torsdag 17 maj 2012

En personlig lärmiljö kan innefatta så mycket

I kap 9 i Veletsianos bok Emerging Technologies in Distance Education (2010) ger Trey Martindale och Michael Dowdy en definition av vad som menas med Personal Learning Environments (PLE):
"For some, a PLE is a specific tool or defined tool collection used by a learner to organize his or her own
learning processes. For others, the PLE simply acts as a metaphor to describe the activities and milieu of a modern online learner." (Veletiano, s 179).
De ger också tips på webbplatser med beskrivningar av hur personliga lärplattformar kan se ut och det var intressant att en del av dessa beskrivningar även innefattar personliga relationer, fysiska platser som lämpar sig för reflektion, böcker och arbetsformer som uppmuntrar till lärande och eftertanke. Enligt en del behöver talet om personliga lärmiljöer alltså inte begränsas till webbaserade material och verktyg.

Här på Edtechposts wiki kan du hitta exempel på många olika sätt att se på personliga lärmiljöer:  http://edtechpost.wikispaces.com/PLE+Diagrams

Där hittade jag till exempel Dave Warlicks illustration av hans personliga nätverk för lärande:

och här kan du läsa några av Warlicks tankar kring hans PLE:  http://davidwarlick.com/2cents/?p=3059

På Edtechposts wiki hittade jag också bland annat ett exempel på en illustration av skillnaden mellan lärplattformar (VLE) och personliga lärmiljöer (PLE). Illustrationen är gjord av Tim Hand:Förklaringar av bilden kan du hitta här:  http://thand.wordpress.com/2007/05/28/ple-2/.

Jag gillar tanken att vi kan försöka ta ett större grepp på det här med personliga lärmiljöer och att vi inte behöver begränsa oss till att endast tala om webben.

När vi vill fördjupa våra kunskaper och färdigheter och lära oss nya saker på ett effektivt och lustfyllt sätt så behövs bland annat sociala nätverk och jag tycker att det är viktigt att betona att dessa kontakter inte alls alltid måste knytas via nätet, även om Internet många gånger gör det lättare och smidigare att tipsa, redovisa och diskutera över såväl tid som rum.

Även var vi väljer att studera spelar en roll för vår inspiration och koncentration, inte bara vilka platser vi väljer i det virtuella rummet med hjälp av olika verktyg och material på webben, utan också var i världen vi placerar oss rent fysiskt. Jag trivs bra med att studera vid köksbordet därhemma och tycker att jag bearbetar materialet på ett bra sätt när jag promenerar med hunden. Andra trivs bäst med att sitta och studera på ett bibliotek.

Var, när, hur och med vilka tycker du att du lär dig mest och bäst?

1 kommentar:

penyuluh perikanan sa...

first visit, greetings introductions,
This cool blog, Andah and beautiful, I love and follow #
I am very glad if you accept and follow the re-
please come to my blog and do not forget to follow back
thank you
greetings of friendship

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...