måndag 27 oktober 2014

Du kan lära dig vad som helst på 20 timmar

Man brukar säga att det tar 10 000 timmar att lära sig något nytt och bli bra på det. 10 000 timmar motsvarar att ett heltidsjobb i fem år. Innebär det då att man som vuxen aldrig mer kommer att kunna lära sig något nytt?

Josh Kaufman punkterar i sitt tal "The first 20 hours - how to learn anything" (TEDxCSU, 2013) denna myt med 10 000 timmar, genom att berätta hur den uppstått:

Forskning av hur bland annat musiker och atleter utvecklas har visat att det tar 10 000 timmar att bli en expert på något, att bli bland de bästa i världen inom ett smalt och konkurrensutsatt område, men resultatet av forskningen kan inte överföras direkt på allt annat lärande.


 


Hur lång tids träning tar det då från att man är riktigt dålig på något och vet om det tills dess att man är riktigt bra på det? Jo, enligt Josh Kaufmans forskning tar det 20 timmar av målmedveten och fokuserad träning.

För att kunna uppnå goda resultat på bara 20 timmar behöver du dock vara mycket effektiv, t ex genom att göra följande:
  1. Tänk igenom vad det är du vill lära dig och bryt ner det i mindre och mindre delar som till slut är så små att de är överkomliga och börja med att öva på de delar som är allra viktigast.
  2. Se filmer, gå på lektioner eller föredrag eller läs böcker för att få bakgrundskunskaper, men lär dig bara så mycket att du kan korrigera dig själv (annars tar det för lång tid att komma igång).
  3. Ta bort de hinder som finns för dig att träna, de så kallade distraktionerna (se t ex till att inte bli avbruten av spännande tv-program, internet eller telefonen, när du tränar).
  4. Bestäm dig för att träna i minst 20 timmar, även om det tar emot (det är så klart särskilt jobbigt i början när vi fortfarande är riktigt dåliga på det).

Avslutningsvis visar Josh Kaufman hur han inspirerad av en TED-talk valde att försöka lära sig spela ukelele på 20 timmar. Du ser resultatet i slutet av videon.

Här kommer det TED-klipp med Jake Shimabukuro, som inspirerade honom att försöka:

Här kan du hitta lektioner för hur du kan lära dig spela ukelele:  http://youtu.be/j_at_nglL3M och här kommer några ukelele play alongs:  http://youtu.be/iyI6wE4cm6g?list=PLCD6F28C13A0A9AC2

Vad vill du lära dig?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...