onsdag 11 april 2012

UR bjuder på massor av retorik: den som inte passar på är antingen redan en Cicero eller kommer aldrig att bli det

UR satsar på Retorik och nu finns det massor av material på nätet för såväl lärare som små och stora elever:


http://www.ur.se/Tema/Retorik


http://www.ur.se/skolanu/Kompetensutveckling/Retorik/

http://www.ur.se/Produkter?q=retorik


http://www.ur.se/Tema/Retorik/Retorikprogram

Jag har gått en kurs vid Halmstad Högskola för Hans Gunnarsson och jag sover sedan dess med hans bok Vältalaren under huvudkudden. Därför blev jag glad över att hitta följande klipp på UR.Play:  http://urplay.se/159849


I filmen tipsar han om att man ska tänka på att skapa: Uppmärksamhet, Intresse och Välvilja och så ingjuter han mod och hopp hos den som känner att han eller hon inte är en "Talare" - det går att lära sig!

Dessutom ger han en mängd tips på konkreta retorikövningar som man kan jobba med i skolan och trycker på att man ska försöka få eleverna att slappna av och våga genom att betona det lekfulla, spontana och prestigelösa. Försök gärna att avsluta övningarna vid samma träff som de introduceras, så att eleverna inte behöver våndas mellan träffarna.

Jag blev också glad över att få ett mejl från Gunnarsson om att hans nya bok Lärarens retorik nu är färdigskriven:  http://www.liber.se/Hogskola/Lararutbildning-och-pedagogik/Pedagogik/Allman-pedagogik/Lararens-retorik/.  Den är jag sugen på att läsa!

Tänk vad det är bra med Internet!

Inga kommentarer:

Gadgeten innehöll ett fel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...