fredag 15 februari 2013

Blivande Wikipedianer?

Bild på Sophie Österberg (WMSE)
CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons.
I dag har vi haft en inspirerande och energigivande utbildningsdag kring hur man kan använda Wikipedia i undervisningen. Vi hade besök av Sophie Österberg från Wikimedia som gav tips, konkreta övningar och hjälp och på bara 3 timmar blev vi näst intill flygfärdiga.

Framför allt bekantade vi oss med uppslagsverkets olika funktioner och materialet i "Nybörjarkursen"  http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Nyb%C3%B6rjarkurs och vi tittade både på hur det funkar tekniskt och hur man tänker filosofiskt.

Susbengt och Cwasteson leker i sina sandlådor på Wikipedia. Därefter skapade vi användarsidor och egna sandlådor där vi lite trevande började bygga på något som har potential att så småningom bli fantastiska sandslott (man måste ju våga drömma, eller hur?!) och till slut kollade vi in varandra. Här kan ni hitta ett exempel på en användarsida och en sandlåda.

Sophie Österberg berättade att på Wikipedia finns ...
  • ca 200 aktiva medlemmar som går in och redigerar någon/några gånger i månaden,
  • ca ca 3000 användare som gör något per månaden, och 
  • ca 98 administratörer som jobbar ideellt med att granska, ge tips, plocka bort klotter och blockera användare som missköter sig
och hon visade en "wikistream" där man i realtid kunde följa allt som sker på alla Wikipedia i världen. Oj, vad det händer mycket hela tiden! Och vad spännande att på det här viset kunna få ett slags överblick över "världens största grupparbete"!

På Wikimedia commons hittar du denna fina illustration av Wikikärlek:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikilove_not_war.png
Något som Sophie Österberg betonade särskilt var Wikikärleken. Om denna kärlek du läsa här:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikik%C3%A4rlek.

Vackert, eller hur?!

Mer om grundtankarna bakom Wikipedia kan du läsa här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Grundprinciperna.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...