogginlägg lär jag mig en hel del om Canterbury tales genom text, bilder och film. Så mycket roligare och intressantare att ta del av detta digitalt än när jag gick i skolan! Jag blev alldeles fascinerad. Digitala uttrycksmedel har stora fördelar på många plan. Tack för ett mycket berikande blogginlägg!
Åhhh, tack så mycket för de vänliga orden! Vad synd att du inte kunde se filmen!
Jag är så bortskämd när jag jobbar som lärare i Simrishamns kommun att jag inte ens tänker på att inte alla lärare har möjlighet att använda NE Skola även hemifrån.
Om jag och mina elever registrerar vars ett konto på NE Skola när vi går in på webbplatsen via skolans nätverk, då kan vi alltså använda hela NE:s material (och UR:s) även hemifrån. Jag vet att det finns flera kommuner som har samma avtal som vi, så det kan vara värt att kolla (eller be om). ;-)
Varför inte UR har hela sitt material helt öppet på nätet via sin egen webbplats förstår jag inte. Det har väl något med upphovsrätten att göra, men har vi (som skattebetalare och tv-licensbetalare) inte redan betalat för programmen en gång, eller har jag missförstått?
Tack än en gång för dina vänliga ord! Lite uppmuntran gör gott! :)
Är lite osäker på hur det fungerar för lärare och elever, om de kan registrera konton för NE hemma.
I vilket fall kunde jag titta på filmen på jobbet. Passade på under lunchen. Det gick utmärkt, inga stopp alls. Underbar film!
Frågade en mina kollegor, IT-tekniker, som svarade detta via mail:
Låter mer som äldre flash version
Kan också vara Cache storlek, högerklicka i spelrutan och välja ”Settings/Inställningar”, vanligt att man måste öka på tex spel ”facebook spel är ett måste annars laddar den om allt hela tiden”
Kanske att detta kan vara till hjälp??
Hej Britt! Vad fint av dig att försöka hjälpa mig att hitta en lösning. Jag uppdaterar flash-playern regelbundet, så jag tror inte att det är det ... Jag ska titta mer på ditt andra tips, men jag har inga problem med att filmen buffrar, det är bara bilden som är ful eller att filmen helt enkelt bara stängs av utan förvarning.
Jag berättade det för en "expert-kollega" och han säger att han tycker att det är jätteintressant, så jag antar att jag inte ska ge upp än; det finns hopp så länge det finns människor som kan och vill lösa problem. Själv blir jag bara trött av den här typen av strul.
Nu har jag fått hjälp att testa orsakerna till problemet och det verkar vara kopplat till just det datormärket Vostro av Dell, för vi har bara problemet på dessa datorerna (inte andra bärbara skoldatorer) och problemet finns såväl på skolan som när vi tar hem datorn. Trist om det visar sig vara svårfixat ... :(
En film kan dock vara en viktig del av ditt liv, men inte en annan del av ditt liv. Den som gjorde dig upprörd för flera år sedan kanske inte säger dig något i dag.
När det händer dig kan du försöka ta reda på vad som hände i stället för att kasta det för alltid. Att veta vilka mekanismer som fungerade i dig och som inte längre är aktiva (eller vice versa) kan ge dig en stor insikt i ditt känsloläge och fungera som en riktig terapi. dreamfilm de bästa filmerna
Den har en katartisk funktion.
Enligt Aristoteles är katarsis "tragedins förmåga att befria åskådaren från sina egna låga passioner genom att se dem projicerade på pjäsens karaktärer". När vi ser en film upplever vi ofta dessa passioner tillsammans med karaktärerna, men utan att vara rädda för att drabbas av deras verkliga effekter. Våldsamma filmer, katastrofscenarier, skräck, action, äventyr på gränsen... alla dessa berättelser framkallar en stor känslomässig urladdning och befriar oss många gånger från vår vardag.
Skicka en kommentar