fredag 14 januari 2011

Kom igång med IKT i undervisningen!

De senaste åren har det utvecklats en mängd digitala verktyg som är webbaserade och användarvänliga. De kräver ingen nedladdning, inget kodande, inga installationer, inga kraftfulla datorer och inga långa och komplicerade teknikutbildningar, utan bara lite grundläggande digital kompetens. Kan du använda dig av e-post- och ordbehandlingsprogram, då kan du också snabbt och enkelt lära dig använda verktyg som Blogger, Wordpress, Wikispaces*, Mediawiki, Google Dokuments, Twitter, Facebook, etc. 

Utvecklingen i såväl grundskolorna som gymnasiet har gått mot att allt fler elever och lärare har fått allt bättre tillgång till datorer och internetuppkoppling. Samtidigt som det i högre studier och på arbetsplatser ställs allt högre krav på att studenterna respektive de anställda ska ha digital kompetens, för att de ska kunna söka information och sprida kunskaper vidare etc. 

Det har med andra ord blivit ett bra tillfälle att använda sig av digitala medier i undervisningen.


Precis som många andra lärare är jag nyfiken på hur jag kan utveckla användningen av informations- och kommunikationsteknik i min undervisning och jag vill därför pröva och utvärdera för mig nya digitala verktyg. Eftersom jag tror att vi lär oss bäst när vi har möjlighet att diskutera och utbyta idéer och tankar, är jag särskilt intresserad av utvecklingen av de sociala medierna. Hur kan jag utnyttja sociala medier i svenskämnet? Vilka verktyg passar bäst och hur passar de att användas?

* Wikispaces är det enda av de verktyg jag här nämner som saknar en artikel i Wikipedia. Kanske beror det på att Wikipedia bygger på verktyget Mediawiki, som är en konkurrent till Wikispaces? Verktyget är precis som Mediawiki en wiki, men jag tycker att Wikispaces är ett mer användarvänligt verktyg.

3 kommentarer:

Ingela sa...

Såhär jobbar jag med en wiki i svenska: http://expeditionaugustenborg.wikispaces.com Vi gör sånt vi ändå skulle gjort, men i ett tema. Skriver brev, dagboksinlägg, person- och miljöbeskrivningar, reportage osv. Inspirerad av Sandra Wisstings liknande projekt för något år sedan.

charlotta wasteson sa...

Tack för tipset! Wikin verkar kreativt uppbyggd. Det ska bli spännande att titta mer på den! Lycka till med tävlandet, såväl internt som genom Webbstjärnan!

charlotta wasteson sa...

Jag har en fråga om er wiki (om du läser detta): använder ni diskussionssidan något på er wiki, ger ni kamratrespons eller samarbetar ni på något vis kring texterna? Jag hittade inget sådant när jag klickade runt lite, utan det verkade nästan som om eleverna klistrat in "färdiga" texter i wikin och att dessa inte heller kommenterades i wikin. Hur gör ni i stället? Själv har jag tagit bloggandet så till mitt hjärta att jag inte ännu hunnit utforska wikispaces tillräckligt. Jag är jättenyfiken på hur andra gör!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...