torsdag 8 oktober 2015

Skolkörer från Simrishamns kommun sjunger för mångfald och tolerans

 

Skolkörer från Simrishamns kommun sjunger för mångfald och tolerans

Skolområde Nord och Nova academy sjunger för tolerans

Den här veckan träffades mellanstadieelever från Skolområde Nord och gymnasister från Nova Academy i Simrishamns kommun för att repetera inför den stora nationella ungdomsmanifestationen och showen Marching for love. Ungdomarna möts genom musiken i en hyllning av mångfald och tolerans.

Skolområde Nord och Nova academy sjunger för tolerans

Musikaliska ledare från Simrishamns kommun är musiklärare Martin Laps från skolområde Nord samt Sara Dahl från Nova Academy.
Mellanstadie- och gymnasieelever sjunger för tolerans
 ***

Skolområde Nord och Nova academy sjunger för toleransMartin och Sara berättar att skolorna deltar i Marching for love av flera skäl.

– Först och främst känns det helt rätt att delta i ett event som är en manifestation för mångfald och tolerans. Sen tror jag också starkt på tanken att sången och musiken är en sammanhållande kraft som kan föra med sig så mycket positivt, säger Martin.

Martin berättar vidare att Marching for love turnérar genom Sverige med kända artister och lokala skolkörer som showens kärna.

– Det är första året som mellanstadieelever för vara med, så det känns ju jätteskoj att få vara med redan nu. Eleverna ser fram emot det jättemycket – både att få delta i manifestationen och att få stå på scenen och glänsa.

Mellanstadie- och gymnasieelever sjunger för toleransSara Dahl berättar att elever från Nova Academy fungerar som faddrar till de yngre eleverna under projektet.

– En del till projektet är att bygga broar mellan olika verksamheter inom skolorna i kommunen. Det här är ett kul och bra sätt att lära känna varandra. Dessutom känns det tryggt och bra att vi hjälps åt att se efter varandra när den stora konserten med ca 800 körsångare går av stapeln i Ystad på torsdag nästa vecka.

Mellanstadie- och gymnasieelever sjunger för tolerans

Rektor Christina Bergkvist berättar hur ungdomsmanifestationen kommer in i skolornas övriga arbete:
– På skolorna i Nord sjunger många elever i våra skolkörer. Vi har konserter både kring lucia och jul och vid sommaravslutning. Det är jättekul att vi nu även kan delta i ett större sammanhang tillsammans med andra barn och ungdomar utanför vår egen kommun. Konsertens tema kring Mångfald och Tolerans är väldigt aktuellt, och dessa frågor har vi i Nord arbetat mycket med genom projekt Rättighetsbaserad skola. Nu sätter vi ton på orden, kan man säga!
***
Här kommer två korta filmklipp från onsdagens körövning på Valfisken i Simrishamn:
 ***

***

———————————–

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

 

Vill du veta mer?

Här kan du hitta …

***

Marching for love är ett stort nationellt ungdomsprojekt för mångfald och tolerans, initierat av Star for life. Marching for life består av workshops och stora konserter med mängder av deltagande ungdomar. Syftet med aktiviteterna är de ska leda till nya spännande möten mellan olika kulturer, inspiration och en ökad förståelse för olikheter. Ungdomarna uppmuntras också att fundera kring temat ”mångfald och tolerans” och de kan publicera egna tolkningar i form av musik, dans, bild och text på projektets hemsida: ”Bidrag”.
***
Den 15 oktober kommer Marching for love till Ystad för en stor konsert i Österporthallen kl 19.00. Några av de medverkande är en stor ungdomskör bestående av ca 800 skolungdomar från Simrishamns och Ystad kommun, Triple & Touch,The Moniker, den sydafrikanska artisten Thandiwe Mazibuko och Star Choir South Africa,. Här kan du läsa mer om konserten: ”Våra konserter lämnar ingen oberörd!”.
***
Här kan du höra ledmotivet ”Marching for Love” av Triple & Touch och se lite filmklipp från tidigare shower:

Här kan du se och höra The Moniker (Daniel Karlsson) och Slindile Mazibuko från KwaZulu Natal i Sydafrika sjunga balladen Holy. En av verserna sjungs på Zulu. Bakom de två artisterna körar 300 ungdomar från Luleå-trakten.

Här hittar du Marching for love‘s hemsida med turnéplan och mer information och bilder: http://www.marchingforlove.se/
***
Star for life är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som arbetar för att motivera och inspirera ungdomar till ett bättre liv och tro på framtiden. Ungdomar ska ha rätt till utbildning och god hälsa, t ex kunna bestämma över sina egna liv, våga satsa på sina drömmar och slippa aids. Här kan du läsa mer:  http://www.starforlife.se/

En film om Star for Life from Star for LIfe on Vimeo.

Här hittar du fler filmer där Star for life presenteras:  http://www.starforlife.se/#!film-om-star-for-life/cjj2
***

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...