söndag 20 april 2014

Föreskolebarn som vill ut

 

Föreskolebarn som vill ut

DSC_0825Hur vi ska få våra barn och ungdomar att äta bra mat och att röra på sig är viktiga frågor. Våra förskolor och skolor har inte bara i uppdrag att hjälpa våra barn och ungdomar till bättre kunskaper och färdigheter i sina skolämnen, utan de ska också bidra till en god hälsa.

 

Vi har här på bloggen nyligen skrivit om hur skolmaten och medvetenheten om vad som är bra kost ska förbättras i Simrishamns kommun och vi har skrivit om Österlengymnasiets satsning på värdegrundsarbete och hälsa. Framöver kommer vi att skriva en del om sambandet mellan motion och välbefinnande och några av de satsningar som pågår i vår kommun. I dag kommer det att handla om de yngre barnen.

 

DSC_0838När barn springer, hoppar, klättrar och klänger, utvecklas deras motorik, styrka och smidighet. Forskning visar dessutom att fysisk aktivitet stimulerar hjärnan att bilda nya celler. Barn som rör sig mycket lär sig lättare och får bättre minne. De blir också bättre på att koncentrera sig och följa instruktioner.

 

DSC_0842

 

Det finns många fördelar med att leka ute. Forskning visar att barn som är mycket utomhus håller sig friskare och sover bättre på natten. Andra fördelar är att fantasin får större utrymme, barnen blir mer kreativa och lekarna mer könsneutrala, alltså mindre styrda av vad som är typiskt för tjejer respektive killar.

 

DSC_0827

 

Simrishamns kommun startade 2013 en uteförskola.  Den heter Villut och ligger i skogen vid norra koloniområdet i Simrishamn, i direkt närhet till skog, äng, å och hav.

 

DSC_0891

 

Är du intresserad av att ditt barn ska gå på kommunens uteförskola, har du den 10 april chansen att göra besök på förskolan Villut. Denna dag har uteförskolan öppet hus mellan klockan 17 och 18.30.

 

DSC_0853

 

På Villut är barnen och personalen ute i skog och mark varje dag och deras favoritplatser att gå till är Åbackarna, scoutstugan och stranden. Man inte bara promenerar, leker och jobbar utomhus, utan de flesta av måltiderna äts också ute.

 

DSC_0865

 

Fotografi 2

Fotografi 1Under sina promenader tar barnen och personalen sig tid till att upptäcka omgivningen och barnen kan få uppgifter som att hitta cirklar, två lika långa pinnar och så vidare.

 

Eftersom barn och vuxna dagligen rör sig i skog och mark, faller det sig naturligt att prata om allemansrätten och lära sig mer om bland annat svampar, träd, vilda växter, fåglar och andra vilda djur.

 

DSC_0861

 

Uteförskolan Villut har ”ÖPPET HUS” den 10 april kl 17-18.30.

 

DSC_0893

 _________________________

 

Alla bilder till detta inlägg är tagna på uteförskolan Villut.

 _________________________

 

Vill du veta mer?

Läs mer om uteförskolan Villut på kommunens hemsida:

och besök uteförskolans blogg:

Du kan hitta ett reportage om Villut i Österlenmagasinet (10 april, 2014):

Det har även tidigare skrivits om uteförskolan Villut här på Barn- och utbildningsförvalningens blogg. Dessa inlägg kan du hitta här:

Så här skriver Friluftsfrämjandet om uteförskolor:

och så här skriver Friluftsrådet om barns behov av att röra sig ute i naturen:

Här kan du läsa en jämförelse av hur leken skiljer sig åt beroende på om den sker inomhus eller utomhus:

Här skriver Karin Bojs om hur hjärnforskare vill ändra skolan för att barn och unga bland annat ska röra sig mer, Dagens Nyheter 2011-05-15:

Här kan du se en föreläsning av Elin Lidman, psykolog och hjärnforskare vid Karolinska institutet, om hur fysisk aktivitet hos barn kan påverka deras minne och inlärningsförmåga:

Om du har ett barn som går i skola i Simrishamns kommun har han eller hon tillgång till Nationalencyklopedi Skola på Internet även hemifrån (be deras lärare att förklara hur, om ni inte redan vet) och i så fall kan ni logga in och se mängder av program från Utbildningsradion, bland annat klippet av Elin Lidmans föreläsning:  http://www.ne.se/ur/program/173077

_______________________________

Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...