Khan menar att tidigare har många utbildningar bestått i att läraren föreläst och eleverna jobbat med övningar hemma och så har man haft ett prov för att kontrollera vilket betyg respektive elev ska ha på det genomgångna avsnittet.
Med hjälp av Khan-Akademy och liknande projekt kan eleverna se och se om de undervisande filmerna i den takt de vill.
Lärarna behöver inte lägga undervisningstid på att föreläsa. Istället kan de använda sin tid till att hjälpa eleverna att tillämpa kunskaperna.
På Khan-Academy finns även övningar där eleverna kan träna sig i att lösa olika typer av problem och få direkt respons på sina lösningar. På så vis kan de upptäcka vad de förstått och vad de behöver titta mer på. Tanken är att eleven inte ska gå vidare med fördjupningar förrän han eller hon har lärt sig grunderna.
Lärare kan också se vilka avsnitt deras elever klarat och vilka de kämpar med. De kan se vilka avsnitt som de ägnat mycket tid på och vilka som gått lätt och snabbt. Lärarna vet vilka elever som kan vad och de kan gå in och stötta enskilda elever. De vet också vilka elever som kan ha nytta av att hjälpa varandra.
Salman Khan menar att detta sätt att undervisa på gör att läraren får mer tid till varje enskild elev och att man på så vis humaniserar undervisningen.
Använder du undervisningsfilmer och övningar på det här viset, egna eller andras, och i så fall: vilka är dina erfarenheter?