söndag 23 februari 2014

Hur ett lärarjobb kan göra dig friskare

Är det så att vi dör en för tidig död på grund av stress eller på grund av att vi tror att stress är dålig för vår hälsa?

Kelly McGonigal hävdar att det är vår inställning till stress som påverkar hur skadlig den är för oss. Tror vi att det är farligt att stressa är det alltså också större risk att vi ska dö en för tidig död på grund av stress.

Genom att ändra vår inställning till stress, kan vi ändra hur kroppen reagerar på stress. Om vi ser våra kroppsliga reaktioner på stress (pulsen som ökar, den snabbare andningen, o s v) som kroppens försök att hjälpa oss att klara utmaningarna, kan stressen t o m göra att vi lever längre. Hur det hänger ihop förklarar McGonigal här i filmen.

Avslutningsvis säger McGonigal att det är mycket bättre för vår hälsa att söka mening med sitt liv än att försöka undvika allt som är obekvämt.

 

Vad kan vi i skolan lära oss av föreläsningen? Att det bara är bra att ha alldeles för mycket att göra och att det bara handlar om att ändra sin attityd till detta? Nej, det tror jag absolut inte. När vi genomgående får för mycket att göra, har vi till slut inte en chans att räcka till och det mår vi så klart inte bra av. Däremot behöver det inte vara farligt för oss att emellanåt känna stor press och ha mycket att göra, om detta bara varvas med perioder då allt är lugnare och vi får tid för reflektion och återhämtning.

Stressen kan få oss att skärpa oss och när vi klarar utmaningarna mår vi bra, eller hur?

I filmen hävdar McGonigal att hon i dag inte hjälper sina patienter att undvika stress, utan hon hjälper dem att bli bättre på att hantera stress.

Hon säger att stress leder till ett påslag av adrenalin och oxytocin. Adrenalinet skärper våra sinnen och oxytocinet gör att man söker stöd, känner mer empati och blir mer villig att hjälpa och stötta de som står en nära. McGonigal hävdar t o m att de människor som engagerar sig för att hjälpa andra, inte löper ökad risk att dö i samband med stora personliga kriser. Ocytocinet kan hjälpa kroppen att läka. Det har nämligen en mängd hälsosamma effekter på vårt hjärta och våra blodkärl.

Vad kan vi dra för slutsatser av det här? 
För att hålla oss friska bör vi ...
1) våga söka mening med våra liv och
2) engagera oss för att försöka hjälpa andra.


Hur ser det då ut för oss som jobbar i skolan?
Jo, vi har ett arbete som innebär att vi flera gånger varje dag utsätts för stressiga situationer där vi ska prestera vårt yttersta för att ...
1) göra något så viktigt som att försöka få våra elever att bli engagerade och förstå meningen med det vi vill få dem att lära sig och
2) vi engagerar oss i våra elevers liv, i deras lärande och mående och försöker hjälpa dem på bästa sätt.

Läraryrket kan med andra ord passa perfekt för oss som vill leva ett långt och hälsosamt liv! 

Njut av stressen men se till att få tid att hämta andan mellan utmaningarna!

Inga kommentarer:

Gadgeten innehöll ett fel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...