söndag 6 november 2011

Globalportalen är en bra resurs att använda i skolan


Globalportalen är en samlingsplats för 50 svenska ideella organisationer som på det här viset vill sprida information och kunskaper om hur världen ser ut i dag. Så här beskriver portalen sig i ett nyhetsbrev som skickats till många av landets lärare: 

Släpp in världen i skolan!
www.globalportalen.org hittar du tips för skolan om globala frågor som mänskliga rättigheter, klimat, jämställdhet och demokrati. Skolsajter, temadagar, lektioner och rollspel. Dessutom nyheter och bakgrundsartiklar från hela världen, fakta, porträtt och mycket mer.

Globalportalen fungerar utmärkt när du som SO-lärare planerar lektioner, för dig som är skolbibliotekarie och vill hitta fakta och resurser om globala frågor - och även för elevernas eget arbete.

Gå direkt till avdelningen Tips för skolan! Här kan du också prenumerera på vårt nyhetsbrev speciellt för dig som jobbar i skolan, så får du våra bästa tips ett par gånger per termin.

Informationen på Globalportalen kommer från 50 svenska etablerade ideella organisationer, bland annat Röda Korset, Plan Sverige, Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Forum Syd.

Välkommen in på www.globalportalen.org!
Posted by Picasa

Jag tycker att Globalportalen är snygg, intresseväckande och pedagogiskt uppbyggd. Man har en särskild ruta för aktuella tips som heter "Redaktionen tipsar", det är lätt att hitta och man har valt flera intressanta ingångar till materialet.

Det finns en användbar sökruta på portalen och söker man på till exempel "Palestina" får man överst upp flera aktuella artiklar om att Palestina sökt FN-medlemskap och hur olika länder reagerat på det. Man får också upp artiklar om konflikten mellan Israel och Palestina och klickar man sedan på en av dem så kan man läsa en presentation av artikeln och samtidigt se en karta över området, till exempel  http://globalportalen.org/content/fred-och-r-ttvisa-i-israel-och-palestina. Klickar man sedan vidare kommer man direkt till en webbplats skapad av den frivilligorganisation som lagt ut materialet. Det finns alltså en tydlig avsändare, till exempel  http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=295.

Globalportalen tror jag att man kan ha stor nytta av i skolan bland annat i religions-, historie- och samhällskunskapsundervisningen. Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...