söndag 17 april 2016

Österlengymnasiet erbjuder ETG-utbildning för blivande elektriker

 

Österlengymnasiet erbjuder ETG-utbildning för blivande elektriker



ETG står för Elteknikbranschens gymnasiumÖsterlengymnasiet i Simrishamn har ett nära samarbete med elteknikbranschen. Som ETG-partner erbjuder de en treårig elektrikerutbildning där lärlingstiden är inkluderad. Det innebär att eleverna kan få sina yrkesbevis samtidigt som de tar studenten. Det nära samarbetet innebär dessutom att utbildningen anpassas efter företagens önskemål och krav, så att de nyutbildade elektrikerna ska ha stora möjligheter att få jobb.

Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-33
Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-46Eleverna läser de kurser som ställs som krav från Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY). Skolan tillhandahåller professionell utrustning i ändamålsenliga lokaler. Teori varvas med praktiskt arbete med installation, service och underhåll av olika typer av utrustningar.  Elevernas handledare är yrkesverksamma elektriker och eleverna får pröva på att jobba på både stora och små företag. Det första året är utbildningen i huvudsak skolförlagd, men i årskurs 2 och 3 har eleverna långa sammanhängande praktikperioder.

Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-4

Programmet ger eleverna många olika praktiska övningar inom elteknik. Även datorteknik, energiteknik och mekatronik med industriell programmering ingår i utbildningen.

Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-19Eleverna får grundläggande kunskaper för att på ett yrkesmässigt sätt arbeta med installation, service och underhåll inom elteknikområdet. De tränar sig i att planera, genomföra och dokumentera uppgifter, lösa praktiska problem, välja relevant utrustning och kvalitetssäkra uppdraget såväl självständigt som i grupp. Samtidigt lär de sig …

  • säkerhetsbestämmelser och internationella överenskommelser.
  • systemkunskap, mätteknik, felsökning och reparation.
  • att planera, installera och underhålla olika system och anläggningar inom eltekniska områden.

Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-15
För att kunna ta sig till praktikplatserna får lärlingarna busskort. Praktikplatsen kan ligga i Simrishamns kommun men det finns också möjlighet att praktisera på andra platser i Skåne, Sverige och i Europa.

 

Börja jobba som elektriker direkt efter gymnasiet istället för att vara lärling



Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-28De elever som läser det vanliga el- och energiprogrammet gör sin lärlingstid efter studenten. Som lärlingar börjar de med en lön på 13 394 kr de första 720 timmarna och de resterande timmarna är lönen 15 511 kr (1/4 2015, här kan du läsa mer:  ECY:s webbplats).  På så vis har Österlengymnasiets elever en stor fördel. De elever som fullföljt sin ETG-utbildning kan börja som förstaårsmontörer direkt efter studenten. På så vis får de en högre ingångslön.

 

Ett yrke – flera möjligheter!



Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-26När eleverna gått ut Elteknik på El- och energiprogrammet på Österlengymnasiet har de möjlighet att arbeta inom installationssektorn med bland annat installation, automation, industriteknik, driftteknik och underhållsteknik. För de som vill fortsätta studera efter gymnasietiden finns det dessutom goda möjligheter till vidareutbildning inom exempelvis yrkeshögskola eller högskola/ universitet.

 

Högskolebehörighet



Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-43Österlengymnasiet erbjuder grundläggande högskolebehörighet på alla sina yrkesutbildningar. De elever som väljer Elprogrammet med ETG får automatiskt en studieplan som innebär att de får både

  • högskolebehörighet och
  • yrkesbevis som elektriker.

De kan alltså börja jobba som elektriker direkt efter studenten och vill de i framtiden söka vidare till högskolor och universitet kan de göra det utan att komplettera sina betyg.

 

Fotbollsträning



Här tränar åk 7 tillsammans med Anders Olsson från MFF.Elever som är intresserade av att ha fotbollsträning på schemat har möjlighet till det. Detta sker i ett samarbete med NOVA-Academy. De elever som deltagit i fotbollsakademin på Korsavadsskolan är garanterade plats på fotbollsträningen. Övriga elever är välkomna att pröva in.

 

God arbetsmarknad



Elprogrammet med ETG Kristers elever vt2016-38Enligt studien Elteknikutbildning. ETG och lärlingsutbildning ur ett etableringsperspektiv av Martin Kvist och Jonas Olofsson vid Malmö högskola (2015) hade ca 85% av de tidigare ETG-eleverna anställning som elektriker inom ett år efter avslutad utbildning. De flesta av dem var tillsvidareanställda och hade fått jobb strax efter gymnasiet.
Genomsnittlig månadslön för installations- och industrielektriker är 30 300 kr/månad (SCB 2014). Läs mer här: SCB:s statistikdatabas.

__________________________

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

Alla bilder i inlägget är tagna på Österlengymnasiet.

Vill du veta mer?


ETG står för Elteknikbranschens gymnasium. ETG startade 2007 i Nyköping och sedan dess har konceptet spritt sig till fler skolor, så kallade ETG-partners. Det finns bara två ETG-partners i Skåne: Österlengymnasiet i Simrishamn och Universitetsholmens gymnasium i Malmö. Här kan du läsa mer:   http://www.etgsverige.se

 

Här kan du se fler bilder från elprogrammet på Österlengymnasiet:

Elprogrammet på Österlengymnasiet

https://flic.kr/s/aHskuYD1hM

Här kan du läsa mer om utbildningen och träffa några elever på Österlengymnasiet som valt att läsa till elektriker:

Här hittar du Österlengymnasiets beskrivning av El- och energiprogrammet i samarbete med ETG:

Skolverkets övergripande beskrivning av El- och energiprogrammet hittar du här:

Här kan du få en överblick över vilka kurser som ingår i El- och energiprogrammet:

Här kan du hitta mer material om ETG och vad det innebär att jobba som elektriker:

”Högre kvalitet på ETG-elever”, publicerad på Elektriska installatörsorganisationens webbplats, 2 juli 2015:  http://www.eio.se/Media/Nyheter/Sidor/15-07-02-Hogre-kvalitet-pa-ETG-elever%E2%80%9D.aspx

ECY är Elbranschens Centrala Yrkesnämnd. På deras webbplats kan du läsa mer om elektrikeryrket och utbildningen:  http://www.ecy.com/

En studie av ETG-elevernas respektive lärlingarnas anställningsbarhet:
Elteknikutbildning. ETG och lärlingsutbildning ur ett etableringsperspektiv
 av Martin Kvist och Jonas Olofsson vid Malmö högskola (2015-09-16).

Lönestatistik för elektriker hittar du här:

Elektriker i Skåne http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Elektriker-1017/lan/Skane-20 

Arbetsförmedlingen har gjort de här fyra filmerna om hur det kan vara att jobba som installationselektriker, industrielektriker, distributionselektriker respektive teletekniker:

Installationselektiker jobbar med att dra in ledningar och installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. För nybyggnation är arbetsuppgifterna att montera in elcentraler och sätta upp kabelstegar och dra kablar. Senare under byggtiden drar de ledningar i rören, sätter upp strömbrytare och vägguttag och monterar upp belysning. De drar också fram ström till fläktar, värmeanläggningar och belysning och ansluter kylskåp och spisar. De arbetar i regel i ett arbetslag.

Installationselektriker kan också arbeta med ombyggnation och renoveringar. Det är ett rörligt arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen. Med kunskaper inom svagström kan de även installera till exempel data- och teleutrustningar, inbrotts- och brandlarm och passersystem.

https://youtu.be/wczfEimK1Jg

Automationselektriker jobbar med att montera, ställa in, reparera och sköta utrustning för automatisk styrning av olika industriprocesser och maskinanläggningar. Man kan också arbeta med installation, service och underhåll
av värme- och luftbehandlingsanläggningar. Det är ett brett yrke och arbetsuppgifterna skiftar beroende
på vilken verksamhet man arbetar inom.

https://youtu.be/jeTatEn1jCk

https://youtu.be/d78jENtbOF4

Teletekniker jobbar med att installera data- och teleutrustningar, inbrotts- och brandlarm eller passersystem. Det kan även handla om att dra kablar till och sätta in kabel-TV-nät. Även installation av data- och telenät i kontor och industrier kan ingå i jobbet, liksom att bygga datanät för data-, media och bildöverföring.

Här ser du exempel hur en vanlig arbetsdag kan se ut för en serviceelektriker:

https://youtu.be/jGIaiJVQoYQ

Serviceelektriker jobbar med nyinstallation, ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar för både privatpersoner, på industrier och på kontor. Under felsökningen har man ritningar och beskrivningar
som underlag och mätningen sker med hjälp av olika mätinstrument. Serviceelektrikern åker oftast ut till kunden i en servicebil där alla mätinstrument, verktyg och reservdelar finns.

Österlengymnasiet erbjuder följande yrkesutbildningar:

  • Barn- och fritidsprogrammet med programinriktningarna ”Fritid och hälsa” respektive ”Pedagogiskt arbete”
  • Handels- och administrationsprogrammet med programinriktningarna ”Handel och service” respektive ”Administrativ service”
  • Vård och omsorgsprogrammet
  • Hotell och turismprogrammet med programinriktningen ”Hotell och konferens”
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet med programinriktningarna”Bageri och konditori” respektive ”Kök och servering”
  • El- och energiprogrammet med programinriktningen ”Elteknik”. Denna utbildning sker i samarbete med ETG och är upplagd så att eleverna kan få yrkesbevis som elektriker efter bara tre års utbildning.

Läs mer om Österlengymnasiet på skolans hemsida:  http://www.simrishamn.se/osterlengymnasiet

Håll dig uppdaterad med vad som händer i vardagen via Österlengymnasiets sida på Facebook:  https://www.facebook.com/osterlengymnasiet/

Se bilderna från Öppet hus på Österlengymnasiet tisd 19 jan 2016:  https://flic.kr/s/aHsksVPvjN

 

 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...