onsdag 27 juni 2012

Förslag på konstruktion av en PLE

Mitt andra uppdrag på kursen Personliga lärmiljöer vid Umeå Universitet är att ...
(jag har i uppgiftstexten bytt ut "du" mot "jag" och "dina" mot "mina") 
"välja ut ett scenario där jag ser att en personlig lärmiljö kan användas för att ge stöd åt lärprocessen. Det kan t ex vara mina egna behov på kursen eller för andra studier jag bedriver. Jag har också möjlighet att identifiera något mer informellt lärandebehov som jag ser kan stödjas av en personlig lärmiljö. När jag valt scenario ska jag med hjälp av de komponenter och tillämpningar jag identifierat etablera en miljö som stödjer min lärprocess. 
Uppgiften redovisas genom antingen genom en kortare skärminspelning i vilken jag beskriver min miljö i ljud och bild, eller med en presentation (motsvarande Powerpoint) som publiceras genom min blogg."
Jag har nu i nästan ett års tid funderat över hur min personliga lärmiljö (PLE) ser ut och vilken typ av lärmiljö som skulle kunna passa för de elever som jag undervisar. Jag har läst i böcker och på webbsidor och letat efter tips och exempel och jag har studerat hur mina studiekamrater valt att göra. Något av detta arbete kan du läsa mer om här:  "Skapa din personliga lärplattform" och "Tips på presentationer av personliga lärplattformar". I kursen har vi även läst en del om hur man kan arbeta med färdiga lärplattformar i stil med Unikum, Fronter, Blackboard och It´s learning. Här har jag skrivit om ett alternativ till dessa, eller med andra ord hur man kan använda sig av bloggar när man skapar en gemensam lärplattform (ett slags LMS) för en elevgrupp:  "Bloggen som verktyg i skolan".

Det som först kändes mest självklart var att försöka skapa en prototyp för en lärmiljö som skulle passa någon av mina undervisningsgrupper, men efter mycket övervägande bestämde jag mig istället för att beskriva min egen lärmiljö. Det kanske kan verka som ett konstigt val. Skolan ska väl kretsa kring eleverna? Men det är inte så dumt som det kan låta. Mitt lärande har fått sig en rejäl skjuts genom den lärmiljö som jag skapat och visst är lärarens lärande viktigt även för eleverna!

Min lärmiljö är något så enkelt som en blogg med några olika viktiga delar och funktioner:
  • bloggdelen för att sammanfatta och reflektera kring sådant jag upplevt, läst eller hört och för att tipsa om sånt jag tycker är bra, viktigt och intressant.
  • sökfunktion för att göra det lättare att hitta på bloggen. Av samma anledning använder jag mig av kategorier och etiketter på mina inlägg.
  • kommentarsfunktionen för att kunna få respons på det som jag skriver (vad det är roligt när någon orkar, kan och vill skriva en rad eller två!) och för att skapa ett forum till den som vill göra sig hörd (kanske för att hålla med eller argumentera emot eller för att tipsa om någon liknande eller helt annat?).
  • statiska sidor för att presentera min webbplats och mig själv och på så vis ha en chans att komma i kontakt med andra personer som är intresserade av liknande ämnen och frågor
  • widgets/gadgets med inbäddningar av bland annat prenumerationer på de senaste inläggen på olika bloggar som jag följer, min senaste twitter, ett bildspel med mina senaste bilder och länkar till min YouTube-kanal och till mina bokmärken på Delicious (tyvärr har jag blivit av med alla mina bokmärken som jag samlade under ett helt år, men jag har inte ännu hunnit eller känt behov av att bygga upp ett nytt konto, idén att göra det igen finns där). Mina wigets/gadgets använder jag både för att skapa kontakt med mottagarna och till att själv få överblick och hålla mig uppdaterad.
Eftersom min lärmiljö är så enkelt uppbyggd och eftersom den funkar jättebra för mig (jag är själv så förtjust i den att jag skulle vilja kalla den genial) har jag alltså bestämt mig för att ta chansen att dela med mig av hur den är uppbyggd.

Jag gör inte på några sätt anspråk på att min lärmiljö skulle vara orginell. Det finns många som medvetet eller omedvetet bygger sina lärmiljöer på liknande sätt, men det gör den inte sämre för det. Tvärt om. Den funkar inte bara för mig, utan hör dig för med andra bloggare: då kommer du att finna att det finns fler som är frälsta. Vi är ju många som gillar att lära och lära ut, inspireras och inspirera, tala och få svar. Bloggen är ett praktiskt verktyg för detta.

Jaha, det var några ord om min egen lärmiljö. Till mitt nästa inlägg kommer jag att ha gjort en skärminspelning där jag guidar den som vill se och höra.

Tills dess önskar jag dig en riktigt skön junieftermiddag!

PS. Här kan du nu hitta filmklippen:  http://cwasteson.blogspot.se/2012/07/min-personliga-larmiljo-ar-uppbyggd-pa.html



lördag 23 juni 2012

Inventering av hur man kan bygga en PLE

Första deluppgiften på kursen Personliga lärmiljöer vid Umeå Universitet består i att man ska lägga märke till och beskriva möjliga verktyg och tillämpningar som kan användas i en personlig lärmiljö (PLE). Enligt uppgiften kan det handla om "enskilda delar/komponenter som kan infogas på en annan webbplats, tillämpningar avsedda för att skapa personliga startsidor (”Dashboards”), sociala nätverk (t ex Facebook och Twitter) samt även hur en webbläsare kan anpassas."

I följande inlägg har jag skrivit om mina tankar kring detta:

Som du kanske kan ana genom att läsa inläggens rubriker är jag förtjust i användandet av personliga lärmiljöer, men jag känner även att jag behöver en lärplattform för i vissa delar av mitt jobb behöver jag administrativ hjälp.

torsdag 21 juni 2012

Varna elever för plötsliga vinster

I dag fick jag följande mejl i min epost:
Congratulation! You have won 550,000GBP in the ongoing Google promotion, Reply with "GWIN" for prize remittance
Avsändaren sägs vara
Google Incorporation web@googlemail.com
och skulle jag skicka ett svar så verkar det som om det skulle gå till:  userclaim@googlemail.com

Eftersom jag, vis av erfarenheten, aldrig deltar i tävlingar och utlottningar, så blir jag så klart misstänksam. Man får inget för inget och särskilt inte 550 000 pund. Dessutom varnar mitt epostsystem för att de inte kan garantera att google har skickat meddelandet.

Här kan du läsa mer om vad google har att säga om den här typen av mejl:

http://support.google.com/mail/bin/static.py?hl=sv&page=ts.cs&p=sent_warning&ts=2411000&rd=3

Och här kan du läsa om ett annat misstänkt erbjudande:
"Varna elever för konstiga erbjudanden".

onsdag 20 juni 2012

Ännu mer retorik på Utbildningsradion

På Utbildningsradion finns nu en intressant programserie med rubriken "Pedagogens retorik" och den handlar om vad fyra lärare, som arbetar i allt från lågstadiet till gymnasiet, får lära sig av Tina Kindeberg som är docent i både retorik och pedagogik.


Tina Kindeberg, docent i retorik och pedagogik, utbildar lärare 
i Utbildningsradions serie "Pedagogens retorik".
Programmen är på knappt en halvtimme vardera med rubrikerna
"Lära för livet" 
"Lärarens undervisningsansvar"
"Den muntliga relationen"
"Dialogen i klassrummet"

och på webbplatsen kan man även läsa intervjuer på de berörda lärarna och få tips på fler klipp som handlar om retorik:  
http://www.ur.se/Tema/Ratt-att-tala-vett-att-lyssna/Pedagogens-retorik

Social kompetens innefattar att man ska fungera i grupp, 
man ska kunna något och man ska kunna uttrycka det.

Vi måste utveckla elevernas kommunikativa färdigheter. Detta är nämligen en viktig del i deras sociala kompetens. Tina Kindeberg framhåller även att det är först när vi kan något som vi blir nyfikna och kreativa och vågar och kan tänka på lite nya sätt.

På denna sida hittar du en ordlista över ord och begrepp som Tina Kindeberg använder i Utbildningsradions serie och denna lista är intressant att titta närmre på om man anser att Kindeberg har en poäng när hon hävdar att lärare behöver ha ett gemensamt språk kring sitt yrkesutövande.

fredag 15 juni 2012

Varna elever för konstiga erbjudanden

VarningI bland får vi konstiga mejl eller reklamerbjudanden där vi lovas guld och gröna skogar. Detta kan vara väl värt att prata om även i skolan. I dag fick jag till exempel följande brev som jag inte tycker att någon ska svara på:

Dear Friend  
I am Mrs. Jamila Abd-Al-Hamid, a Muslim woman who was married to Late Engr. Bahadur Abd-Al-Hamid {PhD} who worked with MULTINATIONAL OIL COMPANY EXXON MOBIL AS A DRILLING RIG SUPPLIER in Qatar  for 18 years before he died on the 21st July 2002.  Before his death, he deposited some amount with a bank In Asia.  
Recently, my Doctor told me that I would not last for the next eight months due to cancer problem. Having known my condition, I decided to donate this fund to a Charity organization or good person that will utilize this money in good faith by setting up a charity organisation.  
I took this decision because I don't have any child that will inherit this money and I kept this deposit secret till date, this is why I am taking this decision. Upon your reply I shall give you the contact of the bank. I will also issue a letter of authorization to the bank that will prove you as the present beneficiary of this money. Please contact me via my private email address:jamilahamid1@cafuc.net on the subject. 

Await your responds soon.  
Thanks 
Mrs. Jamila Abd-Al-Hamid 
Please send your reply to my private Email: jamilahamid1@cafuc.net

Får du också konstiga erbjudanden i bland?

tisdag 12 juni 2012

Tips på bildanalyser ur genusperspektiv

Så här porträtteras mästerkocken Johansson av Xpress fotograf.
Genusfotografens blogg kan du läsa flera mycket intressanta bildanalyser ur genusperspektiv. Bilderna är i sig ganska provocerande och genusfotografens analyser är välformulerade och tänkvärda. Jag tror att materialet kan vara användbart i undervisningen.

Jag vill särskilt tipsa om följande inlägg:
"Vad sägs om att ta lite bilder med slangen?" http://www.genusfotografen.se/?p=342.

På bloggen kan du dessutom läsa om efterföljderna av bilderna och bildanalyserna: "Louise Johansson ångrar bilderna, fotografen gör det inte"  http://www.genusfotografen.se/?p=375.


måndag 11 juni 2012

Vilken är din bild av skolan?

 
Vad kan man säga om det här Långben-filmklippet från 1952?
"Allting var inte bättre förr"?
Eller att "Ingenting har förändrats"?

Visst är det lite spännande att se vilken bild av skolan man gav då och fundera över vad som är den allmänna bilden i dag ...

Just nu skriver mer en 100 lärare om sin bild av skolan och undervisningen under hashtaggen #lärartycket. Syftet med projektet är att man vill att fler lärare ska ges och ta chansen att inspirera varandra och vara med och forma mediernas och allmänhetens bild av skolan.

Vilken är din bild av skolan?

onsdag 6 juni 2012

De dolda koderna i media

Lär dig och dina elever att genomskåda de dolda koderna i media:



Visst är det bra att tänka på hur vi påverkas av bland annat färger, ordval, bildvinkel, ljud och ljus! Andra tänker ju på det.

fredag 1 juni 2012

Framtidens sätt att studera på distans

Den här våren har jag studerat kursen Personliga lärmiljöer, 7,5 poäng, vid Umeå universitet. Här kan du läsa kursmålen:

Kursens mål

I kursen ingår att studera, etablera och utvärdera personliga lärmiljöer (PLE) för att därigenom uppnå god teoretisk och praktisk kännedom om hur dessa kan användas för att uppnå personliga lärandemål samt användas i utbildning och undervisning. Detta innefattar både PLE som koncept och de verktyg som förknippas med PLE. Följande mål som återfinns i kursplanen avses uppnås med kursen:
  • identifiera och beskriva egenskaper som kännetecknar en virtuell lärmiljö
  • välja, organisera och anpassa en personlig lärmiljö
  • utifrån ett pedgogiskt perspektiv jämföra och värdera den personliga lärmiljön i relation till en centraliserad lärmiljö
  • utifrån såväl ett tekniskt som ett pedagogiskt perspektiv jämföra och värdera tillämpningar som kan användas till att utarbeta personliga lärmiljöer
  • identifiera möjligheter och hinder när det gäller att använda personliga lärmiljöer i undervisning
  • ge exempel på formellt och informellt lärande vid användande av personliga lärmiljöer
  • nämna och förklara begrepp som förknippas med virtuella lärmiljöer
I kursen har bland annat ingått att vi skulle läsa och reflektera kring artiklarna i Veletianos antologi Emerging Technologies in Distance Education (2010). Boken handlar om hur man kan skapa personliga lärmiljöer för elever som studerar på distans.

Denna bild är en wordle över Veletianos antologi och den visar att det inte nödvändigtvis är tekniken som står i centrum i boken, utan att det är lärandet, det aktiva deltagandet och det sociala samspelet.
"it is clear from reading the chapters and observing the summary of the chapters generated via wordle.com (Figure C.1) that the focus isn’t necessarily the technology. The authors in this volume focus on enhancing educational research and practice based on the notion that powerful learning experiences are social, immersive, engaging, and participatory." (Veletsianos, s 318).
Boken innefattar 4 delar och jag har skrivit övergripande om varje del här:

Första delen: "Vi kommer att bli bättre"  http://cwasteson.blogspot.se/2012/01/forsta-delen-av-veletsianos-bok-tycker.html
Andra delen: "Ny teknik och nya verktyg möjliggör nya arbetsformer"  http://cwasteson.blogspot.se/2012/03/ny-teknik-och-nya-verktyg-mojliggor-nya.html
Tredje delen: "Sociala och organisatoriska möjligheter med Webb 2.0 i skolan"  http://cwasteson.blogspot.se/2012/05/sociala-och-organisatoriska-mojligheter.html och
Fjärde delen: "Lärandet sker i ett samspel med andra"  http://cwasteson.blogspot.se/2012/05/larandet-sker-i-ett-samspel-med-andra.html

I Veletsianos sammanfattande kapitel skriver han att han anser att forskare och då särskilt de som forskar kring utbildning, inte bara ska nöja sig med att undervisa och skriva uppsatser och artiklar som ska läsas utav likasinnade, utan att de även ska försöka förändra och förbättra de områden som de undersöker. Detta tycker jag är en väldigt fin tanke! Kommer man till insikter som skulle kunna vara till nytta och glädje för omvärlden, borde man väl ha ett ansvar att försöka sprida dem.
"The work of an academic should not be limited to teaching classes and writing research reports to be read and analyzed by like-minded individuals. In short, academics should also see themselves as changemakers, and academics in schools of education in particular should focus their work towards developing equitable societies that are free of injustices, where opportunities for deeply personal and powerful learning experiences are open to everyone." (Veletsianos, s 318f).
Avslutningsvis vill jag citera vad Veletsianos anser var de områden som behövde utforskas när boken publicerades 2010. Vi behöver fundera mer över hur vi ska kunna skapa bättre miljöer för lärande, såväl för de elever får sin undervisning på högskolorna som för de elever som studerar på distans; hur kan utbildningen förändras så att den känns mer meningsfull och blir mer engagerande, aktiv och lärorik?
"At the macro level, it is clear that we need longitudinal research that is multidisciplinary in nature. At the meso level, important areas of inquiry and research include:
  • further inquiry into the symbiotic and reinforcing relationship between emerging technologies, pedagogies, and the rise of the participatory Web;  
  • new pedagogies and approaches that embrace emerging technologies as natural artifacts in contemporary educational systems, as opposed to add-ons to an existing pedagogy, approach, or activity;
  • renewed emphasis on the role and nature of education and universities, along with an examination of the roles of educators and informal learning experiences;
  • further research into understanding how social, immersive, engaging, and participatory learning experiences can be initiated in distance education contexts;
  • development of research frameworks for investigating social, immersive, engaging, and participatory learning; and
  • revamped efforts to understand how learning communities can be fostered (both in the context of formal education, as well as in the context of lifelong informal learning)." (Veletsianos, s 319).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...