måndag 17 januari 2011

Att göra källhänvisningar till bilder

I går skrev jag ett inlägg här på bloggen om hur man snabbt och enkelt kan använda bilder som man hittar på Flickr genom att klistra in en inbäddningskod i blogginläggets html-läge. Här kommer ett exempel på hur det då kan se ut:

Semlor


Du får med namnet på bilden, namnet på den som laddat upp bilden och det står att bilden kommer från Flickr. Klickar du på bilden kommer du dessutom direkt till dess egen Flickr-sida och där kan du läsa mer om bilden och se vilken licens den ligger under. Informationen räcker, men när jag vill vara mer noga så skriver jag även en egen bildtext under bilden. Då härmar jag en av mina förebilder.

Som jag också berättade i går letade och fann jag förebilder när jag började med mitt eget bloggande och med bloggen i undervisningen. Min främsta förebild blev Kristina Alexandersson. Det var en lycklig slump som gjorde att jag hittade henne när jag bekantade mig med Twitter och sökte efter likasinnade. I sina twittermeddelanden länkade hon ofta till sin blogg och den visade sig vara läsvärd! Jag vågade mig på att ställa frågor och Kristina var generös med svaren. Detta gjorde det lättare för mig att våga pröva bloggandet med mina elever och att våga tro på idén även när jag mötte motgångar.

När jag är ännu mer noggrann så följer jag Kristina Alexanderssons recept. Så här gör hon källhänvisningar till de bilder som hon använder (hämtat ur detta blogginlägg "Kära nån, hur får jag eleverna att "använda" Creative Commons?"):Förutom bildtexten i sig så lägger hon tre länkar: en från namnet på bilden, i det här fallet "Cow lomo no.5", till bilden där den finns i original, en från namnet på den som lagt upp bilden, i det här fallet "Skinnyde", till den personens eller organisationens webbplats eller Flickr-sida och en från namnet på licensen, i det här fallet Creative Commons: Attribution, Noncommersial, No Derivative Works", till en text som förklarar vad licensen innebär.

Här kommer avslutningsvis en kort och tydlig presentation av de olika licenserna för Creative Commons, även den är gjord av Kristina Alexandersson:

4 kommentarer:

Linn sa...

Är det inte lite lustigt att bildtexten inte också automatiskt följer med från Flickr? Har märkt att det blir så om man använder sig av bilder från Freefoto. Där går att välja på att antingen ladda ned en vattenmärkt kopia eller att kopiera en kod för att använda bilden på sin blogg och då följer det med en bildtext.

Linn sa...

Och förresten, semlorna ser så otroligt goda ut! Hembakade?

charlotta wasteson sa...

Nej, inte hemmagjorda, men du har rätt i att jag hittat en mycket bra "semmelbagare"! ;-)

charlotta wasteson sa...

I detta inlägg skriver Alexandersson om hur svårt det verkar vara att få erkännande för sina bilder: http://www.kristinaalexanderson.se/?p=6214
Varför det är så svårt är obegripligt tycker jag. Informationen är ju både bra service till läsaren och ett erkännande till den som skapat bilden. Dessutom tycker jag att det ser professionellt ut när man har ordentliga källhänvisningar!

Vad tycker du?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...