söndag 26 januari 2014

Hur motiverar vi våra elever?

I detta TED-talk ställer Simon Sinek tankeväckande frågor kring vad det är som gör att en del människor och företag (och lärare) lyckas så mycket bättre än andra.

Sinek hävdar att sann inspiration inte kommer från informationen (vad kan man erbjuda?) och inte heller från metoden (hur gör man det?). Istället kommer den från motiven (varför gör man det?). Bara om du själv är övertygad och kan förklara det för andra, blir de inspirerade.

Att det skulle vara våra motiv som motiverar oss låter kanske inte så revolutionerande? Jag menar: det har vi ju hört och kanske även känt och tänkt många gånger förr, men kan det vara så att vi inte ännu fullt ut drar nytta av vetskapen?

http://www.ted.com/talks/lang/sv/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action.htmlSinek hävdar att det spelar stor roll i vilken ordning du gör det och han kallar det den gyllene cirkeln "Why, how, what": du ska börja med cirkelns kärna - motiven - och sedan säga hur du gör det och vad det leder till. Du ska inte i första hand sträva efter att sälja något till dem som behöver det, utan du ska försöka få människor att tro på det som du själv tror på. Först då kommer de att bli inspirerade och vilja göra det som du vill att de ska göra.

Kan vi bli bättre på att motivera våra elever med hjälp av dessa tips?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...