måndag 10 oktober 2011

Akademisk hederlighet

I denna film får du se några exempel på hur plagiat kan se ut: http://youtu.be/VnTPv9PtOoooch i denna film av Universitetet i Bergen får du se vad som händer den som plagierar: http://www.youtube.com/watch?v=Mwbw9KF-ACYI den här, knappt tre minuter långa, filmen berättar Göran Bexell, professor i etik och tidigare Lunds Universitets rektor, om akademisk hederlighet och om varför det är så kreativt och spännande att studera tillsammans med andra (kurskamrater och lärare):Det allra, allra finaste tycker jag kommer 2.21 minuter in i filmen:

Självständigheten är det roligaste med akademiska studier. Man får träna sig i att tänka själv och man får tillfälle att lägga fram sina tankar och analyser. Andra, kurskamrater och lärare, hjälper en sedan genom att ge sina synpunkter på dem.
Vill du veta mer?

Här kan du lära dig mer om vilka regler som gäller: Upphovsrätt och Creative Commons.

Känner du dig lite osäker på vad som är plagiat och hur man ska redovisa källor? Då vill jag rekommendera dig att läsa och se filmerna på Lunds universitets biblioteks öppna läranderesurs om "Akademisk hederlighet":

http://www.lub.lu.se/laeranderesurser/akademisk-hederlighet.html

Lycka till!

Inga kommentarer:

Gadgeten innehöll ett fel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...