Några ord om denna blogg ...

Vad kul att du hittat hit!


Charlotta WastesonMitt namn är Charlotta Wasteson och jag arbetar som gymnasielärare i svenska och historia på Österlengymnasiet i Simrishamn. På min fritid sysslar jag gärna med språk på olika sätt. Jag älskar att läsa, såväl skönlitteratur som facklitteratur och jag är mycket intresserad av vad det är som får en text att lyfta: kan det bero på ordval, meningsbyggnad, bildspråk, tydlighet, mångtydighet eller enkelhet? Jag gillar också att skriva och har de sista åren haft förmånen att läsa flera skrivarkurser på distans. Kurserna har handlat om allt från att popularisera forskningsartiklar och avhandlingar, till att skriva dikter och noveller.

Denna webbplats tänker jag främst använda till att fundera över intressanta böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Jag får lättare kontroll över tanken, när jag skriver och jag tycker att det är roligare att skriva, när jag har mottagare.

Soccer ActionJag har döpt bloggen till Bollplanket, därför att jag tror att det är bra träning att "bolla med sina idéer". Jag gillar passningar och kan även tänka mig att ta en träningsmatch om någon är diskussionslysten. Om du vill ge tips, diskutera eller skriva kommentarer, blir jag glad! Det bästa med bloggar är nämligen att de kan fungera för tvåvägskommunikation!

Jag har nyligen avslutat två kurser vid KTH. Kurserna har handlat om digital kompetens i skolan och de har bland annat inneburit att jag regelbundet skulle skriva i en blogg i verktyget Blogger. Därför har jag nästan helt övergivit min tidigare blogg på Wordpress Bollplanket:  http://cwasteson.skolbloggen.se/ och skriver istället här där du nu är på Charlotta Wastesons bollplank:  http://cwasteson.blogspot.com/.

Teenagers playing soccer in the rainMed mina elever har jag också mängder med bloggar. Några av dem kan du nå via den här sidan (som främst handlar om ämnet svenska på gymnasiet) Fröken Wastesons länksida. Jag har också en blogg om IKT i undervisningen IKT-tips.

Copyright sign made of jigsaw puzzle pieces separatedUpphovsrätten och hur man hanterar källor är en viktig aspekt i undervisningen i svenska. Jag försöker lära mina elever hur man gör korrekta källhänvisningar och hur man med hjälp av referatmarkörer skiljer mellan egna och andras tankar och åsikter. Jag visar dem också möjligheterna med Creative Commons-licenser, vilket de har nytta av både när de letar bland andras material och när de väljer att lägga upp eget. Här har jag skrivit mer om detta:

http://ikttips.skolbloggen.se/lag-och-ratt/upphovsratt/
http://cwasteson.blogspot.com/2011/03/upphovsratten-nagra-fragor-och-svar.html
http://cwasteson.blogspot.com/2011/03/vilken-upphovsratt-har-vara-elever.html

http://ikttips.skolbloggen.se/lag-och-ratt/plagiat-och-plagiatkontroll/
http://ikttips.skolbloggen.se/2011/03/10/workshop-om-plagiatkontroll/

http://cwasteson.blogspot.com/2011/01/att-gora-kallhanvisningar-till-bilder.html
http://cwasteson.blogspot.com/2011/01/hur-man-kan-anvanda-bilder-fran-flickr.html


Om du vill nå mig är min e-postadress: cwasteson at gmail dot com.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...