fredag 21 mars 2014

Det satsas på skolmaten i Simrishamns kommun

 

Det satsas på skolmaten i Simrishamns kommun

Goda matvanor är en viktig förutsättning för att våra barn och ungdomar ska utvecklas så bra som möjligt. De elever som äter bra, mår bättre både fysiskt och psykiskt. De har dessutom lättare att koncentrera sig och göra bra ifrån sig i skolan. Därför är det glädjande att berätta att Simrishamns kommun satsar på att förbättra skolmaten och medvetenheten om vad som är bra mat. Kostchef Lena Roos och biträdande kostchef Jonas Eriksson leder projektet.

Jonas Eriksson och Lena Roos vid Kostenheten Simrishamn

Jonas Eriksson och Lena Roos vid kostenheten Simrishamn har fått uppdraget att förbättra skolmaten i Simrishamns kommun.


Högre kvalitet

Elever äter skollunch på Österlengymnasiet i Simrishamn

Att barn och ungdomar känner aptit i samband med skolluncherna är viktigt. För att göra luncherna mer lustfyllda har man i Simrishamns kommun bestämt sig för att göra i ordning fler tillagningskök.  I och med detta kommer maten att lagas av kommunens egna kockar på plats på nästan alla förskolor och skolor. Dofterna kommer att spridas sig under matlagningen och maten kommer att serveras när den är nylagad, istället för att den först ska behöva transporteras.

Elever äter skollunch på Österlengymnasiet i Simrishamn

Elever äter skollunch på Österlengymnasiet i Simrishamn.

Samma pris

Målsättningen är att maten ska hålla en högre kvalitet, utan att kosta mer. Man behöver visserligen lite mer personal när man lagar mat på fler ställen, men del av kostnaderna sparar man in på lägre transportkostnader. En annan del kan man spara in på minskat svinn. De som jobbar på plats kan nämligen bättre anpassa hur mycket mat man ska laga. Nylagad mat som inte varmhållits eller varit ute i serveringen, kan dessutom sparas och ätas vid ett senare tillfälle om den inte går åt.

I dag serveras det kebab och klyftpotatis med tsatsiki och massor av grönsaker

I dag serverades det kebab och klyftpotatis med tsatsiki och massor av grönsaker på skolorna och förskolorna i Simrishamns kommun.

Färre transporter

I dag serveras det kebab och klyftpotatis med tsatsiki och massor av grönsaker

Att man behöver färre transporter är bra både för miljön och för trafiksäkerheten. Genom att laga maten ute på skolorna slipper man en stor del av de dagliga skolmatsleveranserna. Dessutom har man drastiskt minskat antalet transporter genom att alla inköp nu sker via en distributionscentral i Ystad. Istället för att alla leverantörer själva ska köra ut varorna till de enskilda kunderna, samlas och packas alla varor i Ystad innan de skickas vidare. En annan positiv konsekvens av detta är att det har blivit lättare för små och lokala företag att ta sig in på marknaden.

Mer ekologisk mat

Det serveras många olika grönsaker varje dag i skolmatsalenUnder det sista året har andelen ekologisk mat som serveras i skolorna och förskolorna i Simrishamns kommun stigit från 1% till 12%. Framför allt är det all mjölk och de flesta av morötterna som är ekologiska. Till att börja med siktar man på att komma upp till riksdagens målsättning på 25%.

I skolan serveras det många olika grönsaker varje dagDet finns tankar på att man ska införa en köttfri dag i veckan och att man varje dag ska servera ett vegetariskt alternativ till köttet och fisken. Ekologiskt kött är dyrt och svårt att få tag på. Om man börjar servera mer vegetarisk mat, blir det betydligt lättare att öka andelen ekologiska produkter.

Större medvetenhet om vad som är bra för oss

I dag serveras det kebab och klyftpotatis med tsatsiki och massor av grönsakerFrån och med i år (2014) kommer kommunen att ha en kostrådgivare och maten kommer att analyseras i näringsberäknings-programmet AIVO 2000. Man kommer då bland annat att undersöka hur mycket energi de olika rätterna innehåller och man kommer att mer noga anpassa utbudet efter vad som är bra mat. Generellt eftersträvar man att det ska vara mindre och nyttigare fett, mindre socker och salt och mer kostfiber och fullkorn.

Tidsplan

  • Näringsberäkningsprogram och kostrådgivare: arbetet har påbörjats och utökas successivt under 2014
  • Förskolan Backstugan har snart ett färdigt tillagningskök: startar med tillagning i början av april
  • Förskolan Solrosen är färdigställd för tillagning på plats: startar med tillagning i början av april
  • Gärsnäs skolas tillagningskök anpassas i vår: planeras att börja i samband med skolstarten 2014
  • Skolan och förskolan i S:t Olof får tillagningskök: planeras att börja i oktober
  • Skolan i Kivik får tillagningskök: ej klart i dagsläget

Här kan du läsa mer om skolmatens betydelse för elevers lärande:

Här kan du läsa de rekommendationer som Kostenheten utgår från:

Här kan du läsa om undersökningar av barns och ungdomars matvanor:

Här kan du läsa i media om de nya tillagningsköken:

__________________________________

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...