tisdag 22 mars 2011

RETORIK Steg 2: Dispositio

När man nu har förberett sig genom att bestämma vad man ska ta upp för ämne och vad man har för syfte, så är nästa steg att göra en disposition: hur ska man lägga upp sitt tal eller sin text?

Ja, det beror så klart på vilket syfte och vilka mottagare man har. Tänk på att du behöver skapa uppmärksamhet, intresse och välvilja!

fish_for_lifeOlika tal och texter behöver olika form och språkdräkt. Ett tal på en 60-årsfest ser inte ut som ett begravningtal. Hans Gunnarsson liknar i kursen Media, kommunikation och IT i pedagogisk verksamhet, till exempel dispositionen av ett reportage med en fisk: "en vass käft, som hugger tag, sen en tjock kropp och så en snärtig stjärt som avslutning." I en tidningsartikel sätter man istället det allra viktigaste i texten först. Detta beror på att om artikeln måste kortas, så är det oftast slutet som klipps bort.

Ditt tal eller din text blir också bättre om du talar om din disposition och gör övergångar som binder ihop det. Försök att hitta en ordning som är logisk och gå noga igenom din text så att du inte säger eller skriver liknande saker på flera ställen: för i så fall ihop avsnitten och stryk bort överflödigt material.

Några som drivit dessa övergångar till sin spets är Hipp Hipp. Se här:



Tänk på att det inte räcker att ha en intressant inledning, utan att du måste hålla intresset vid liv. Lägg alltså in berättelser, liknelser, jämförelser, exempel, visa saker eller bilder, för att levandegöra ditt material.

Sålla i ditt material och "kill your darlings" om du måste. Ditt tal eller din text får inte bara bli en enda lång uppräkning, utan det måste bli tydligt vart du vill komma.

Gör ett tydligt avslut, så att du inte själv behöver tala om att "nu är det slut". Detta gör du till exempel genom att göra en kort sammanfattning av det viktigaste i ditt material och/eller återknyta till din inledning. I slutet får du gärna också vara lite känslosam.


Lycka till!

Vill du läsa mer?
Flera av tipsen ovan kommer från boken Vältalaren av Hans Gunnarssons. Gunnarssons bok vill jag gärna rekommendera. Den är går igenom de fem stegen systematiskt och massor av tips och konkreta exempel.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...