fredag 15 april 2016

Vad händer på Österlengymnasiet just nu?

 

Vad händer på Österlengymnasiet just nu?

Det händer mycket spännande saker på kommunens två gymnasieskolor. I ett tidigare inlägg berättade vi om vad som görs på Nova Academy. Detta inlägg kommer att handla om några saker som händer på Österlengymnasiet nu i vår:

  • Hälsodag då elever fritt kan välja mellan allt från gymträning och dans till filmvisning eller brädspel.
  • Temadag kring tolerans, medmänsklighet och förståelse för människor på flykt.
  • Resa till Malmö för att skolans elever ska se dansmusikalen Billy Eliot, som handlar om att man ska våga följa sitt hjärta och gå sin egen väg.

 

Regelbundna hälsodagar



Hälsodag på Österlengymnasiet, mars 2016Många av Österlengymnasiets skolövergripande satsningar handlar om hälsa, fysisk såväl som mental. Några gånger om året arrangeras till exempel schemabrytande hälsodagar. Man börjar med alla äter frukost tillsammans och sedan väljer eleverna mellan ett rikt utbud av aktiviteter.

Aktiviteterna leds av utbildade pedagoger och ledare. Målsättningen är att de som deltar ska ha kul, lära sig nya saker och gärna även lära känna elever och personal som de inte träffar så mycket i vanliga fall. Det är fint om en del elever på så vis får nya vänner eller hittar nya fritidsintressen.

Senast det var hälsodag var måndagen den 7 mars. Då kunde eleverna välja mellan att promenera, träna på Friskis och svettis respektive Wellnez, bowla, spela volleyboll, dansa, pröva på cykling, se film och spela brädspel. På eftermiddagen var det en stor innebandy-turnering i Korsavadshallen.

Här kan ni se ett filmklipp med de elever och lärare som valde dans med dansläraren Hanna Thorstensson. Redan efter någon timmes hård uppvärmning och intensiv koreografiträning, började de lära sig stegen till låten ”Balle balle” från Bollywoodfilmen Bride and prejudice koreograferad av Pooja Shetty Singh.

Här kan du läsa mer om tidigare hälsodagar: ”Vi vill hjälpa ungdomar att må bra” och här kan du se bilder från den senaste hälsodagen:  https://www.flickr.com/gp/wastes/53e14c

Hälsodag ÖG 20160307-65

Alla får plats



alla får plats-27Tisdagen den 15 mars kom värdegrundsprojektet ”Alla får plats” till Österlengymnasiet i Simrishamn. Under skoltid riktade sig aktiviteterna till Österlengymnasiets lärlingselever och på kvällen öppnade projektet upp för allmänheten.

Projektet ”Alla får plats” drivs av Migrant Journeys, Fryshuset, AFS och Relearn & SICE. Man vill nyansera bilden av flyktingar och nya invandrargrupper genom öppna diskussioner, tankeväckande övningar, positiva exempel och genom att uppmuntra till medkänsla och nyfikenhet på de kulturer och människor som nu anländer till Sverige.

Med Österlengymnasiets elever hade man tre olika aktiviteter:

  • Migrant Journeys ledde grupper av elever och pedagoger genom ett alldeles nyutvecklat brädspel The journey Khartoum och avslutade med en diskussion runt spelupplevelsen och lärdomar som spelarna kan dra från denna. I spelet är varje spelare en flykting som försöker ta sig vidare från Karthum i Sudan till Europa. Spelet går ut på att deltagarna ska få en ökad förståelse för situationen för människor på flykt.

alla får plats-34

  • Fryshuset Göteborg hade bland annat en praktisk övning där elever fritt fick spekulera kring en av workshop-ledarna: hur bor hon, vad har hon för åsikter, vad gillar hon att göra, vad har hon för trosuppfattning, och så vidare. Efteråt avslöjade hon vilka av de förutfattade meningarna som stämde, och vilka som var helt uppåt väggarna. Dessutom berättade hon några oväntade saker om sig själv.

alla får plats-4

Övningen blev ett tänkvärt exempel på hur ”ett första intryck” kan fungera. Hur ser man på människor om de gillar hundar, att resa eller att de är kristna eller muslimer? Övningen visade också att det kan vara skönt, bra och ibland till och med nödvändigt att bryta mot förväntningarna.

alla får plats-23

  • AFS höll i en workshop som de kallade ”Din bild av andra. Utmana fördomar och stereotyper om olika grupper”. Elever och pedagoger fick bland annat i uppdrag att gå runt och skriva på stora pappersark vilka åsikter som de hört om olika grupper i samhället. Vad hör man till exempel folk säga om kvinnor respektive män, om hemlösa, rika, skåningar och stockholmare? Vad hör man om kristna respektive muslimer? När man gått igenom påståendena tillsammans, fick deltagarna diskutera hur dessa fördomar och stereotyper påverkar dem: ”Vilka fördomar bär du själv på, vilka berättar du för andra och hur påverkar fördomar och stereotyper oss och vår syn på människor och grupper i samhället?”

 

Musikalresa till Malmö



Österlengymnasiet har som tradition att en gång om året bjuda intresserade elever och personal på bussresa och kraftigt rabatterade biljetter till någon teater, musikal eller liknande i Malmö-regionen.

I år har skolan valt att gå ett steg längre och bjuda alla sina elever att gratis följa med till Malmö för att se musikalen Billy Elliot på Malmö Opera. Eleverna reser dit gruppvis med lärare och några av klasserna passar på att göra studiebesök i Malmö innan hela skolan samlas för att se musikalen på kvällen. Skolan har bokat över 200 biljetter och efter musikalen tar man inhyrda bussar tillbaka till Simrishamn.

Dansmusikalen Billy Elliot handlar om en talangfull arbetargrabb som bryter mot normen när han börjar dansa balett. Handlingen bygger på filmen med samma namn och är en hyllning till konstens kraft och modet att våga gå sin egen väg i livet. Musiken har skrivits av Elton John. Föreställningens tema om tolerans och personligt mod kommer sedan att följas upp i skolans undervisning.

________________________

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamns kommun

Vill du veta mer?

Här kan du se ett mer ingående exempel på hur man planerar och genomför Österlengymnasiets hälsodagar:

https://bufsimrishamn.wordpress.com/2014/03/31/vi-vill-hjalpa-vara-ungdomar-att-ma-bra/

Här kan du se dansen Balle Balle i bollywoodfilmen Bride and prejudice koreograferad av Pooja Shetty Singh:

 

alla får plats-29

Österlengymnasiet och projektet ”Alla får plats” bjöd på kvällen den 15 mars in allmänheten att gratis delta i samma aktiviteter som man hade haft för lärlingseleverna under skoltid. Dessutom lade man till ytterligare en aktivitet: Relearn & SICE höll en föreläsning och frågestund om Syrian Initiative Craftmanship Ecovillage, som är en organisation som siktar på att flyktingar, svenskar och andra ska bygga ekobyar tillsammans och på så vis samtidigt bidra till ”social integration, ekonomisk stabilitet och ekologisk sundhet”. På Facebook kan du läsa mer om hela programmet för allmänheten som ägde rum kl 17-19 på Österlengymnasiet:  https://www.facebook.com/events/1046811875359953/

Det är flera riksomspännande organisationer och föreningar som samarbetar i projektet ”Alla får plats”. De är alla medlemmar i Anna Lindh stiftelsens svenska nätverk  (http://www.varldskulturmuseerna.se/om-oss/internationellt/anna-lindh-stiftelsen/). Här kan du hitta mer information:

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...