torsdag 12 december 2024

Inga höghus i Simrishamn – låt småstadens unika charm leva vidare

Simrishamn är en stad med en särskild själ, präglad av sin småskalighet, låga bebyggelse och harmoniska närhet till natur och hav. Det är en miljö som både invånare och besökare uppskattar och värdesätter högt. Att bygga höghus här vore inte bara ett misstag som bryter mot stadens karaktär – det vore också ett otidsenligt och omodernt sätt att utveckla en småstad.

På Ystad Allehandas hemsida den 9 december rapporterades det att Charlotte Wadström, vd på Simrishamnsbostäder, tillsammans med kommunens nya stadsarkitekt, arbetar med en detaljplan för ett höghus på Bruksområdet. ”Det är svårt att säga var vi landar i höjd, men från vår sida siktar vi så högt som möjligt gällande antal våningar i detaljplanearbetet,” säger Wadström.


Detta är ett direkt hot mot Simrishamns framtid som en levande småstad. Många andra svenska städer begick under senare delen av 1900-talet och början av 2000-talet misstaget att riva småskalig bebyggelse för att ersätta den med höghus och större byggkomplex. Resultatet har ofta varit stadslandskap som upplevs som opersonliga och trista, med förlorade unika värden som aldrig går att återställa. Simrishamn har lyckats bevara sin småstadskänsla – och detta är en tillgång som vi måste skydda.


Höghus är otidsenligt


Att bygga höghus i en småstad som Simrishamn är inte bara olämpligt för stadens karaktär – det är också omodernt. Dagens stadsplanering handlar allt mer om hållbarhet, kvalitet och respekt för platsens unika historia och miljö. Simrishamn är en stad där människor söker en annan livskvalitet än den som finns i större städer. Att bygga höghus här är att gå emot samtida trender för hållbar stadsutveckling.


Småskalig bebyggelse är framtiden för småstäder som Simrishamn. Det innebär att bygga för långsiktig trivsel, inte för kortsiktiga vinster. Genom att utveckla bostadsområden som harmoniserar med stadens karaktär och historia kan vi möta framtida behov utan att förstöra det som gör staden unik.


Simrishamn är en stad att värna


Höghus skulle också innebära ett enormt ingrepp i stadens identitet och atmosfär. De låga gatuhusen och det välbevarade stadslandskapet är inte bara estetiskt tilltalande – de är en del av stadens själ. Turister kommer hit för att uppleva det genuina, det småskaliga och det naturnära. Höghus skulle dominera stadens siluett, skapa en disharmoni i stadsbilden och riskera att alienera både invånare och besökare.


Dessutom riskerar höghus att skapa praktiska problem. Simrishamns infrastruktur är inte anpassad för den typ av belastning som höghus ofta medför – från ökade krav på avlopp och parkeringslösningar till en förändrad trafikbild. De kostnader detta innebär är knappast försvarbara när det finns bättre alternativ för bostadsutveckling.


Lär av andras misstag


Många städer runt om i Sverige har redan lärt sig den hårda vägen att storskaliga höghusprojekt kan förstöra småstäders charm och livskvalitet. Det är lärdomar vi bör ta till oss. Simrishamn står nu vid ett vägskäl: ska vi bevara stadens unika karaktär, eller ska vi låta den urholkas av ogenomtänkt exploatering?


Ett framtidsinriktat alternativ


Istället för att bygga höghus bör vi satsa på småskalig och hållbar stadsutveckling. Det finns plats att bygga nya bostäder utan att förstöra stadens själ. Outnyttjade ytor kan användas för låg- och mellanhöga byggnader som passar in i stadsbilden. Genom att göra detta kan vi möta framtidens behov utan att upprepa historiska misstag.


Simrishamn är en unik plats just för att vi ännu inte byggt bort våra värden. Låt oss fortsätta vara en småstad som människor väljer för dess charm, lugn och mänskliga skala. Låt oss utveckla vår stad på ett sätt som både nuvarande och framtida generationer kan vara stolta över.


På insändarsidan i dagens YA finns en insändare skriven av Liberalerna i Simrishamn:



____________________________


I dagens YA finns dessutom en rättelse av Roger Bings artikel "Nu är det åter aktuellt att bygga höghus på Bruksområdet", Ystads Allehanda 7 dec 2024. Charlotte Wadström arbetar på en stadsplan tillsammans med kommunens planarkitekt. I dagsläget har Simrishamns kommun fortfarande ingen stadsarkitekt:





onsdag 11 december 2024

SKR ger en introduktion till det kulturpolitiska området

 I denna podd ger SKR tips på vad man kan tänka på som ny i en kommuns Kultur- och fritidsnämnd. 

"En introduktion till det kulturpolitiska området, hur det ser ut och fungerar. Här behandlar vi bland annat infrastruktur, lagstiftning, ekonomi och flernivåsamverkan. Inspelat i december 2022, 35 minuter.

Medverkande: 

  • Kajsa Ravin, generaldirektör för Statens kulturråd, tidigare bland annat kulturdirektör i Region Uppsala, förvaltningschef för kultur och fritid i Gävle kommun och verksamhetschef i Karlstad kommun.
  • David Karlsson, skribent och förläggare, föreläsare, moderator och utredare.
  • Programledare: Louise Andersson, SKR."

Avsnittet handlar om finansiering av kultur, bidrag, samverkan mellan stat, region och kommun och att det i Sverige inte finns så mycket privata donationer eller stipendier man kan söka inom kulturområdet. Istället är man till stor del beroende av offentliga medel. 

Scenkonst får generellt mycket bidrag, medan bildkonst får lite och det beror ffa på att scenkonst är dyrare men också delvis på tradition.

Ibland hör man att det gärna sparas på kulturen för att den inte sysslar med lagstadgad verksamhet, men kulturen är viktig och det finns en hel del lagar som styr verksamheten:

  • Grundlagen som reglerar yttrandefriheten och diskrimineringslagen.
  • Bibliotekslagen som innebär att varje kommun måste ha en biblioteksplan.
  • Museilagen som bl a pekar på att forskning och museiverksamhet måste bottna i vetenskaplig grund.
  • Förbud mot ministerstyre, politiker beslutar och tjänstemän tolkar besluten. Här kan man bl a ta hjälp av Kulturrådet och Konstnärsnämnden.

Avslutningsvis får vi som är kulturintresserade tips på hur vi kan lära oss mer inom området genom att del av vad som skrivs på Myndigheten för kulturanalys. Ett annat bra tips är att läsa andra kommuners och regioners Kulturplaner. 

Här finns fler poddavsnitt som vänder sig till politiker inom kulturområdet:  Podcast, kultur och fritid | SKR

Även om det inte är ämnet i detta blogginlägg (men lika viktigt för oss som jobbar inom både kultur och fritid) vill jag passa på att även lägga en länk till SKR:s material kring idrott och anläggningar:  Idrott och anläggningar | SKR   Jag hittade inget relevant material för friluftsliv (vilket också är en mycket viktig fråga) så det får jag återkomma om.

Här är länk till Myndigheten för kulturanalys:  Myndigheten för kulturanalys - Kulturanalys

Här är en länk till Regional kulturplan för Skåne:  Regional kulturplan för Skåne - Utveckling Skåne

Här kan vi få bra tips på hur man kan läsa och tolka kulturplaner:  Läsa och förstå | Ideell Kulturallians

Här kan vi få värdefulla tips på hur vi kan skriva en kulturplan för barn och unga:  Att skriva en barnkulturplan i 6 steg 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...