måndag 10 februari 2014

Pedagogiska fördelar med Google Apps for Education och Chromebooks

Nu börjar allt fler skolor successivt att gå över till att använda Google Apps for Education (GAFE) och Google Chromebooks istället för Microsoft Office och PC-datorer. Fördelarna med detta är många. Google Apps for Education är användarvänligt och anpassat för att man ska arbeta och lära tillsammans. Chromebooks är nätta och lätta att hantera och de är skapade för att man ska jobba internetbaserat med Googles programvaror.

Vad är Google Apps for Education?

Google Apps for Education innefattar en mängd verktyg som våra elever och lärare har behov av i sin vardag, bland annat e-post, chatt, kalender, lagring och spridning av bilder, youtube-konto och verktyg för att skriva och skapa dokument, presentationer, kalkylark, formulär och webbsidor. För de elever som är över 13 år, ingår dessutom ett socialt nätverk för kommunikation kallat Google+.

Här ser du några av de viktigaste verktygen i Google Apps for Education:

Google Apps for Education


Vad skiljer GAFE från vanliga Google-konton?

Det är viktigt att veta att det är stor skillnad på Google Apps for Education och privata Google-konton. I GAFE är vi till exempel helt befriade från reklam, sökstatistik och liknande som Google annars tjänar pengar på. Om en skola ska gå över till att börja använda GAFE eller någon annan internetbaserad lösning så måste man på skolan se till att man följer och uppfyller personuppgiftslagens krav och enbart använder GAFE för kommunikation och lagring av pedagogiskt material. Känsliga uppgifter ska kommuniceras på annat sätt.

Vad är Google Chromebook?

I stora drag kan man säga att en Google Chromebook är ett litet, lätt och snabbstartat verktyg som ser ut som en bärbar dator. En Chromebook har ingen hårddisk som kan bli trött, få virus eller på andra sätt ställa till besvär. Eftersom programmen i första hand nås via internet och uppdateras automatiskt, behöver man inte längre tänka på att köpa, installera och uppdatera programvaror på sin hårddisk. Precis som namnet antyder är Google Chromebook skapad för att passa webbläsaren Google Chrome och programmen i Google Apps.

Här kommer avslutningsvis några filmtips för den som vill veta lite mer om fördelarna med GAFE och Chromebooks:


3 kommentarer:

Mårten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mårten sa...

Detta verkar smidigt! Kan en skola ha full kontroll över ett GAFE-system eller måste man gå genom kommunen eller något annat p.g.a. t.ex. PUL eller domännamn? Är GAFE helt kostnadsfritt att använda sig utav?

charlotta wasteson sa...

Tack för bra frågor! Jag tror att alla skolor måste ha valen av kommunikationsverktyg sanktionerade av sin huvudman, i vårt fall av Simrishamns kommun. Om GAFE kostar eller inte beror på vilken lösning man väljer. Helt gratis är det bara om man inte köper till extratjänster som t ex att synka GAFE med andra system med t ex register över vilka elever man har. Den lösning vi kommer att ha i Simrishamn kommer t ex inte att vara gratis, utan vi kommer att köpa till en lärplattform och så kommer vi att synka GAFE med bl a DEXTER. Andra skolor/kommuner väljer enklare lösningar och registrerar alla konton själva och då kan det bli gratis för dem.
Vänliga hälsningar Charlotta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...