onsdag 10 augusti 2011

Intressant på nätet om klassisk musikÄr du intresserad av musik? Är dina elever det? På dn.se publicerar Martin Nyström nu en artikelserie om de mest avgörande ögonblicken i den klassiska musikens historia. Del 1: Flerstämmighetens födelse kom i dag och handlar om hur man började med flera stämmer istället för att spela och sjunga unisont. Detta hände i Paris i den så kallade Notre Dame-skolan i slutet av 1100-talet och en viktig förutsättning var notskriften (se det vackra notbladet på bilden ovan).

Posted by Picasa

PS. Nu har även del två kommit och den handlar om den första arian: http://www.dn.se/kultur-noje/musik/klassiska-revolutioner-2-den-forsta-arian.

3 kommentarer:

Siv sa...

Ja, det är verkligen värt många lovord att sprida detta budskap om den klassiska musikens betydelse. Hoppas att SVT:s programsatsning "Maestro" också blir ett positivt lyft.

Trots allt tycker jag också att man bör lyfta fram lite fler bakomliggande dimensioner i musiken, vilket görs i denna serie videor, varifrån Nyström verkar ha lånat titeln på sin artikelserie.

Den klassiska revolutionen

charlotta wasteson sa...

Visst finns det ekonomiska intressen och politik bakom musiken och kulturen i stort, men jag blir inte riktigt övertygad av LaRoches som jag uppfattar det ganska extrema verklighetsbeskrivning. Tyvärr är jag dock inte tillräckligt insatt för att ha kloka synpunkter.

Jag ser inte det troligt att titeln för artikelserien kommer från LaRoches filmserie: de har ju helt olika infallsvinklar och fokus och titeln är inte särskilt innovativ eller utmärkande utan beskriver bara innehållet i serien.

charlotta wasteson sa...

Tack för tipset Siv! Det är alltid intressant och spännande att lära sig något nytt! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...