onsdag 28 december 2011

Sugen på att läsa kemikurserna igen

20101212 Sponge Cake _13När jag stod i kopieringsrummet för någon vecka sedan hittade jag en kvarglömd kemiuppgift som gjorde mig nyfiken. Rubriken löd "Vad händer när man bakar en sockerkaka? Sönderfördelning av natriumvätekarbonat" och under bilden på den läckra kakan kunde man läsa att uppgiften bestod i att eleverna skulle ta reda på vilka ämnen som natriumvätekarbonat sönderdelas i när det hettas upp.

Läraren hade gett några förslag på vad som bildas och beskrivit vilka material eleverna skulle ha till sitt förfogande när de tog reda på svaret. Nu skulle de diskutera vilka lösningar de ansåg var mest rimliga och hur de skulle kunna undersöka om de funnit rätt svar. De skulle berätta för sin lärare hur de ville utföra experimentet och i samband med att de utförde det så skulle de skriva en labbrapport.

Visst låter det som en både rolig och nyttig uppgift! Jag gillar att de ska få lära sig vad det är som gör att kakan jäser (jag tror att man kan hitta många bra kemiuppgifter som har att göra med mathantering och matlagning), att de tränas i problemlösning och i att skriva en rapport.

På gymnasiet gick jag naturvetenskaplig linje på Österängskolan i Kristianstad och visst var kemilektionerna lite kul och intressanta även då, men inte kan jag minnas att de anknöt till människors vardag och drog nytta av elevernas nyfikenhet. Nu blev jag sugen på att läsa om kemin, särskilt om jag får gå hos någon av mina kollegor!

6 kommentarer:

Linn sa...

Man hittar mycket intressant i kopieringsrummet :-) Gott Nytt År

lellepabloggen sa...

Instämmer . Jag läste också kemi för länge sedan. Rätt kul det här med bakningen ochy sockerkakan som (oftas) fluffar upp sig och vetedegen som får jäsa innan.

Gott Nytt År

Pär josefsson sa...

En av de bästa sakerna med att jobba i ens kola är att man kan luncha med en massa kollegor som är experter på sånt man inte kan. Som samhällsvetare kan jag med gott samvete ställa dumma frågor till naturvetarna och få bra svar!

charlotta wasteson sa...

Sant, det är lyx att kunna unna sig att få vara lite dum och att på så vis kunna bli klokare. Dessutom brukar lärare gilla att svara på frågor. Det finns massor med fördelar med att ha lärare som kollegor! Gott nytt år 2012 Pär!

charlotta wasteson sa...

Ja, och så tänkte jag på vinet som luftas (hur lång tid tar det egentligen när vinflaskans öppning är så liten) och stekytan (vad händer egentligen med köttet eller rotfrukterna när man steker respektive kokar dem). Har ni fler förslag?
Och så gott nytt år till dig också Lelle!

charlotta wasteson sa...

Jag glömde skriva hollandaisen - vad det är som gör att den skär sig och hur och varför man ibland kan få ihop den igen ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...