torsdag 23 oktober 2014

Visa att du ser dina elever

Steve Dobo höll på TEDxCrestmoorParkED (2013) ett tal på temat "I see you - how to achieve a zero dropout rate". Han menar att det bästa sättet att minska studieavhoppen är att se sina elever. Ser du dina?

  • Kan dina elever känna att du ser dina elever för vilka de är?
  • Kan de känna att du ser deras potential?
  • Kan de känna att du ser vilka de vill vara?

Steve Dobo berättade hur han som barn kunde känna sig osynlig och att han ibland testade detta genom att smyga undan och gömma sig i timmar för att se om någon i familjen upptäckte att han var borta. De upptäckte det inte.

Som kontrast till detta berättade Steve om hur folken på Pandora hälsade på varandra i filmen Avatar: de mötte varandras blickar, såg på varandra en stund och sa "Jag ser dig".
Steve Dobo menar att vi inte ska tala om problemet med studieavhopp utan om problemet med systemet som skapar studieavhopp. Målsättningen ska nämligen inte vara att vi förändrar eleverna, utan att vi förändrar systemet. Vi behöver skapa en skola som fungerar för alla elever.

Steve har frågat elever som valt att hoppa av, men sedan återupptagit sina studier: "Vad fick dig att ändra ditt beslut?". De berättar då att de träffat någon som betyder mycket för dem. Det kan t ex ha varit någon av deras släktingar, vänner till familjen, lärare eller fritidsledare. Den här personen har sett dem och övertygat dem att återvända till skolan.

Du kan vara den personen som får elever att vilja fortsätta gå till skolan. Du kan kan få dem att känna sig sedda:

"Jag ser dig."Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...