Ännu en delrapport från er ordf i Kultur-och fritidsnämnden i Simrishamn (del 3):
I slutet på förra veckan var jag på Valfisken och träffade vår bibliotekschef Kristin Rosenberg för att höra mer om Simrishamns bibliotek och dess många olika verksamheter. Det är i ärlighetens namn en utmaning att beskriva vad biblioteket gör, för det är så många olika saker inom så många olika områden, men Kristin höll en fin presentation och jag ska nu försöka sammanfatta det jag särskilt tog fasta på.
Det finns några saker som alla kommuner har att förhålla sig till:
* Varje kommun är enligt bibliotekslagen lagstadgad att ha ett folkbibliotek.
* Folkbiblioteken ska fylla många funktioner som är centrala i ett demokratiskt samhälle - de ska fungera som mötesplats för människor med olika bakgrund och intressen och de ska verka för läsfrämjande, kunskapsförmedling, fri åsiktsbildning och offentliga samtal. De ska dessutom främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt.
* Folkbiblioteken ska vara tillgängliga för alla och de har fått i uppdrag att särskilt prioritera barn och ungdomar, nationella minoriteter, personer med annat modersmål än svenska samt personer med funktionsnedsättning.
* Folkbiblioteken har i uppdrag att samverka med andra bibliotek. I vårt fall handlar det om ett nära samarbete mellan Simrishamns, Ystads, Sjöbos, Skurups och Tomelillas bibliotek. Här är en lista över alla samarbetspartners: https://www.biblioteksso.se/kontaktabiblioteket
På Simrishamns bibliotek kan vi bl a beställa, läsa och låna fysiska böcker, låna filmer och spel, gå på sagostund, bokklubb, fredagsmys, biblioteksråd, konserter, teaterföreställningar, föreläsningar och workshops, pyssla, studera, forska, låna en dator eller läsplatta, ha tillgång till internet, läsa tidningar och tidskrifter, testa ny teknik, få hjälp med informationsteknik, träffa vänner och sätta oss och vila benen en stund. Utöver detta finns i biblioteket flera volontärledda aktiviteter som t ex språkkafé, stickkafé, teknikhjälp och bokcirkel. Gemensamt för dem är att de är gratis att delta i.
Simrishamns bibliotek har en fantastisk barnverksamhet. För de yngre barnen har man fredagsmys på olika teman och ibland på andra språk. Just nu firar man Bamse 50 år och lite längre fram i höst är det familjelördag då man firar Emil 60 år. Tisdagshänget för barn och unga på 9-16 år har olika teman. Man har biblioteksråd för att öka ungdomars inflytande och delaktighet och få önskemål kring framtida planering. Tisdagshänget i november och december kommer att vara att spela brädspel, prova teknik som VR, Green Screen och robotar, skapa med Tjörnedala konstskola, högläsning ur boken "Julrysare" och precis före jul blir det julpyssel.
Anders, Andrea och Kristin vid informationsdisken.
När jag besökte biblioteket stod Erika Svahn i informationsdisken (henne ser du annars ofta körandes biblioteksbussen) och så tog vår barnbibliotekarie Johanna Ekström emot glada och förväntansfulla gosedjur som skulle övernatta på biblioteket för så kallad Nallenattning.
Simrishamns bibliotek har satsat mycket på ökad tillgänglighet. Bl a har man fått bidrag från Kulturrådet för att utveckla bibliotekslokalen. I samband med detta har man förbättrat akustiken, zonindelat biblioteket och gjort en tydlig skyltning, så att man ska veta vad man ska göra var. Nu finns det avdelningar som t ex Skapa, Upptäcka (för barn 0-7 år), Läsa för barn 7-12 år och Ung, Workshop-rummet, Tidningsrummet och Tysta avdelningen för studier.
Biblioteket har även i andra avseenden arbetat för att ha god tillgänglighet för våra kommuninvånare. Simrishamns bibliotek är bemannat 45 timmar i veckan (varav fyra kvällar) och dessutom Meröppet ytterligare 45 timmar (för personer över 18 år som skaffat sig ett Meröppet kort).
Utöver detta kan vi beställa, låna och läsa böcker digitalt dygnet runt med hjälp av https://www.biblioteksso.se/ och vi har Bokbussen som åker ut till de olika byarna, förskolorna och äldreboenden samt "Boken kommer" för att öka tillgängligheten för dem som har lite längre till huvudbiblioteket eller har svårt för att ta sig dit. Dessutom samarbetar biblioteket med BVC, familjecentralen, förskola, skola, fritids, kulturskolan, Stenshuvud naturrum, Tjörnedala konstskola, SFI, LSS och våra särskilda boenden. När det är speciella evenemang på gång i kommunen, som t ex nu senast Sillens dag i Simrishamn och Stubbaracet i Blästorp, är bokbussen på plats med medier och inspiration på temat.
Avslutningsvis kommer här lite statistik:
Förra året hade Simrishamns bibliotek ca 95 000 besök och det lånades ca 90 000 böcker varav ca 43 000 var barnböcker - Bokbussen inkluderad. Det digitala biblioteket hade över 293 000 besök.
Vad årets statistik kommer att landa på vet vi så klart inte ännu, men det ser bra ut. I somras hade biblioteket t ex 3 000 fler besökare än förra sommaren. Det verkar som om vi kommer att nå de besöks- och utlåningssiffror som vi hade före pandemin.
Det blev åter en mycket intressant eftermiddag och jag tackar för att jag fått se och höra mer om vad som händer i Kultur- och fritidsförvaltningen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar