tisdag 29 januari 2013

Kroppsspråket


Jag vill tipsa om det här filmklippet på ur.se som handlar om betydelsen av vårt kroppsspråk  http://www.ur.se/Produkter/171567-Tala-ut!-Kroppen-avslojar-allt
Intressant är bland annat hur Barbro Fällman poängterar:
  • att vi behöver hitta våra naturliga gester, 
  • att det vi säger (budskapet) ska speglas i våra gester och 
  • att vi ska öva i förväg (bestämma vilka gester vi ska använda när) så att vår nervositet inte riskerar att förstöra vårt naturliga kroppsspråk.

Längre fram i filmen får vi tips av Sissela Kyle att vi ska visualisera inte bara vad vi ska säga där och då när vi ska hålla talet, utan också tänka igenom hur vi kommer in i rummet (eller fram till tavlan/scenen), d v s hur vi gör den där entrén och inledningen. Vi måste också tänka igenom hur vi ska sluta på ett bra sätt.
Tips: Planera alltså allt du ska göra från det att du börjar gå fram för att ta plats inför dina åhörare till slutet då du går och sätter dig igen.
Kyle ger också ett läckert råd i slutet av mötet med journalisten, ett råd som jag tror att de flesta av oss har nytta av att ta till oss. Vilket det är får ni se själva. ;-)
I slutet av filmen får ståuppkomikern Simon Garshasebi ett knepigt uppdrag: han ska framföra sina ståupp-skämt utan att använda sig av sitt kroppsspråk. Svårt va? Han känner sig vingklippt och även om han klarar det galant, så blir det av naturliga skäl inte hans bästa ståupp-kväll.

3 kommentarer:

IngridJ sa...

Bra program! Just detta att visualisera hur man börjar får en att vara mindre nervös, och då blir kroppsspråket naturligt.

Viktor Sander sa...

Tack för sammanfattningen, önskar bara att du skrev det där tipset också så jag slapp se klippet gillar bäst att läsa :)

charlotta wasteson sa...

Haha, ja ... jo ... det var kanske för grymt? Särskilt som filmklippet säkert kommer att försvinna så småningom. Här kommer alltså tipsen i skriftlig form: Kyle säger först att man ska göra en mental förberedelse av hela framförandet - "hur börjar jag så att jag får en bra start?" och "hur slutar jag så att jag får ett fint avslut?" och till sist ska man tänka "herregud, vad spelar det för roll?!" Och visst kan det vara ett bra avslutande råd, efter allt fokus på vad man ska tänka på för att ett tal ska bli så bra som möjligt ... Vad spelar det egentligen för roll om man råkar komma av sig något eller om man glömmer något som man tänkt säga? Kanske är huvudsaken att man vågar försöka göra sitt bästa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...