tisdag 30 augusti 2011

Hitta bilder som du får använda

Vill du enkelt hitta bilder för att illustrera dina PowerPoint-presentationer eller texter? Då kan du söka efter bilder med Creative Commons-licenser!

Creative Commons BBB

Här kommer några förslag på sökfunktioner och verktyg som du kan använda:

Ett förslag är att du söker efter bilder via Creative Commons sida: http://labs.creativecommons.org/demos/search/

Där kan du smidigt leta i många olika material utifrån en och samma plats.

Du kan också söka via Googles avancerade sök:
Själv hittar jag de flesta av de bilder som jag använder på Wikimedia Commons respektive Flickr:


http://commons.wikimedia.org/


http://www.flickr.com/

Det är viktigt att man noga kontrollerar licenserna innan man använder materialet. Även om det finns massor av bilder på Flickr med CC-licens, så finns det ännu fler som inte har det. Går du in på avancerad sökning kan du ställa in exakt vilken typ av licens du vill ha på bilden som du söker (vill du till exempel kunna göra ändringar i den och/eller använda den i kommersiellt syfte eller vill du bara hitta en bild som passar till ett inlägg på din icke vinstdrivande blogg?): http://www.flickr.com/search/advanced/?

Om du känner dig osäker på vad de olika Creative Commons-licenserna innebär, kan du läsa här: "Om licenserna" på webbplatsen Creative Commons Sverige.

Lycka till!

1 kommentar:

Johan Busck sa...

Bra och tydliga instruktioner för att hitta bilder som är OK att använda. Nu gäller det att göra som du gör, sprida kunskap om Creative commons.

Många vet inte om funktionen på tex Flickr och gör därför inte inställningen att bilden ska ligga under CC-licens vilket de kanske gjort om de kände till funktionen.
/Johan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...