måndag 15 oktober 2012

Google Apps for Education European Summit i Prag

Charlotta Wasteson och Andreas Liljeglimt på Google Apps for Education European Summit i Prag 13-14 okt 2012I helgen (13-14 okt 2012) åkte Andreas Liljeglimt och jag från Simrishamns kommun till Google Apps for Education European Summit i Prag. Arrangemanget var ett samarbete mellan Google Apps for Education och The International School of Prague och syftet var att sprida inspiration, kunskaper och tips om hur man kan använda Google Apps inom utbildning. Mer om konferensen kan du läsa här: http://www.praguesummit.org/.

Öppningstalare var Arnie Bieber, som hälsade oss välkomna och berättade om skolan där konferensen hölls och där han är rektor.

Arnie Bieber speaks at the Google Apps for Education European Summit, 2012Bieber talade också om hur lärandet ser ut i dag och om hur organisationer naturligt utvecklas. De växer och frodas tills de når en punkt då de stagnerar och till och med upplever en tillbakagång. För att kunna uppnå en ny fas av utveckling, måste de göra en grundläggande förändring, en transformering. Först när de tar detta stora språng kan de nå en ny uppgång.

Var är din skola eller ditt företag i denna utveckling? Jag hoppas att vi på vår skola i vår kommun snart kommer att våga oss på att ta det där läskiga, men absolut nödvändiga språnget.

Arnie Bieber speaks at the Google Apps for Education European Summit, 2012

Arnie Bieber speaks at the Google Apps for Education European Summit, 2012Bieber menar att skolors utveckling ska vara lärarledd och att pedagogiken, inte tekniken måste stå i centrum. För att studierna ska engagera eleverna ska materialet och uppgifterna upplevas som äkta, personliga, ämnesövergripande, globala, framtidsorienterade och representera viktiga och goda värden.

Visst kan det låta självklart, men jag tror att det är lättare sagt än gjort. För att vi ska klara skapa de där engagerande uppgifterna måste vi helt enkelt hjälpas åt. Att tänka tar tid, att tänka nytt och tänka klokt tar ännu mer tid. Vi hinner därför inte komma på alla smarta lösningar själva.

Arnie Bieber speaks at the Google Apps for Education European Summit, 2012

Will Florance talar på Google Apps for Education European Summit i Prag 13-14 okt 2012Därefter tog Will Florance från Google över och presenterade några olika verktyg och funktioner i Google apps for Education. Han talade om att vi måste lära våra elever att bli bra på kommunikation, samarbete, kritiskt tänkande, analyser av fakta och problemlösning. Särskilt att arbeta tillsammans borde skolor uppmuntra mer. Var ska de annars få träna och utveckla denna absolut nödvändiga och eftersträvansvärda förmåga?

Will Florance talar på Google Apps for Education European Summit i Prag 13-14 okt 2012Will Florance gav flera exempel på stora projekt där lärare och elever kan utnyttja webben som en stor lärmiljö och där många människor samarbetar, såsom till exempel KhanAcademy och TED. Han betonade också att studierna ska kunna ske oberoende av plats och tid och på vilken dator, platta eller smartphone som helst.

Mer om övriga föredrag kommer i senare blogginlägg.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...