torsdag 7 oktober 2010

Det goda Google där allt är gratis?

Program-tips på tv eller svt.play (fram till den 5 nov), programmet är knappt 30 min långt:

Så här beskrivs programmet på svt.play (klicka på länken, så kan du se programmet):

Kobra

Del 1 av 11

Del 1 av 11. Varje dag besöker cirka 1 miljard människor webbplatsen Google. När svenska ungdomar får välja var de helst vill jobba så hamnar Google i topp. Kobra åker till Googleplex i Kalifornien för att förstå varför - och för att undersöka vad Google gör med all information de har om oss. 

När jag såg filmen valde jag ut några citat som jag tycker är särskilt intressanta:

"Don´t be evil."

"Google ska bli vår tredje hjärnhalva."

"Google ser dig."

"Det är klart att man googlar sig själv. Det gör ju alla."

"We know where you are. We know what you like."

"Jag har googlat på allt som har att göra med med terrorism och olika terrorister. Någon är säkert intresserad av vad jag har sökt efter. Någon kan granska mig och konstatera att hon är intresserad av terrorism. Hon är en jihadist."

"I Sverige har vi haft en världsledande debatt kring vår personliga integritet kontra staten, alltså vad ska vi tilllåta att de tittar på i våra korrespondenser och i vårt nätbeteende. Samtidigt har vi varit väldigt naiva i förhållande till Facebook och Google och det privata näringslivet, där vi självmant skyfflar in uppgifter, obegränsat. "

"En stor hackerattack eller ett fientligt uppköp kan förändra allt."

Vilka tankar och åsikter fastnade du för? 


Så här beskrivs programmet på svt.se (lite mer ingående, intresseväckande och säljande, kanske för att man där inte kan påbörja tittandet direkt och därmed bilda sig en egen uppfattning?):
I Kobras säsongsstart besöker Kristofer Lundström Googleplex, den helt världsdominerande sökmotorn Googles huvudkontor utanför San Francisco. Foto: Jane Magnusson/SVT
I Kobras säsongsstart besöker Kristofer Lundström Googleplex, den helt världsdominerande sökmotorn Googles huvudkontor utanför San Francisco. Foto: Jane Magnusson/SVT

Kobra åker till Googleplex

På 15 år har Google utvecklats från en enkel sökmotor till världens största informationshanterare och det företag som svenska ungdomar helst av allt vill arbeta på.

Googles målsättning är att ordna världens samlade information och göra den tillgänglig för alla. Och vi som konsumenter skyfflar in information om oss själva till Google, genom att använda sökmotorn, Gmail, YouTube och de andra mängder tjänster som Google äger. Men vad händer när ett kommersiellt företag har all denna information om oss?

I Kobras premiärprogram åker vi till Googleplex, Googles huvudkontor i Mountain View i Kalifornien. Där träffar vi svenskarna Rickard Steiber och Nicklas Lundblad, och blir runtvisade bland Googlecyklar, Googlekafeterior och Googletvättinrättningar. I programmet träffar vi också bland andra Googles svenska VD Stina Honkamaa.

Programledare är Kristofer Lundström.

Programmet sänds närmast i SVT2: fred 8 resp 10 oktober.

Fråga till dig: Hur ser du på Google? Lyckas Google leva upp till "Don´t be evil"? Är du rädd för att bli beroende av Googles tjänster eller ser du bara fördelar med att ha allt samlat hos en och samma leverantör?


5 kommentarer:

Malou sa...

Hej!
Jag har bloggat om samma ämne (ligger väl i tiden)och funderar verkligen över Googles "monopol" på webben. Jag tänker att det finns både fördelar och nackdelar och tycker mig skönja samma uppfattning hos dig när jag läser dina frågor!!Jag ska försöka återkomma om det när jag har lite mer tid. Jag la in ett par YouTube klipp om Google i min blogg som är rätt tänkvärda. Kolla gärna på dem!

b eric g sa...

jag vill jobba på google! behöver de pedagoger med bristande IKT-kompetens och svengelska, tror ni?

charlotta wasteson sa...

Hoppas det, då ses vi där! ;-)

Olga Carlberg sa...

hej Charlotta,

kan rekommendera ett avsnitt i SVT Play, finns ute t.o.m. 13/10, där Andreas Ekström berättar om sin bok "Google-koden".
http://www.ur.se/play/157145

charlotta wasteson sa...

Tack för tipset! Vilken bra film!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...