måndag 10 november 2014

5 knep för språkinlärning

Sid Efromovich (TEDxUpperEastSide, 2013) håller här ett tal på temat "5 techniques to speak any language" och hans fem knep för språkinlärning är:

  1. Gör fel. Gör inte bara det som du vet att du kan, utan se till att utmana dina gränser. Man lär sig jättemycket av att testa och göra misstag. Varje gång du känner dig osäker kring om något är rätt eller fel, så är du på väg att utöka dina kunskaper. 
  2. Bry dig inte om att lära dig alfabetet på det språk du vill lära dig. Alfabetets ljud har ändå inte mycket att göra med hur orden sedan ska uttalas. Gör istället egna anteckningar av hur ljudet låter.
  3. Skaffa dig en pedantisk vän, lärare eller kollega som känner sig trygg med att rätta dig varje gång du säger fel och uppmuntra dig att fortsätta och våga göra nya misstag.
  4. Träna. Ha så kallade "duschkonversationer", då du låtsas att du pratar med någon på det språk du vill lära dig. När du låtsas att du har samtal med någon (eller med dig själv) märker du var du har dina kunskapsluckor.
  5. Hitta en konversationskompis och se till att det språk du vill lära dig är det språk som ni båda har gemensamt och behärskar bäst. Att träna ett främmande språk med någon som egentligen talar samma språk som du, funkar inte alls lika bra som om ni båda känner att det enklaste och bästa sättet för er att förstå varandra är att tala det språk som du vill lära dig.

 

Lycka till!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...