För att få lite nya idéer om vad en personlig lärplattform bör erbjuda för möjligheter har jag tittat på vad andra har för åsikter i frågan. Ett intressant inlägg kring detta skrevs redan 2008 av Graham Attwell:
http://www.pontydysgu.org/2008/06/what-do-you-want-your-ple-to-be-able-to-do/.
Här har jag listat några idéer efter att ha fått inspiration av Attwell:
1. Goda sökfunktioner
En personlig lärplattform ska göra det möjligt att lätt söka i många olika typer av material. Jag använder framför allt Google (ibland med hjälp av avancerat sök), eniro (för att hitta personer och företag) och den egna datorns sökfunktion ”Sök bland program och filer”.
Vilka verktyg använder du?
2. Samla in aktuellt material
Den personliga plattformen ska kunna samla in material och information som man just nu behöver. På så vis kan man, trots att materialet kommer från flera olika typer av källor, hitta det på ett och samma ställe. Jag tänker att till detta kan man använda rss och till exempel Google Reader eller motsvarande verktyg.
Vad använder du?
3. Möjlighet att redigera eller kommentera
För att miljön ska bli personlig bör du kunna flytta om, göra anteckningar och understrykningar i den.
Vilka verktyg kan man göra detta i?
4. Möjlighet till reflektion och analys
Du behöver också ha utrymme för analys och en möjlighet att dela med dig av dina reflektioner och analyser och ta del av andras. Detta tycker jag att bloggar fungerar utmärkt för, men även wikis och Google dokuments funkar väl?
Vad använder du?
5. Lagring
Du ska kunna lagra och komma åt det material du behöver. Bloggar, wikis och google dokuments funkar för detta. Dropbox är en annan möjlighet.
Var lagrar du ditt material?
6. Visa upp, dela med sig och att ge respons
Du ska på ett enkelt sätt kunna visa upp material som du producerat, dela med dig av ditt arbete och kunna ta emot kommentarer på det från kollegor och andra intresserade. Det måste alltså finnas en ”Dela”-funktion och en kommentars-/diskussions-funktion. Detta funkar bra på såväl Google dokuments, bloggar och wikis.
Vilka verktyg använder du?
7. Kombinera flera olika typer av medier
Det är viktigt att man i verktyget kan varva text, bild, ljud och film. Ja, det går att göra i bland annat bloggar, wikis och google dokuments. (Börjar ramsan kännas igen vid det här laget?)
Vilket verktyg föredrar du för detta ändamål?
8. Lätt att samarbeta
Samarbete fungerar i dag bra i många webbverktyg. Själv har jag mest erfarenhet av att samarbeta i bloggar och wikis, men jag tycker också att det fungerar bra i Google dokuments.
Vad använder du?
9. Det ska vara lätt att bygga och underhålla nätverk
Jag gör det bland annat genom att följa olika rss-flöden som jag lagt i min bloggs widget-fält. Jag tar också hjälp av twitter och facebook.
Hur gör du?
10. Tillgänglighet
Materialet ska vara tillgängligt från alla datorer vid alla tidpunkter.
Detta är en öm tå, eftersom mycket material och verktyg ligger på Internet. Så länge nätverken fungerar är det jättesmidigt att kunna nå allt material från vilken dator som helst, men om nätverken strejkar har vi plötsligt ingenting …Läskigt!
Hur gör du?
Här kan du se ett bildspel av Attwell om personliga lärmiljöer: